Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Angajarea în câmpul muncii: Dificultățile pe care le întâmpină persoanele cu dizabilități

© Sputnik / Mihai CarausParascovia Munteanu
Parascovia Munteanu - Sputnik Moldova, 1920, 17.03.2021
Abonare
Doar una din cinci persoane cu nevoi speciale din Republica Moldova este angajată în câmpul muncii, chiar dacă statul a întreprins mai multe acțiuni pentru a motiva angajatorii în acest scop. Care este motivul?
Angajarea în câmpul muncii: Dificultățile pe care le întâmpină persoanele cu dizabilități

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", directoarea de programe din cadrul "Keystone Moldova", Parascovia Munteanu, a vorbit despre barierele care stau la baza dificultăților de angajare a persoanelor cu dizabilități din țara noastră.

Potrivit invitatei, uneori ofertele de pe piața muncii nu corepund pregătirii profesionale ale persoanelor cu dizabilități. Chiar dacă aceștia au foarte bune abilități, capacități de muncă și studii în domeniu, din cauza dizabilității pe care o au întâmpină un nivel înalt de disciriminare din partea angajatorilor.

"Concurența pentru locurile de muncă este mare, forță de muncă există și persoanele cu dizabilități sunt puse în situația de a face față acestor provocări în egală măsură cu persoanele care nu au anumite limite. De multe ori, angajatorii nu doresc să-și asume anumite riscuri sau să vină cu un suport adițional pentru incluziunea persoanelor cu dizabilități", a remarcat Parascovia Munteanu.

Un alt motiv ar fi că angajatorii nu cunosc despre posibilitățile de accesare din bugetul de stat ale subvențiilor, în cazul în care angajează persoane cu dizabilități. Drept exemplu este anul 2020, în care din 2,5 milioane de lei alocate pentru subvențioanre, doar 10 procente au fost valorificate, susține specialistul.

Обучение на удаленке - Sputnik Moldova, 1920, 27.02.2021
Societate
Munca de la distanță: Iată ce are dreptul să facă angajatorul cu subalternii din 1 martie

Pe de altă, Parascovia Munteanu spune că pandemia va contribui într-o oarecare măsură în favoarea persoanelor cu nevoi speciale, care în condițiile actuale, pot munci de acasă.

"Astfel aceștia pot să evite anumtie probleme de accesibilitate: deplasarea la locul de muncă, accesul în clădire, deplasarea cu transprotul public. Toate acestea au efecte negative asupra gradului de angajare a persoanelor cu dizabilități", a precizat interlocutoarea.

Parascovia Munteanu susține că barierele care stau la baza angajării persoanelor cu nevoi speciale ar putea fi înlăturate prin ample campanii naționale de informare ale angajatorilor și persoanelor cu dizabilități.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0