Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce înseamnă să ai un copil cu dizabilități – Povestea unei mame

© Photo : Alexandrina Chirtoacă Asociația Obștească „Forța Susținerii” din orașul Leova
Asociația Obștească „Forța Susținerii” din orașul Leova  - Sputnik Moldova
Abonare
Copiii cu nevoi speciale devin tot mai des ținta discriminării și stigmatizării din partea semenilor. O spun specialiștii care zilnic lucrează cu aceste persoane, iar de vină s-ar face proasta educație din familie.

CHIȘINĂU, 4 nov – Sputnik. Părinții copiilor cu dizabilități sunt puși în fața numeroaselor bariere, iar unii dintre ei ajung în culmea disperării atunci când nu știu în ce ușă să bată ca să fie auziți.

Muzeul Universității de Stat - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Video: „Edenul” din centrul Chișinăului - este alături, dar nu știai că există
Săptămâna trecută, Asociația Obștească „Forța Susținerii” din orașul Leova a lansat proiectul „Pentru că ne pasă”, care are drept scop să îndrume părinții acestor copii, iar pe micuți să-i ajute să se integreze mai ușor în societate.

Diana Fanari din Leova este mama unui copil de nouă ani cu dizabilități. Chiar de la naștere, medicii i-au pus primul diagnostic de hidrocefalie, ceea ce presupune acumularea de lichid în cutia craniană. La doar zece luni, micuțul a suferit prima intervenție chirurgicală. În scurt timp, fiul Dianei a fost diagnosticat și cu paralizie pe partea dreaptă a corpului. Mama băiatului spune că niciodată nu a făcut diferența între copilul său și alți copii. În schimb, semenii lui nu ratează nicio ocazie de a-i aminti băiatului despre problemele sale de sănătate.

„El merge mai greu și colegii fac glume pe seama lui, îl numesc cu cuvinte urâte. El vine acasă și îmi spune. Am încercat să vorbesc cu părinții, dar și ei s-au arătat indiferenți. Mă doare ca mamă,” a spus Diana Fanari.

Copilul Dianei acum este elev în clasa a treia și treptat reușește să înregistreze succese în reabilitarea sa.

Activitatea SAMU Botanica - Sputnik Moldova
Societate
Medic de pe ambulanță: Mor oamenii în mâinile mele - Foto
Pe lângă tratamentele costisitoare, care le face la Chișinău, feciorul Dianei beneficiază și de terapie în camera senzorială, care, la fel, este un proiect al Asociației „Forța Susținerii”, lansat acum un an. Mama băiatului spune că orele petrecute în camera senzorială îl ajută pe fiul său să perceapă mai bine lumea, să învețe unele deprinderi și să se integreze mai ușor în societate.

„Mulți părinți când află că micuțul lor are o dizabilitate, nu știu unde să se adreseze și care sunt pașii următori. Este foarte greu, dar asemenea proiecte vin doar să ajute părinții și copiii acestora,” a menționat Diana Fanari.

Președintele Asociației Obștești „Forța Susținerii”, Aurelia Nucă, susține că părinții copiilor cu nevoi speciale ajung la ea fiind disperați. Aceștia reușesc să se ciocnească cu diverse impedimente și nu știu care sunt drepturile lor, dar nici cum și unde să le ceară. În proiectul „Pentru că ne pasă” sunt implicate autoritățile publice locale, iar părinții beneficiază de instruiri din partea specialiștilor și sunt ajutați să depășească problemele cu care se confruntă.

Asociația Obștească „Forța Susținerii” din orașul Leova
Ce înseamnă să ai un copil cu dizabilități – Povestea unei mame  - Sputnik Moldova
Asociația Obștească „Forța Susținerii” din orașul Leova

 „Deși educația incluzivă se implementează la noi din 2011, uneori, când auzim unele cazuri, ni se pare că abia de ieri a început să se implementeze. Mentalitatea umană se schimbă cel mai greu. Anume în așa momente, noi ne simțim obligați să îi susținem. Părinții acestor copii au nevoie să fie informați, să fie consiliați și să fie înțeleși,” a menționat președintele Asociației Obștești „Forța Susținerii”, Aurelia Nucă.

Interpretul Alex Cara (Alexandru Carabețchi), în subteran de la Vidacut  - Sputnik Moldova
Video - Un interpret cântă într-o subterană pentru bătrânii de la un azil din Capitală
Specialistul spune că unii părinți încearcă să ascundă că micuțul lor are o dizabilitate și se tem să vorbească despre problemele lor, iar de vină este discriminarea din partea societății.

 „Dacă mai există discriminare în școală din partea copiilor, atunci acest lucru se întâmplă din cauza adulților. Dacă în familie s-ar vorbi că trebuie să manifestăm empatie și toleranță, atunci și copiii s-ar comporta altfel cu cei ce au vreo dizabilitate. Sincer, eu văd aici și vina cadrelor didactice. Cunoaștem foarte bine că micuții imită comportamentul adulților. Cel mai dureros e atunci când vedem reticență din partea cadrelor didactice,” a spus președintele Asociației Obștești „Forța Susținerii”, Aurelia Nucă.

În raionul Leova sunt peste 200 de copii cu cerințe educaționale speciale, dintre care 60 au și un grad de dizabilitate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0