Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Trebuie oare să se pregătească moldovenii pentru "autoexpulzarea" din Rusia

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Accesați arhiva multimediaРабочие-строители на крыше здания в Москве.
Рабочие-строители на крыше здания в Москве. - Sputnik Moldova, 1920, 21.04.2021
Abonare
Țara a luat măsuri eficiente, care au demonstrat că Federația Rusă rezolvă problemele cetățenilor străini clar, prompt și echitabil, consideră interlocutorul Sputnik Moldova.

La ședința Adunării Interparlamentare a CSI, șeful adjunct al Ministerului rus al Afacerilor Interne Aleksandr Gorovoi a declarat că cetățenii străini care se află ilegal în Rusia trebuie să părăsească țara până pe 15 iunie.

© Facebook / Юрий МосковскийExpertul în probleme de imigrație Iuri Moskovskii.
Trebuie oare să se pregătească moldovenii pentru autoexpulzarea din Rusia - Sputnik Moldova, 1920, 21.04.2021
Expertul în probleme de imigrație Iuri Moskovskii.

Potrivit statisticilor Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei, printre alte persoane aflate ilegal în această țară se numără și 56 de mii de moldoveni. Despre soarta care îi așteaptă pe aceștia a relatat pentru Sputnik Moldova expertul în probleme de imigrație, directorul Centrului rus pentru informații și analize "Prognoz", Iuri Moskovskii.

– Iurii Viktorovici, ați putea explicita termenul "ilegal" în legătură cu lucrătorii imigranți?

– Conform legislației ruse, pentru orice două infracțiuni administrative, comise de un lucrător imigrant, urmează expulzarea acestuia de pe teritoriul Federației Ruse. Aleksandr Gorovoi a abordat pe bună dreptate problema juridică existentă, care trebuie rezolvată anume prin metode legale.

Москва во время режима самоизоляции жителей - Sputnik Moldova, 1920, 16.04.2021
Societate
MAI rus: Imigranții ilegali din Moldova vor trebui să părăsească țara până pe 15 iunie

Așa cum s-a făcut de exemplu prin Decretul președintelui Rusiei privind cetățenii străini și apatrizii, din 18 aprilie trecut, pentru care, în timpul pandemiei, norma privind expulzarea pentru orice două infracțiuni administrative nu a funcționat. De asemenea, au fost suspendate temporar plățile în avans pentru brevete, lucrătorilor imigranți li s-a permis să lucreze în baza contractelor simple. Adică, șederea cetățenilor străini pe teritoriul Federației Ruse a fost adusă la nivelul zero.

Cu toate acestea însă, infracțiunile lor s-au acumulat. Adică, din punct de vedere legal, acum oamenii urmează să fie expulzați și au de fapt un statut ilegal, deși mulți lucrează absolut legal, plătesc brevetele și așa mai departe.

De fapt, Gorovoi a avertizat pur și simplu despre situația creată (legată între altele și de particularitățile legislației ruse) pe teritoriul Federației Ruse.

– Pentru imigranții cu cetățenie moldovenească a fost declarată în mai multe rânduri "amnistiere". Ar putea conta pe ea și de această dată ?

– Decretul președintelui rus, pe care l-am menționat deja, în momentul adoptării a evitat de fapt o catastrofă umanitară și juridică. Întrucât nu era clar unde să fie expulzați cetățenii străini, dacă aceleași Uzbekistan, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan pur și simplu și-au închis frontierele, nu își primeau nici măcar proprii cetățeni pe teritoriul lor. Abia începând cu toamna anului trecut, oamenii au început să obțină dreptul de a intra pe teritoriul acestor țări din Rusia.

Мигранты в Москве - Sputnik Moldova, 1920, 20.01.2021
Rusia
Nu se pot lipsi de imigranți: Companiile de construcții ruse așteaptă străinii la muncă

În ultimii cinci ani, inclusiv din cauza prevederii legislative despre cele două infracțiuni administrative, aproximativ trei milioane de persoane au trecut prin procedura de expulzare. Și tot din același motiv, au fost anunțate amnistii migraționale. În particular, pentru cetățenii Republicii Moldova, o astfel de amnistiere a fost anunțată de trei ori.

Faptul că, în principiu, cetățenii care respectă legea se află într-o situație dificilă din cauza existenței normei privind infracțiunile administrative, în opinia unor experți (și a mea personală), nu corespunde principiului de bază al legislației ruse, care prevede că pedeapsa ar trebui să fie adecvată infracțiunii.

– Adică, din punctul dumneavoastră de vedere, legislația ar trebui modificată?

– De fapt, parlamentarii ruși intenționează de mult timp să opereze amendamentele respective la legile rusești. Responsabilitatea administrativă urma să fie înlocuită cu amenzi, pentru a-i oferi imigrantului expulzat posibilitatea de a se întoarce înapoi după plata amenzii. Plus o defalcare a încălcărilor în funcție de gravitate.

Chiar și parcarea neautorizată este o infracțiune administrativă. La fel ca și, să zicem, neprelungirea înregistrării de către cetățeanul străin din anumite motive. În general, aruncați o privire asupra Codului administrativ fie al Federației Ruse, fie al Republicii Moldova – veți vedea cât de multe pedepse există. Eu însumi am plătit astăzi o amendă de 500 de ruble, iar dacă aș fi fost un cetățean străin, aș fi fost supus expulzării. De altfel, dacă o persoană nu părăsește țara în termenul stabilit, începem să vorbim deja despre deportare – nu trebuie să confundăm acești termeni.

– Cum se desfășoară expulzarea din punct de vedere procedural?

– Deocamdată este vorba despre o "autoexpulzare", să zicem așa. Oamenii trebuie să părăsească de sine stătător teritoriul Federației Ruse. Este o altă întrebare faptul că, în caz de expulzare, persoanei i se aplică o interdicție de intrare pe teritoriul Rusiei pentru cel puțin trei ani.

Avion  - Sputnik Moldova, 1920, 26.02.2021
Societate
Ce trebuie să știi ca să nu ajungi sclav în străinătate

Azerbaidjanul, de exemplu, și-a închis frontierele pentru intrare, nu le permite nici măcar propriilor cetățeni să intre. Traficul nostru aerian cu multe țări nu este atât de regulat pe cât a fost și este foarte scump deoarece companiile aeriene au crescut prețurile. Și traficul feroviar nu funcționează în măsura în care a funcționat înainte de începerea pandemiei.

Adică, există un număr mare de probleme tehnice, ca să nu mai vorbim de faptul că persoanele care sosesc de pe teritoriul unei alte țări, conform legislației unor țări, trebuie să fie supuse unei carantine obligatorii. Și nu întotdeauna este vorba de autoizolare. A fost o perioadă în care, după cum ne amintim, unele țări înființau lagăre pentru cei veniți, dar apoi această inițiativă a fost totuși abandonată deoarece situația doar se înrăutățea.

O chestiune aparte est Ucraina. Unde, spuneți-mi, să fie expulzați oamenii, dacă mulți ucraineni lucrează în Rusia nu numai pentru a câștiga bani, ci și-au părăsit patria din motive politice...

– Dar au lucrătorii imigranți moldoveni anumite probleme specifice în Rusia?

– Pentru cetățenii Republicii Moldova, din câte știu, este actuală acum problema dobândirii brevetelor. Decretul prezidențial a anulat brevetele pe teritoriul Rusiei pentru o perioadă scurtă de timp, iar unele persoane au decis că această anulare este încă în vigoare.

–  Cât de curând se vor putea întoarce în Rusia moldovenii "autoexpulzați"?

– Totul depinde de cauza expulzării persoanei respective din Rusia. Cineva se va putea întoarce peste câțiva ani, cineva – destul de curând.

Președinția RM - Sputnik Moldova, 1920, 24.03.2021
Moldova europeană și depopulată

De aceea și vorbesc despre necesitatea de a adapta legislația  migrațională la realitățile actuale și de o amnistiere migrațională generală.

La acest lucru îndeamnă și conceptul politicii de imigrație al Federației Ruse, și declarațiile președintelui țării. Însă nu aș numi acest lucru relaxare, ci mai degrabă este vorba despre o organizare și raționalizare a legislației, despre o adaptare a acesteia la nevoile actuale.

Înainte de începerea pandemiei, în Rusia se aflau în scop de muncă aproximativ două milioane trei sute de mii de cetățeni străini, acum sunt aproximativ 1 milion 700 de mii. Cred că au fost luate măsuri destul de eficiente în această perioadă, care au demonstrat, inclusiv agențiilor de aplicare a legii, că Federația Rusă rezolvă problemele cetățenilor străini clar, prompt și, ceea ce este foarte important, echitabil.

– Mai ales că lucrătorii imigranți sunt înrădăcinați deja destul de adânc în economia Rusiei?

– Evident, nu se va întâmpla o catastrofă economică în Rusia dacă imigranții o vor părăsi. Însă acest lucru va aduce inconveniente vizibile, inclusiv cetățenilor ruși de rând. Dacă în sectorul construcțiilor al Rusiei nu vor exista lucrători imigranți, multe șantiere pur și simplu se vor opri. Nemaivorbind de lucrătorii înalt calificați care, de altfel, sunt destul de mulți printre cetățenii străini. Mulți străini lucrează astăzi în sectorul livrărilor. În rândul personalului din supermarketuri. În taxi, la urma urmei – fără șoferii imigranți, o anumită perioadă de timp va trebui să așteptăm mașina chemată nu cinci minute, așa cum este acum la Moscova, ci o jumătate de oră...

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0