CHIȘINĂU, 20 ian - Sputnik. Din cauza granițelor închise în legătură cu pandemia, șantierele de construcții din Federația Rusă se confruntă cu un deficit de forță de muncă.
Cu toate acestea, unele companii rusești au început deja să rezolve această problemă împreună cu structurile autorizate din mai multe țări, organizând recrutarea organizată a imigranților.
Sputnik a aflat cum stau lucrurile cu posturile vacante din industria construcțiilor din Federația Rusă și de ce lucrătorii străini sunt apreciați de angajatorii ruși.
Imigranții sunt muncitori și evită conflictele
Companiile rusești de construcții PIK-Industry și TechStroy, împreună cu Agenția pentru Migrația Externă a Muncii din Uzbekistan, au lansat o recrutare organizată de muncitori din republică.
Acesta este un sistem de migrație ordonată, legală și sigură a forței de muncă, atât pentru angajator, cât și pentru solicitanții de locuri de muncă.
Dezvoltatorii din Federația Rusă intenționează să atragă pe șantierele lor de construcții din Moscova și regiunea Moscovei1 4 mii de muncitori imigranți în diferite specialități precum: instalator, sudor electric, electrician, zidar, montator, modelator, finisor, lucrător responsabil de efectuarea operațiunilor de încărcare și descărcare împreună cu ajutorul unui mecanism de ridicare.
Uzbecii sunt muncitori și nu iubesc conflictele, majoritatea dintre ei nu sunt dependenți de alcool și droguri în legătură cu religia, spune Nikolai Popov, manager de proiect al TechStroy LLC, explicând de ce compania optează pentru muncitori din Uzbekistan.
În decembrie 2020, firma a efectuat deja prima recrutare organizată de imigranți, angajând 472 de persoane.
Acum, viitorii angajați solicită un permis de muncă și în curând vor începe să execute sarcinile.
"Cetățenii republicii s-au dovedit a fi buni sudori, zidari, dulgheri și betonari", a spus Popov într-un interviu acordat Sputnik.
Până la sfârșitul lunii ianuarie, companiile de construcții intenționează să organizeze interviuri în trei orașe uzbece: Fergana, Samarkand și Urgench.
Companiile rusești sunt interesate de candidații cu vârste cuprinse între 21 și 50 de ani, care au cel puțin un an de experiență în muncă și cunoaște limba rusă.
Cei care vor trece selecția vor putea pretinde la un salariu de la 60 la 100 de mii de ruble. Imigranților li se va oferi cazare, haine de lucru și vor fi asigurați cu hrană în prima lună de muncă.
Deficit de angajați
Acum, firmele de construcții se confruntă cu un deficit de muncitori imigranți pe șantiere, a declarat pentru Sputnik Svetlana Babkina, director adjunct al departamentului de construcții al Grupului de companii Ingrad. Potrivit acesteia, muncitorii străini sunt apreciați în cadrul companiei, deoarece se disting prin disciplină, rezistență, respectă cu strictețe toate regulile.
„Am întâmpinat dificultăți din cauza granițelor închise, din cauza faptului că nu am primit un aflux de forță de muncă proaspătă din republicile situate în vecinătate. Cetățeni din Armenia, Belarus, Tadjikistan și Uzbekistan au lucrat și lucrează pentru noi. Aproximativ 60% din toți lucrătorii noștri de pe șantiere sunt străini", spune Babkina.
Lipsa de constructori pe piața rusă este demonstrată și de datele de la serviciul de recrutare HeadHunter.
În 2020, din martie până în mai în industria construcțiilor s-a înregistrat o scădere a numărului de posturi vacante cu aproape o treime. Acest lucru a fost determinat de măsurile restrictive și incertitudinea economică.
Dar apoi industria a început să-și revină - deja în iunie ponderea locurilor de muncă vacante în construcții în medie în Federația Rusă a crescut cu 38%, depășind indicatorii dinainte de COVID-19 din februarie 2020.
Vârful locurilor de muncă vacante s-a înregistrat în septembrie 2020 - în această lună angajatorii au postat peste 70 de mii de reclame, ceea ce reprezintă cu 64% mai mult decât în ianuarie 2020.
"Din august, au existat doar doi candidați la fiecare post vacant în industria construcțiilor, ceea ce înseamnă o lipsă de resurse de muncă", a declarat pentru Sputnik serviciul de presă al hh.ru.
Construcția unor obiecte aproape că nu s-a oprit
La obiectele cu finanțare de stat, lucrurile au stat cel mai bine - munca practic nu s-a oprit, spune cetățeanul Tadjikistanului în vârstă de 31 de ani Akhliddin Saidov. Lucrează ca șef de echipă: ajută la construirea unui spital la Moscova.
"În timpul pandemiei, șantierul nostru de construcții s-a oprit doar două săptămâni. Slavă Domnului, nu există așa ceva acum. Unii imigranți au întâmpinat dificultăți în a câștiga bani, dar noi construiam un obiect de stat, așa că am continuat să lucrăm", își amintește el.
Saidov notează că angajatorul său oferă imigranților cămin și îi ajută la întocmirea documentelor. Muncitorii au salarii pe oră: de la 180 la 220 de ruble. În medie, un muncitor obișnuit reușește să obțină de la 40 la 50 de mii de ruble pe lună.
De la constructori la curieri
O serie de companii s-au confruntat totuși cu dificultăți financiare, care au afectat și lucrătorii. Abdumalik Karimov din orașul Tursunzade din Tadjikistan era șef de echipă la o fabrică în construcție din Skolkovo, dar a fost disponibilizat.
"Eram în grupul de rezervă: când doreau, atunci ne chemau la muncă. Nu exista stabilitate. Și în decembrie toți lucrătorii au fost concediați fără explicații", spune Karimov.
Cu toate acestea, imigrantul nu s-a lăsat bătut și s-a recalificat în curier. Abdumalik recunoaște că reușește să câștige mai mult în calitate de curier: în medie, mai mult de 70 de mii de ruble pe lună în comparație cu 60 de mii pe șantier, dar trebuie să lucreze 13-14 ore pe zi.
În același timp, există o tendință ca imigranții care și-au pierdut locurile de muncă în diferite sectoare ale economiei să obțină locuri de muncă în sectorul construcțiilor. Așa cetățeanul tadjic Timur Zafarov a lucrat într-o cafenea din Samara, însă odată cu declanșarea pandemiei și-a pierdut slujba, a petrecut o lună și jumătate acasă, după care a plecat la Moscova, unde a devenit zugrav.
"Salariul depinde de generozitatea intermediarului. Puteți câștiga de la 1.800 la 3.000 de ruble pe zi", spune el.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova