Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Statistici îngrijorătoare: Violența în familie, pe timp de pandemie

© Sputnik / Miroslav RotariDorel Nistor
Dorel Nistor - Sputnik Moldova, 1920, 20.04.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Pe parcursul pandemiei a crescut numărul cazurilor de violență în familie. Despre cauzele acestui fenomen rușinos și măsurile aplicate de către poliție pentru a proteja victimile aflați din acest material.
Statistici îngrijorătoare: Violența în familie în pandemie

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", șeful secției Interacțiune Comunitară din cadrul Inspectoratului Național de Securitate Publică, Dorel Nistor, a precizat că de la începutul pandemiei se înregistrează o creștere a numărului de plângeri și sesizări la poliție în cazurile violenței domestice.

Conform statisticilor, de la începutul anului 2020 și în primele luni a anului curent, la Serviciul de Urgență 112 au fost recepționate 13 mii de apeluri cu privire la cazurile de violență în familie.

Zinaida Gribincea - Sputnik Moldova, 1920, 19.02.2021
Psiholog: De ce violența în rândul tinerilor ia amploare

"Deja în 2021 avem peste 3700 de sesizări cu privire la aceste cazuri în care polițiștii au intervenit. Cea mai răspândită formă de abuz este aplicarea violenței fizice de către agresor asupra vicvtimei. Neînțelegerile, neajunsurile financiare, consumul de băuturi alcoolice și relațiile exrtraconjugale sunt printre cele mai răspândite cazue ale fenomenului", a precizat pentru Sputnik Dorel Nistor.

Potrivit lui, în calitate de agresori și victime sunt atât bărbații cât și femeile. În anul 2020, în 64 cazuri bărbații au fost recunocuți în calitate de victime, iar în 2021 - 14 bărbați au avut această calitate.

"De multe ori, violența în familie s-a soldat cu consecințe grave. Astfel, în anul precedent din 811 infracțiuni, în 23 cazuri s-au soldat cu un rezultat tragic pentru victimă. De la începutul anului curent, din 12 infracțiuni - 3 cazuri au avut cosecințe extrem de grave", a spus specialistul.

Anul precedent au fost eliberate peste 5 mii de ordine de restricții de urgență, astfel că poliția a asigurat protecția a 5 mii de victime a violenței în familie. În total, sunt înregistrate 811 infracțiuni și 1587 contravenții pe cazurile de violență în familie, a punctat Nistor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0