Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Pandemia își pune amprenta: Cum s-a schimbat viața persoanelor cu autism

© Sputnik / OsmatescoAliona Dumitraș
Aliona Dumitraș - Sputnik Moldova, 1920, 17.04.2021
Abonare
Cum a schimbat pandemia viața copiilor cu autism? Cu ce probleme se confruntă părinții lor și ce provocări stau în calea celor care suferă de această tulburare? Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "ATITUDINI".
Impactul pandemiei asupra copiilor cu autism

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, directorul executiv al "SOS Autism", Aliona Dumitraș, a menționat că în ultimul an societatea și medicii s-au axat în mare parte pe cazurile de infectare cu COVID-19, motiv pentru care în multe cazuri a fost practic imposibilă depistarea precoce a autismului la copii. Aceasta a fost una din provocările pe care le-a adus pandemia și care poate avea consecințe ulterior.

Olga Guzun - Sputnik Moldova, 1920, 08.04.2019
O adevărată luptă: cum arată o zi din viața unei mame a cărui copil este autist
"Este important ca fiecare părinte să ceară specialistului să efectueze analizele necesare și screeningul la cele 18 luni ale bebelușului, chiar dacă copilașul nu este în grupa de risc. De obicei, semnele evidente se văd în această perioadă și atunci intervenția este esențială. Cu cât mai rapid începe terapia, cu atât mai bine va fi pentru părinte și copil", a precizat Aliona Dumitraș.

Totodată, directorul executiv "SOS Autism" a remarcat că și la capitolul reabilitare lucrurile nu au mers prea bine. Din luna iulie 2020, reprezentanții instituției efectuează intervenții la domiciliu, întrucât din cauza pandemiei mulți părinți nu se pot deplasa cu copiii la Centru.

"Partea bună este că copilul se află în zona de confort, dar nu putem face toate activitățile necesare. O parte din beneficiari se pot întoarce la Centru, însă vom continua în această perioadă să ne deplasăm și noi la domiciliu", a subliniat ea.

© Sputnik / OsmatescoOlga Guzun
Pandemia își pune amprenta: Cum s-a schimbat viața persoanelor cu autism - Sputnik Moldova, 1920, 17.04.2021
Olga Guzun

Iar Olga Guzun – mama unui copil cu autism a spus că pentru copiii ce suferă de această tulburare cel mai important lucru este socializarea. Nici până acum aceștia nu au avut parte de prea multe activități în acest sens, însă pandemia a înrăutățit și mai mult lucrurile.

"Acum practic nu există deloc aceste posibilități. Școala este online, totul este închis. Părinții se tem să-și expună riscului copiii și-i protejează mai mult acasă", a precizat Olga Guzun.

Potrivit ei, acesta situație afectează starea de sănătate fizică a copiilor, întrucât fac mai puțină mișcare și petrec un timp îndelungat în fața calculatorului. De asemenea, faptul că procesul de educație a avut loc o bună perioadă de timp exclusiv online, părinții trebuiau să fie în permanență alături de copii și să-i vegheze.

"Școala online necesită mult implicarea părintelui. Eu muncesc de acasă, dar oricum este destul de complicat, pentru că copiii nu au răbdare și nu dispun de suficientă concentrare pentru a sta ore în șir în fața calculatorului", a punctat interlocutoarea.

Potrivit ultimelor statistici, În Republica Moldova sunt aproximativ 750 de persoane cu autism, dintre care peste 620 sunt copii. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0