Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

O adevărată luptă: cum arată o zi din viața unei mame a cărui copil este autist

© Sputnik / OsmatescoOlga Guzun
Olga Guzun - Sputnik Moldova
Abonare
Mărturisirea unei mame a cărui copil este autist: În fiecare zi trebuie să o iei de la capăt. Este o adevărată luptă!

CHIȘINĂU, 7 apr - Sputnik, Silvia Zavadovschi. Pentru fiecare părinte, venirea pe lume a unui copil este o adevărată fericire. Așa a fost și în cazul familiei Guzun. Micuțul lor creștea și se dezvolta pe zi ce trece, doar că, la un moment dat, părinții au observat anumite particularităţi de comportament care i-au pus în gardă. Se întâmpla acum șase ani, când micuțul lor avea doi anișori și jumătate. Olga Găgăuz își amintește și acum acea vizită la medic, care în loc să-i liniștească, i-a băgat mai mult în ceață.

„A fost foarte greu la început, deoarece noi vedeam că ceva nu este bine, dar nu înțelegeam ce se întâmplă. Am mers la medicul de familie, iar acesta m-a întrebat dacă, în general copilul aude”, a declarat Olga Găgăuz în studioul Radio Sputnik Moldova.

Atunci a început să deschidă ușile a zeci de medici și să consulte diverşi specialiști.

„Cel mai greu ne-a fost să stabilim diagnoza. Umblam din medic în medic. A fost foarte greu deoarece nu știam unde să ne adresăm, eram purtați pe drumuri”, povestește Olga Guzun.

Odată stabilită diagnoza, Olga a înțeles că trebuie să facă tot ce-i stă în puteri pentru a-și ajuta copilul. Așa au început ședințele de terapie la AO „Autism”, iar viața familiei Guzun s-a schimbat la 180 de grade.

„Noi făceam câte cinci ore de terapie pe zi, de luni până vineri. Timp de trei ani am mers în acest ritm. Cât băiețelul era la terapie, stăteam sub ușă și citeam tot ce se putea despre autism”, adaugă Olga Guzun.

Copilul familiei Guzun a urmat metoda ABA – un program de învățare, cu ajutorul căruia comportamentul autist al copilului este modificat, în mod sistematic și intensiv, obiectivul final fiind integrarea socială a copilului. În fiecare lună, pentru orele de terapie, familia Guzun scotea din buzunar câte 6000 de lei, însă investiția s-a justificat, spune astăzi, Olga.

Olga Guzun și Aliona Dumitraș - Sputnik Moldova
Asociația Obștească "SOS Autism" întreprinde măsuri pentru a valida terapia ABA în Moldova

„Noi făceam câte 25 de ore pe săptămână. Am avut tare mare noroc de soțul meu care a muncit foarte mult pentru a ne putea susține financiar toată această perioadă”, adaugă Olga Guzun.

Cert este că orele la terapeut nu sunt atât de eficace dacă părinții acestor copii nu se implică.

„De obicei, părinții își asumă partea de autodeservire, dar nu este corect, trebuie lăsat copilul să se familiarizeze singur cu periuța de dinți, cu wc-ul, etc. Deoarece aceste deprinderi trebuie să devină o rutină. În cazul în care copilul nu va avea aceste deprinderi acasă, degeaba terapeutul se chinuie cu el. Foarte mult timp la noi în baie a stat un orar vizual”, adaugă Olga Guzun.

Părinții care nu-și obișnuiesc copiii să-și facă toaleta de dimineața sau seara trebuie să fie conştienţi că acesta va avea nevoie de o dădacă toată viața.

„Dacă părinții nu acordă atenție și nu-l învață pe copil să-și facă singur toaleta, el nu o va face toată viața”, adaugă Olga Guzun.

Obținerea rezultatelor înseamnă nu doar bani, dar și mult timp investit, spune Olga Guzun care își amintește cât de greu i-a fost.

Sputnik Matinal cu Maria Dimineț. 23 ianuarie 2019 - Sputnik Moldova
Sputnik Matinal: Lucruri mai puțin cunoscute despre copiii care suferă de autism

„Era foarte greu, deoarece ca să reușim să facem toaleta de dimineață, noi ne trezeam foarte devreme. Trebuie să menționez că mie mi-a luat foarte mult timp până am depășit frica de periuța de dinți, până am însușit importanța igienei. Eu îi explicam fiecare moment, pentru că ei nu înțeleg de ce trebuie să facă asta”, adaugă Olga Guzun.

O altă provocare a fost și călătoria cu transportul public.

„El avea frică de transport. Făcea isterie. Trebuia să mergem doar cu troleibuzul opt și doar cel care era în căpșorul lui. Cu greu am depășit și această barieră. Fiecare drum de la Buiucani, unde locuiam noi, și până la Botanica, la Centru, era o adevărată provocare, deoarece noi ne opream la fiecare floare sau fiecare insectă pe care o întâlneam în drum”, povestește Olga Guzun.

Așa au învățat pe rând fiecare deprindere de viață. Odată însușite abilitățile, copilul intră în această rutină pe care o va respecta mereu, spun specialiștii.

„Fiecare zi era o adevărată provocare, o luptă continuă”, spune Olga Guzun.

Și serile în familia Guzun erau altfel.

„Noi mergeam la somn de la ora 20.30, fiindcă îi citeam în fiecare seară. El nu avea răbdare și interes, dar am muncit mult, ne opream la fiecare cuvânt pentru a-l înțelege...și încet, încet am început să înregistrăm rezultate”, adaugă Olga Guzun.

Mihai Stratulat - Sputnik Moldova
Mihai Stratulat spulberă miturile. Vezi care este legătura dintre vaccinul ROR și autism

Olga își amintește și acum de acea perioadă când, în afară de cărțile de povești și cele despre autism, nu citea nimic. Așa a ajuns să se reprofileze fără să conștientizeze.

„În acea perioadă citeam doar despre autism. În primii ani am citit tot ce s-a putut despre această afecțiune”, adaugă Olga Guzun.

Zecile de cărți citite și dorința de a-și ajuta copilul a determinat-o să facă un master în psihologie clinică. Astăzi, Olga este administrator la AO „Autism”, Asociație formată de un grup de părinți care vor să-i ajute și pe alții să treacă mai ușor prin ceea ce au trecut ei.

„Eu am obținut foarte multă informație din cărțile pe care le-am citit și am decis să fac mai multe seminare gratuite pentru părinții care au copii cu autism sau vor să cunoască mai mult despre această afecțiune. Vreau să impart cunoștințele pe care le-am dobândit, pentru că mie mi-a fost foarte greu la început”, adaugă Olga Găgăuz.

Astăzi, copilul Olgăi are opt anișori. Este un copil normal, cu rezultate bune la școală și cu prieteni. Pianul și limba engleză sunt hobby-urile lui, iar relația pe care o are cu părinții este una deosebită.

Fluxul de știri
0