Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ce spun experții despre decizia Curții și anticipate: Ce urmează

© Sputnik / Mihai CarausCorneliu Ciurea
Corneliu Ciurea - Sputnik Moldova, 1920, 17.04.2021
Abonare
Cum comentează analiștii politici și experții constituționali decizia Curții Constituționale cu privire la întrunirea circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului și ce spun despre desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate?
Expert, despre scenariile politicie după decizia Curții și alegeri parlamentare anticipate

Subiectul deciziei Înaltei Curți a fost discutat în studioul Radio Sputnik Moldova cu mai mulți analiști politici și experți constituționali. Bunăoară, analistul politic Corneliu Ciurea a declarat că decizia Curții Constituționale care a constatat că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului și pot fi declanșate alegeri parlamentare anticipate ar fi neconstituțională și rușinoasă.

Pavel Filip - Sputnik Moldova, 1920, 15.04.2021
Politică
Pavel Filip, despre decizia CC: În continuare țara e într-o mare criză
Potrivit lui, aceeași Înalte Curte a spus că Parlamentul nu poate fi dizolvat în condițiile în care există o majoritate parlamentară și un candidat, însă acum s-ar fi mers împotriva propriilor decizii și a legilor internaționale. 

"Maia Sandu se va grăbi să anunțe când mai curând data alegerilor parlamentare anticipate, e logica jocului politic. Parlamentul se va opune, va sesiza forurile internaționale și va aduce argumente pentru a demonstra că decizia a fost politizată și că judecătorii au acționat ilegal. Deci, vom asista în continuare la o confruntare politică de mare amploare între președinte și parlament", a declarat Corneliu Ciurea.

© Sputnik / Miroslav RotariTeodor Cârnaț
Ce spun experții despre decizia Curții și anticipate: Ce urmează - Sputnik Moldova, 1920, 17.04.2021
Teodor Cârnaț

În același timp, expertul constituțional Teodor Cârnaț a precizat că deocamdată data exactă a alegerilor anticipate nu poate fi prevăzută, ținând cont de faptul că în Moldova este instituită stare de urgență. În aceste condiții, președintele Maia Sandu nu poate emite decretul privind dizolvarea Parlamentului.

"Atâta timp cât în Republica Moldova este stare de urgență, președintele Republicii Moldova nu poate purcede la emiterea acestui decret. Există două scenarii: Parlamentul să-și anuleze starea de urgență ori președintele vine cu un demers către Parlament să anuleze această stare de urgență", a declarat expertul.

Potrivit lui, desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate, acestea ar putea avea loc vara, în condițiile în care starea de urgență va fi anulată mai devreme de termen. Dacă aceatsa rămâne valabilă până pe data de 30 mai, moldovenii ar merge la urne în toamna acestui an. Un alt scenariu ar fi că Parlamentul ar putea să introducă din nou starea de urgență.

Amintim că joi, 15 aprilie, Curtea Constituțională a constatat că sunt întrunite circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului. Ulterior, liderul socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat că PSRM va înainta un proiect de hotărâre Parlamentului prin care va cere constatarea faptului uzurpării Curții Constituționale de către trei judecători ai Înaltei Curți (Manole, Șova, Roșca) în interesul politic al președintelui, încălcarea jurământului depus în fața Parlamentului și demisia acestora.

Maia Sandu a declarat la un briefing că va semna curând decretul prezidențial pentru dizolvarea Parlamentului și că alegerile parlamentare anticipate nu mai pot fi evitate.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0