Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce facem cu medicamentele expirate: Ce pericole ascund

© Pixabay / MatvevnaMedicamente
Medicamente - Sputnik Moldova, 1920, 17.04.2021
Abonare
Medicamentele expirate devin un adevărat pericol ecologic atunci când ajung la gunoi. Ecologiștii susțin că ar trebui ca organele abilitate să se ocupe de colectarea lor, astfel salvând ecosistemul. O farmacie din Capitală deja a implementat un asemenea proiect.

CHIȘINĂU, 17 apr - Sputnik. Ecologiștii trag un semnal de alarmă în privința unui fenomen grav, mai exact, faptul că în țară nu există puncte de colectare a medicamentelor expirate, iar acestea ajung la gunoi, astfel punând în pericol situația ecologică.

Прохожие на улице в Вене - Sputnik Moldova, 1920, 11.04.2021
Renunțarea la acest obicei v-ar putea prelungi viața cu aproape 30 de ani
Ecologistul Ilia Trombițchi susține că, odată ce medicamentele ajung la coșul de gunoi, acestea devin o armă pentru ecosistem și prezintă un pericol pentru sănătatea atât a oamenilor, cât și a animalelor. 

„Fiind în apele de suprafața, aceste medicamente schimbă genotipul microorganismelor în așa fel încât organismele devin mai rezistente asupra mai multor factori de boală și în acest context este evident că după asta, aceste organisme vor fi mai patogene decât au fost până acum. Medicamentele influențează asupra vieții sălbatice în apele naturale și prin asta distruge biodiversitatea”, a menționat specialistul.

Trombițchi este de părere că medicamentele expirate trebuie să fie păstrate, colectate și după aceea să fie distruse prin incinerare, sau prin alte metode chimice, pentru a nu fi dăunătoare pentru sănătatea omului și a ecosistemului. Ecologistul afirmă că există metode speciale de incinerare, care se fac de către specialiști la anumite temperaturi și aceste metode sunt ecologice.

Poliția - Sputnik Moldova, 1920, 13.04.2021
Societate
Video - Poliția a tăbărât peste o însărcinată fără mască

Încă o problemă pentru ecologie o prezintă termometrele cu mercur, care după spargerea lor ajung la gunoi. 

„Mercurul trebuie să fie colectat pentru a fi reutilizat ulterior în alte instalații. (...) Aruncarea termometrelor cu mercur la gunoi duc la intoxicarea apei în primul rând și influențează sănătatea oamenilor, produce cancer, produce diverse intoxicații, slăbește organismul. (...) Dacă am distrus un termometru, trebuie să ne adresăm la specialiști, sunt metode speciale de colectare în acest caz, dar nicidecum nu trebuie să lăsăm așa cum este și să aruncăm la gunoi”, a menționat Trombițchi. 

Recent, o rețea de farmacii a lansat un proiect pilot în care își propun să colecteze medicamentele expirate, tuburile din plastic a produselor cosmetice, dar și diverse dispozitive medicale. Potrivit coordonatorului acestui proiect, scopul este de a ajuta oamenii să scape de preparatele și produsele medicale expirate, dar fără risc pentru ecologie. 

Полиция - Sputnik Moldova, 1920, 12.04.2021
Societate
Un șofer riscă amendă de 47 500 de lei, deși era treaz
„Medicamentele expirate ca și alte dispozitive medicale sunt colectate din farmaciile noastre și sunt transportate la depozitul furnizorului nostru, iar ulterior sunt transmise pentru nimicire sau pentru prelucrare. În cazul medicamentelor, ele vor fi nimicite prin incinerare în Olanda, Suedia sau Polonia. Dispozitivele medicale sunt transmise în România, la Buzău, unde este cea mai mare fabrică de prelucrare a deșeurilor electronice și plasticul se prelucrează pe teritoriul Moldovei”, a precizat coordonatorul proiectului Doina Babcinschi. 

Acest proiect este deocamdată lansat în doar cinci farmacii a rețelei din Capitală, dar se preconizează extinderea proiectului, spune coordonatorul acestuia. Totodată, tomberoanele sunt amplasate la intrarea în farmacii. Potrivit Doinei Babcinschi, sunt trei tomberoane și fiecare are destinația sa: medicamente expirate, ambalajele din lastic a produselor cosmetice și dispozitive medicale. Totuși, nu orice preparat sau dispozitiv poate fi aruncat acolo. 

„În urna cu medicamentele expirate aducem orice tip de medicament care a fost scos uz. Nu aducem termometre cu mercur și orice alt tip de deșeu care a fost contaminat cu sânge sau a fost folosit în tratamentul COVID-19. Spre exemplu, măști de protecție sau seringi contaminate cu sânge, planșete de la glucometre la fel nu colectăm. În cazul ambalajelor din plastic este vorba despre orice tip de tuburi din plastic de la produse cosmetice care trebuie să fie spălat și cu eticheta dezlipită”, a menționat Doina Babcinschi. 

Anatolie Prohnițchi - Sputnik Moldova, 1920, 13.02.2021
Riscăm să rămânem fără apă: Ecologiștii bat alarma
Potrivit coordonatorului proiectului, medicamentele aruncate la gunoi nu doar că prezintă pericol pentru ecologie, dar pot ajunge și pe mâna unor copii ai străzii sau a unor boschetari, iar consecințele pot fi grave. Deoarece acești nu cunosc destinația medicamentului și ar putea să-l consume expirat, expunându-și viața în pericol. 

Am încercat să luăm legătura cu responsabilii Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale ca să ne explice cum se procedează cu medicamentele expirate din spitale sau alte instituții medicale și care metoda de nimicire în țara noastră. Deși am expediat o solicitare în acest sens încă la începutul săptămânii trecute, nimeni nu a răspuns la solicitarea echipei Sputnik Moldova. 

Sectorul zootehnic din Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 13.04.2021
Republica Moldova
Moldova riscă să rămână fără lapte de producție autohtonă - vacile sunt duse la abator
Precizăm că Platforma Pentru Moldova a prezentat miercuri, 14 aprilie, un proiect de lege în care se menționează că moldovenii vor putea să arunce în boxe speciale, amplasate în farmacii, medicamentele expirate și neutilizate. Inițiativa legislativă își propune să asigure mecanismul necesar pentru gestionarea și reciclarea deșeurilor medicale generate atât de instituțiile medicale și farmaceutice, cât și de cetățeni. 

„Prin instituirea serviciului de colectare de la populație a medicamentelor expirate, în cadrul farmaciilor urmează să fie amenajate boxe speciale destinate colectării și păstrării medicamentelor pentru un anumit termen până la nimicirea medicamentelor expirate conform normelor și cerințelor aprobate de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale”, a precizat deputatul Violeta Ivanov.

Proiectul urmează să fie examinat în plenul Parlamentului, iar apoi votat de către deputați. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0