Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Riscăm să rămânem fără apă: Ecologiștii bat alarma

© Sputnik / Mihai CarausAnatolie Prohnițchi
Anatolie Prohnițchi - Sputnik Moldova, 1920, 13.02.2021
Abonare
Moldova riscă să rămână fără apă potabilă: Situația râului Nistru este catastrofală, iar prognozele ecologiștilor nu sunt deloc îmbucurătoare.
Riscăm să rămânem fără apă: Ecologiștii bat alarma

Ucraina trebuie să țină cont și de poziția țării noastre în ceea ce privește soarta râului Nistru și să renunțe la intenția de a construi cele șase hidrocentrale în bazinul acestui fluviu. Aveasta este poziția organizațiilor de mediu din Moldova. Ecologiștii spun că, odată cu ridicarea celor șase hidrocentrale, nivelul fluviului va scădea drastic, iar apa va fi mult mai poluată.

Участок реки Днестр - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2021
Video: Rezina, Soroca și alte orașe riscă să rămână fără apă: Iată amenințarea
"Construcția celor șase hidrocentrale ar avea un impact catastrofal asupra fluviului, care și așa se confruntă cu un șir de probleme. Cele șase hidrocentrale vor sugruma acest râu, care se va transforma într-un canal mort. Este vorba de neprofesionalismul negociatorilor din partea Republicii Moldova și lipsa de insistență pentru a respecta prevederile Acordului de Asociere cu UE, dar și a altor convenții care prevăd ca toate problemele ce se referă la râul Nistru să fie coordonate de ambele părți, nu unilateral cum s-a procedat până acum, au d" a declarat pentru Sputnik ecologistul Anatolie Prohnițchi.

Potrivit lui, în țara noastră, mai mult din jumătate din teritoriu ar putea fi drastic afectat, iar mii de oameni vor fi nevoiți să-și caute alt loc de trai pentru că nu vor avea apă.

"O să ne trezim că nu o să avem apă și vom avea mari probleme. Atunci va fi târziu să ne revoltăm, de aceea trebuie de acționat acum", a punctat Prohnițchi.

Amintim că intenţia ucrainenilor de a construi încă şase hidrocentrale pe Nistru a fost făcută publică încă în anul 2015. Un an mai târziu, proiectul a fost inclus în strategia de dezvoltare energetică a Ucrainei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0