Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Expert, despre scenariile politice după decizia Curții și alegeri parlamentare anticipate

© Sputnik / Mihai CarausTeodor Cărnaț
Teodor Cărnaț  - Sputnik Moldova, 1920, 16.04.2021
Abonare
În cadrul emisiunii "Logica Puterii", expertul constituțional Teodor Cârnaț a comentat decizia Curții Constituționale cu privire la întrunirea circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului și a vorbit despre ulterioarele scenarii de pe arena politică din țara noastră.
Expert, despre scenariile politicie după decizia Curții și alegeri parlamentare anticipate

Pavel Filip - Sputnik Moldova, 1920, 15.04.2021
Politică
Pavel Filip, despre decizia CC: În continuare țara e într-o mare criză
În interviul acordat pentru Sputnik Moldova, expertul constituțional Teodor Cârnaț a precizat că deocamdată data exactă a alegerilor anticipate nu poate fi prevăzută, ținând cont de faptul că în Moldova este instituită stare de urgență. În aceste condiții, președintele Maia Sandu nu poate emite decretul privind dizolvarea Parlamentului.

"Atâta timp cât în Republica Moldova este stare de urgență, președintele Republicii Moldova nu poate purcede la emiterea acestui decret. Există două scenarii: Parlamentul să-și anuleze starea de urgență ori președintele vine cu un demers către Parlament să anuleze această stare de urgență", a declarat expertul.

Mai mult, Teodor Cârnaț este de părerea că Înalta Curte este obligată să declare această stare de urgență neconstituțională, întrucât a fost motivată politic și în niciun caz medical atunci când a fost introdusă.

Ședința parlamentului, 09 iunie 2019 - Sputnik Moldova, 1920, 15.04.2021
Politică
Deputații PPDA după decizia CC: Am asistat cu toții la un spectacol de prost gust
"Deschidem în așa fel Cutia Pandorei - dacă rămâne în vigoare, atunci viitoarele parlamente, guverne vor fi tentate să folosească introducerea stării de urgență, de asediu sau de război în scopul de a se menține mai departe la putere", a spus expertul.

Cât privește desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate, acestea ar putea avea loc vara, în condițiile în care starea de urgență va fi anulată mai devreme de termen. Dacă aceatsa rămâne valabilă până pe data de 30 mai, moldovenii ar merge la urne în toamna acestui an. Un alt scenariu ar fi că Parlamentul ar putea să introducă din nou starea de urgență.

Amintim că joi, 15 aprilie, Curtea Constituțională a constatat că sunt întrunite circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului. Ulterior, Maia Sandu a declarat la un briefing că va semna curând decretul prezidențial pentru dizolvarea Parlamentului și că alegerile parlamentare anticipate nu mai pot fi evitate.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0