"Atâta timp cât în Republica Moldova este stare de urgență, președintele Republicii Moldova nu poate purcede la emiterea acestui decret. Există două scenarii: Parlamentul să-și anuleze starea de urgență ori președintele vine cu un demers către Parlament să anuleze această stare de urgență", a declarat expertul.
Mai mult, Teodor Cârnaț este de părerea că Înalta Curte este obligată să declare această stare de urgență neconstituțională, întrucât a fost motivată politic și în niciun caz medical atunci când a fost introdusă.
Cât privește desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate, acestea ar putea avea loc vara, în condițiile în care starea de urgență va fi anulată mai devreme de termen. Dacă aceatsa rămâne valabilă până pe data de 30 mai, moldovenii ar merge la urne în toamna acestui an. Un alt scenariu ar fi că Parlamentul ar putea să introducă din nou starea de urgență.
Amintim că joi, 15 aprilie, Curtea Constituțională a constatat că sunt întrunite circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului. Ulterior, Maia Sandu a declarat la un briefing că va semna curând decretul prezidențial pentru dizolvarea Parlamentului și că alegerile parlamentare anticipate nu mai pot fi evitate.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova