Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce catolicii polonezi refuză să se vaccineze cu AstraZeneca și J&J

© Inquam Photos / OCTAV GANEAVaccin AstraZeneca
Vaccin AstraZeneca - Sputnik Moldova, 1920, 16.04.2021
Abonare
Catolicii trebuie să evite vaccinurile anti-coronavirus Johnson & Johnson și AstraZeneca deoarece utilizează celule derivate din fetuşi avortaţi în timpul procesului de fabricație, a declarat președintele echipei de experți în bioetică a Bisericii Catolice din Polonia.

BUCUREŞTI, 16 apr – Sputnik. Miercuri a fost publicată o recomandare pentru credincioșii catolici, scrisă de președintele echipei de experți a Conferinței Episcopilor Polonezi (KEP) în bioetică, episcopul Jozef Wrobel.

Ion Sturza - Sputnik Moldova, 1920, 03.03.2021
Începe prigoana împotriva celor care refuză vaccinul? - Sturza contra găgăuzilor
Principalul membru al KEP a avertizat împotriva utilizării vaccinurilor Johnson & Johnson și AstraZeneca, acestea ridicând „probleme serioase de ordin moral” privind legătura lor cu avorturile, a explicat episcopul.

„Se știe deja că vaccinurile AstraZeneca și Johnson & Johnson se bazează, din păcate, pe o tehnologie bazată pe celule derivate din fetuşi avortaţi (acestea sunt utilizate în procesul de multiplicare a așa-numitului ingredient activ al vaccinului, adică a adenovirusului fără virulență)”, se precizează în recomandare, citată de RT. 

Vaccinurile menționate nu conțin celule legate de avort ca ingredient, ci folosesc mai degrabă așa-numitele „linii celulare” în procesul de fabricație. De fapt, aceste linii celulare au legătură cu probe de țesut fetal recoltate în urmă cu aproximativ 50 de ani, probe care de atunci au fost cultivate în laboratoare.

Cimitirul Armenesc - Sputnik Moldova, 1920, 15.04.2021
Societate
Morți îngropați peste morți: În cimitirele din Chișinău au rămas puține locuri libere
Wrobel a mai spus că credincioșii catolici pot primi vaccinurile menționate mai sus dacă nu sunt disponibile alte opțiuni sau sunt obligați legal să facă acest lucru. Dacă un credincios primeşte vaccinul în astfel de circumstanțe, nu se va considera că încalcă morala religioasă.

Opinia Bisericii Poloneze seamănă cu cea exprimată de episcopii SUA luna trecută. Arhiepiscopia Catolică din New Orleans a criticat Johnson & Johnson pentru „utilizarea pe scară largă a liniilor celulare derivate din avort”, sfătuind credincioșii să folosească în schimb fie Pfizer, fie Moderna.

Biserica Catolică din Polonia s-a opus în mod constant avorturilor, în timp ce țara are una dintre cele mai stricte legi privind avortul din Europa. Lista deja scurtă a motivelor pentru care se poate efectua un avort a devenit și mai scurtă în octombrie anul trecut, când cea mai înaltă instanță a țării a decis că avortul în cazul unor defecte fetale grave este neconstituțional. Hotărârea a interzis aproape în totalitate procedura.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0