Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Morți îngropați peste morți: În cimitirele din Chișinău au rămas puține locuri libere

© Sputnik / Anatolii KiriakCimitirul Armenesc
Cimitirul Armenesc - Sputnik Moldova, 1920, 15.04.2021
Abonare
Mormintele răposaților care nu sunt îngrijite de ani buni sunt reutilizate. Mai exact, peste mort se îngroapă altul. Asta susține directoarea întreprinderii municipale "Combinatul Servicii Funerare", potrivit căreia, Chișinăul rămâne fără locuri de veci.

CHIȘINĂU, 15 apr – Sputnik. Directoarea întreprinderii municipale "Combinatul Servicii Funerare", Ludmila Boșan, a declarat în studioul Sputnik Moldova că în Chișinău rămân tot mai puține locuri de veci libere. În aceste condiții, sunt luate măsuri corespunzătoare. 

Paștele - Sputnik Moldova, 1920, 02.04.2021
Societate
Vom putea sau nu merge la biserică în noaptea de Paște: Ce spun preoții
"După 20 de ani, mormintele la care nu vine nimeni, le redistribuim. Avem regulament. Noi nu prea am aplicat aceasta strategie în cimitirele noi, mai ales că vin și oameni la morminte, însă în cele vechi aplicăm această strategie. Nu avem locuri și nu avem încotro. Trebuie să folosim rațional terenul din cimitire", a declarat Ludmila Boțan, directoarea întreprinderii municipale "Combinatul Servicii Funerare".

În același timp, Ludmila Boțan a precizat că ar fi mai eficient ca și la Chișinău să fie construit un crematoriu. Astfel ar fi rezolvate două probleme concomitent.

"Mai sunt solicitări de la cetățenii Republicii Moldova care apelează la procedura de incinerare, însă este destul de complicat. Ei parcurg un drum lung în Ucraina pentru a incinera ruda. Acum, în perioada stării de urgență, până la 30 mai, nicio firmă nu activează, dar după asta în Ucraina va fi posibil. Sperăm sa ni se permită și nouă, în Moldova, să avem un crematoriu, căci deja se completează și terenul nou în cimitir și nu avem unde ne extinde. Mai bine să folosim pământul fertil, inclusiv poate pentru construcția unor uzine, decât pentru cimitire. Mai ales că avem și oameni care optează pentru incinerare", a precizat Ludmila Boțan, directoarea întreprinderii municipale "Combinatul Servicii Funerare".

De cealaltă parte, preoții condamnă această practică de a incinera pe cei decedați. Părintele Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni (Iași, România), cunoscut printre enoriași pentru pildele pe care le spune, susține că incinerarea este un păcat și o practică păgână.

"Dacă un om a murit şi este îngropat în pământ, la o vreme, după ce îl dezgropi, el nu mai are acel miros urât, el miroase a pământ, iar trupul lui se transformă în țărână. Ca apoi la judecată, din acel pământ, ne vom ridica toţi şi vom sta ca o armată imensă de îngeri, purtând trupul duhovniceşti, din ţărâna pământului. Intrarea lui Hristos în măruntaiele pământului a avut acestă calitate să sfinţească pământul de mizeria care rămâne din om. De aceea mortul nu se incinerează, ci se prohodeşte. Pentru că trupul lui este templul Duhului Sfânt… Este alcătuirea Mâinilor Lui!", a spus Părintele Calistrat.

Încă în 2018, deputații discutau în Parlament un proiect de lege care reglementează modul înființării, extinderii, închiderii, lichidării și administrării cimitirelor, precum și modul rezervării locurilor pentru înmormântarea și reînmormântarea decedaților, executării lucrărilor în cimitire, drepturile și obligațiile în legătură cu activitățile funerare și construcția unui crematoriu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0