Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Începe prigoana împotriva celor care refuză vaccinul? - Sturza contra găgăuzilor

© livenews.mdIon Sturza
Ion Sturza - Sputnik Moldova, 1920, 03.03.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Un fost premier moldovean, care în perioada mandatului său avea restanțe de 8 luni la plata salariilor profesorilor, iar pensionarilor le plătea pensiile în șoșoni, acum, le dă lecții de moralitate medicilor moldoveni și îi învață cu ce vaccin să se vaccineze.

Fostul premieri Ion Sturza s-a năpustit cu critici aberante, care sunt, mai curând, injurii, la adresa medicilor din autonomia găgăuză ce au refuzat să se vaccineze cu AstraZeneca. Nici mai mult, nici mai puțin, Sturza afirmă că gestul medicilor din Găgăuzia "îi plasează în afara lumii civilizate", adică, spune fostul premier - acum un prosper om de afaceri, ajuns bogat până la indecență - medicii găgăuzi ar fi niște necivilizați.

Scârbavnic gest dacă ținem cont de faptul că vine din partea unui fost demnitar care i-a ținut în sărăcie și mizerie pe bugetari și pensionari și care este adresat unor medici care, așa cum le place să spună actualilor demnitari, sunt pe linia întâi și salvează vieți cu riscul propriei sănătăți și vieți.

Activitatea SAMU Botanica - Sputnik Moldova, 1920, 03.03.2021
"Preferăm un alt vaccin" – de ce unii medici din Moldova refuză să se vaccineze

Ion Sturza le refuză acestor medici cel mai elementar drept cetățenesc de a alege să se vaccineze sau nu, și dacă da - atunci cu ce vaccin să se vaccineze. El se produce nu doar pe post de moralist, ci și de doctor (oleacă doctor - fiindcă veni vorba), învățându-i pe medici cât de bun este vaccinul AstaZeneca.

O altă mizerie la care se dedă fostul premier este cererea pe care le-o face găgăuzilor ca aceștia, odată ce au renunțat la vaccinul AstraZeneca, să renunțe la tot ce le vine din Occident - medicamente, haine, hrană, mașini și, în același timp, tot ce le vine din România - investiții în grădinițele de copii, școli, infrastructură și să mai renunțe și la educația și odihna peste hotare. De când acest fost politician de tristă faimă reprezintă Occidentul sau România în fața găgăuzilor sau în Republica Moldova de vine cu astfel de condiționări aberante? Și ce legătură există între ajutorul pe care îl acordă Occidentul și România autonomiei găgăuze și dreptul găgăuzilor de a accepta sau respinge un vaccin sau altul? Cum este posibil ca acest ajutor să îi priveze pe frații noștri găgăuzi de cele mai elementare drepturi cetățenești.

Dintr-o o chestiune ce ține de libera alegere, de drepturile pacientului, drepturile  omului, Ion Sturza creează o problemă politică falsă: afirmând că medicii găgăuzi ar fi niște diversioniști care refuză vaccinul AstraZeneca pentru a le face pe plac "lichelelor propagandiste din PSRM". Dar și incită la ură interetnică, la contrapunerea găgăuzilor cu națiunea titulară în mod absolut gratuit.

Шприц и ампула на фоне логотипа AstraZeneca. - Sputnik Moldova, 1920, 02.03.2021
Societate
Mai mulți medici din țară refuză să se vaccineze cu AstraZeneca

Interesant ce va spune Sturza când se va afla că nu doar medicii găgăuzi, ci și mulți, foarte mulți medici moldoveni nu vor accepta să se vaccineze cu un vaccin sau altul? Sau când, în general, mulți cetățeni, inclusiv reprezentații națiunii titulare, vor refuza să se vaccineze dintr-un motiv sau altul? Și lucrul acesta se va întâmpla pentru că mulți nu au încredere în sistemul moldovean de sănătate, în autoritățile țării, alții din raționamente religioase sau din alte motive și principii, că nu pentru toți contează doar banul, lumea mai are principii și valori. Pe aceștia toți Sturza o să-i plaseze în afara lumii civilizate, cum a făcut astăzi cu găgăuzii?

Că Sturza tulbură pacea și liniștea interetnică o demonstrează și reacția cu care a venit la mesajul lui provocator bașcanul găgăuz, Irina Vlah. Ea spune că atacul lui la adresa găgăuzilor este dezechilibrat și ofensator, dat fiind că îi tratează pe găgăuzi ca pe niște inferiori.

Comentând replica dată a doamnei bașcan lui Sturza, un alt fost premier - Ion Chicu îi cere Irinei Vlah să-l ierte pe Sturza pentru că nu știe ce face.

"Dacă stătea măcar o clipă lângă sărmanii medici, pe care-i ia în derâdere ca un mitocan, poate mai merita atenția oamenilor", scrie Ion Chicu.

Eu ce să spun? Puține au fost cazurile în care am subscris afirmațiilor lui Ion Chicu. Dar, de data aceasta, nu pot să nu mă solidarizez cu adevărul spus de el.

NOTĂ: Opinia autorului ar putea să nu corespundă cu cea a redacției Sputnik Moldova

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0