Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Când vor fi alegerile anticipate și ce se va întâmpla dacă se anulează starea de urgență

© Sputnik / Miroslav RotariUrnă de vot
Urnă de vot - Sputnik Moldova, 1920, 16.04.2021
Abonare
Liderul PSRM a explicat cum vor derula lucrurile în țară odată cu stabilirea datei pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate, în condițiile în care Curtea Constituțională ar putea anula starea de urgență.

Vaccinul Sputnik V  - Sputnik Moldova, 1920, 16.04.2021
Politică
Dodon: A fost găsit avion pentru livrarea vaccinului rusesc în Moldova
CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. Liderul Partidului Socialist, Igor Dodon, a explicat ce se poate întâmpla dacă starea de urgență din țară va fi anulată și când ar putea avea loc alegeri parlamentare anticipate, dacă se va întâmpla acest lucru. 

Curtea Constituțională a recunoscut joi existența unor circumstanțe care justifică dizolvarea Parlamentului. Cu toate acestea, experții spun că procedura nu poate fi lansată în timp ce starea de urgență este în vigoare în țară. Curtea Constituțională nu a exprimat încă problema legalității introducerii acestui regim.

La ce să ne așteptăm dacă va fi anulată starea de urgență

Curtea Constituționale  - Sputnik Moldova, 1920, 16.04.2021
Politică
Socialiștii cer demisia a trei judecători de la Curtea Constituțională
Potrivit lui Dodon, Parlamentul a decis să introducă o stare de urgență în țară pentru a ajuta Guvernul interimar, în condițiile în care acesta nu are competențele necesare pentru a gestiona situația pandemică. Datorită acestei decizii, Cabinetul de Miniștri interimar a reușit să introducă unele măsuri necesare în această situație epidemiologică și a lansat, de asemenea, o serie de soluții în sprijinul cetățenilor, cum ar fi: rambursări de TVA pentru antreprenori, acoperirea dobânzii la împrumuturi pentru persoanele juridice, se propune achitarea facturilor de energie electrică către populație, creșterea până la 100% a compensației pentru vaccinuri împotriva COVID-19.

"Maia Sandu încearcă acum să o anuleze starea de urgență, iar dacă se va întâmpla acest lucru, toate inițiativele vor fi date uitării. Echipa lui Sandu înțelege că ratingul lor este în scădere și au nevoie de alegeri mai devreme pentru a intra în Parlament", a spus Dodon. 

Când au loc alegerile parlamentare anticipate 
Liderul PSRM a explicat că, dacă totuși Curtea Constituțională anulează starea de urgență, atunci președintele poate convoca alegeri în luna iulie.

"Aceasta înseamnă că startul campaniei electorale începe în jurul datei de 10 mai și, în această perioadă, se așteaptă un nou val de infectări. Nu suntem de acord cu acest lucru și vom face tot posibilul pentru a ne asigura inițial că mai mulți oameni din țară sunt vaccinați împotriva COVID-19. Cred că scrutinul ar fi bine de organizat nu mai devreme de luna august", a precizat Dodon.

Liderul PSRM consideră că, dacă alegerile vor avea loc mai curând, există un risc sporit de creștere a numărului de noi cazuri de infectare cu coronavirus, precum și de decese, iar în astfel de situații președintele Sandu va trebui să își asume responsabilitatea pentru ce se va întâmpla.

La CEC se așteaptă să fie schimbată componența
În același timp, Dodon a reamintit că termenul pentru actuala componență a Comisiei Electorale Centrale este pe cale să expire. În aceste condiții, se așteaptă ca această comisie să aibă propriile alegeri pe 16 iunie.

Potrivit lui Dodon, pentru a organiza alegeri parlamentare anticipate, este nevoie în primul rând de o componență funcțională a CEC-ului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0