CHIȘINĂU, 15 apr – Sputnik. Maia Sandu a declarat la un briefing din seara de joi, 15 aprilie, că va semna curând decretul prezidențial pentru dizolvarea Parlamentului și că alegerile parlamentare anticipate nu mai pot fi evitate.
„Voi semna curând decretul pentru dizolvarea Parlamentului”, a anunțat Maia Sandu.
„A venit momentul să-i punem capăt celui mai corupt Parlament”, a mai declarat șeful statului.
Președintele a spus că nu este în măsură să precizeze când va fi dizolvat Parlamentul și când vor fi organizate alegerile anticipate, din motivul că în țară este instituită starea de urgență până pe 30 mai, iar Curtea Constituțională urmează să se pronunțe dacă instituirea acesteia a fost constituțională, fiind sesizată anterior pe această chestiune.
De asemenea, președintele a menționat că este așteptată argumentarea Curții Constituționale la decizia despre dizolvarea forului legislativ.
Expert constituționalist: De ce Maia Sandu nu poate declanșa acum alegeri anticipate>>>
Maia Sandu a apreciat că decizia Curții Constituționale din 15 aprilie, referitoare la dizolvarea Parlamentului, „bineînțeles că n-a fost o surpriză”, și „a fost o decizie firească”. ”Au fost întrunite ambele condiții: Parlamentul nu a votat un guvern timp de trei luni, iar cele două tentative de învestire a unui guvern au eșuat”, a subliniat ea.
În opinia șefului statului, „astăzi am făcut un pas important pentru a le da moldovenilor posibilitatea sa-și alega un parlament eficient” și un guvern care să le reprezinte interesele.
Alegerile parlamentare trebuie organizate cât mai curând posibil, ținând cont de situația pandemică, a declarat Sandu. Voi emite cât de curând posibil decretul privind dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate, a adăugat ea.
Analistul politic Anatol Țăranu a comentat pentru Sputnik că decretul prezidenția de dizolvare a Parlamentului trebuie să conțină două elemente: data dizolvării forului legislativ și data alegerilor parlamentare anticipate. „Dar aceste două elemente pot fi disociate”, stabilite prin două decrete prezidențiale, a spus Țăranu.
„În cazul în care Curtea va decide că instituirea stării de urgență nu este legală, atunci Maiei Sandu i se dezleagă mâinile și ea imediat va emite decretul despre dizolvarea Parlamentului și numirea datei alegerilor parlamentare anticipate”, a apreciat comentatorul.
Joi, 15 aprilie, magistrații Curții Constituționale au decis că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului. La aviz au fost formulate două opinii separate ale magistraților – opinia lui Vladimir Țurcan și opinia disidentă a lui Serghei Țurcan.
„Se constată circumstanțele dizolvării Parlamentului din cauza incapacității de a numi un guvern în conformitate cu articolul 85 din Constituție", a anunțat președintele Curții Constituționale, Domnica Manole.
Astfel, președintele Maia Sandu are dreptul să emită decretul de dizolvare a Parlamentului.
Curtea Constituțională a luat decizia după examinarea sesizării președintelui Maia Sandu. Șeful statului s-a prezentat în fața Curții și a argumentat de ce consideră că Legislativul trebuie dizolvat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova