Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce spune liderul PSRM, Igor Dodon, despre decizia Curții Constituționale

© Photo : Miroslav RotariIgor Dodon
Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 15.04.2021
Abonare
Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a comentat decizia Curții Constituționale care a constatat că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului și pot fi declanșate alegeri parlamentare anticipate.

CHIȘINĂU, 15 apr – Sputnik. Liderul socialiștilor Igor Dodon a scris pe o rețea de socializare că majoritatea judecătorilor Curții Constituționale, trei din cinci, astăzi, prin decizia lor, au uzurpat Înalta Curte în interesele politice ale președintelui țării, încălcând astfel grav normele constituționale, propriile decizii luate în anii trecuți, recomandările Consiliului Europei și ale Comisiei de la Veneția.

Curtea Constituțională a României, CCR - Sputnik Moldova, 1920, 15.04.2021
Politică
Vor fi anticipate! Curtea Constituțională - Parlamentul poate fi dizolvat
"Decizia de astăzi este comparabilă cu deciziile Curții Constituționale din iunie 2019, când Plahotniuc a încercat să folosească Curtea Constituțională de buzunar pentru a dizolva Parlamentul și a declanșat alegeri parlamentare anticipate în speranța că va obține mai multe mandate pentru partidul său. Aceste încercări au fost recunoscute în 2019 de majoritatea parlamentară și de comunitatea internațională ca uzurpare a puterii, declarate ilegale, iar membrii Curții Constituționale au primit un vot de neîncredere și au demisionat", susține Igor Dodon. 

Liderul socialiștilor mai spune că Maia Sandu acționează exact după metodele lui Vladimir Plahotniuc și îndeamnă societatea să nu recunoască decizia Curții Constituționale de astăzi.

"Răspunsul la aceste încercări poate fi același ca în 2019: nerecunoașterea deciziei Curții Constituționale, un vot de neîncredere pentru trei membri ai Curții Constituționale și demisia lor, un apel către partenerii internaționali pentru a interveni și a opri aceste încercări de o lovitură de stat astfel încât să fie restabilit  statul de drept în Republica Moldova", a mai spus liderul PSRM. 

De precizat că magistrații Curții Constituționale au stabilit că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului. 

"Se constată circumstanțele dizolvării parlamentului din cauza incapacității de a numi un guvern în conformitate cu articolul 85 din Constituție", a anunțat președintele Curții Constituționale Domnica Manole.

Astfel, Maia Sandu are dreptul să emită decretul de dizolvare a Parlamentului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0