Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Experţi germani de top: Transmiterea virusului în aer liber este extrem de rară

© Pixabay / geraltCoronavirus, image d'artiste
Coronavirus, image d'artiste - Sputnik Moldova, 1920, 15.04.2021
Abonare
Probabilitatea infectării cu COVID-19 în aer liber este infimă, spune un grup de cercetători germani de top, într-o scrisoare deschisă adresată guvernului federal. Aceştia spun că pericolul infectării este mult mai mare în înterior, în spaţii neaerisite suficient.

BUCUREŞTI, 15 apr – Sputnik. Probabilitatea infectării cu virusul - atât cu varianta originală a coronavirusului, cât și cu mutațiile - în aer liber este semnificativ mai mică decât în camerele închise, spune un grup de cercetători germani de top în materie de aerosoli.

Cimitirul Armenesc - Sputnik Moldova, 1920, 15.04.2021
Societate
Morți îngropați peste morți: În cimitirele din Chișinău au rămas puține locuri libere
„Transmiterea virusurilor SARS-CoV-2 are loc aproape fără excepție în interior. Transmiterea în aer liber este extrem de rară și nu duce niciodată la «infecții de tip cluster» [infectări ale mai multor persoane în același timp], care se pot observa în interior”, scriu cinci membri de frunte ai Societății pentru Cercetări în domeniul Aerosolilor (GaeF), într-o scrisoare deschisă către guvernul federal și către prim-miniștrii statelor federale, scrisoare citată de dw.com. 

Potrivit acestora, aerosolii se menţin mai mult timp în spații închise și mai ales în spații înguste decât în aerul liber. „Faptul de a purta o mască în zona pietonală și apoi a servi o cafea fără mască în camera dvs. de zi nu este ceea ce noi, ca experți, înțelegem prin prevenirea infecțiilor”, se precizează în scrisoare.

Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920, 14.04.2021
Societate
Epidemiolog: Va crește sau nu numărul infectărilor după sărbătorile pascale
De asemenea, Institutul Robert Koch (RKI), care, în calitate de autoritate federală, evaluează și focarele de infecție din Germania, scrie în documentul său despre coronavirus: „În general, transmisia în zona exterioară are loc rar. Dacă se menține distanța minimă, probabilitatea transmiterii în zonele exterioare este foarte scăzută datorită mișcării aerului.”
De asemenea, sunt studii care confirmă că riscul infectării în aer liber este foarte mic. De exemplu, un studiu din China spune că din 7.324 de infecții raportate, doar una a avut loc în aer liber. În Germania, datele înregistrate de RKI privind focarele nu oferă informații clare despre diferența dintre infecțiile în interior și cele în exterior. Deoarece până acum nu s-au putut depista toate locurile de infecție, pot fi obținute doar rezultate generale, de exemplu, că majoritatea infecțiilor au loc în prezent în spaţiile private din mediul profesional și în grădinițe.

Un studiu din Iran arată că nu există dovezi că COVID-19 este transmis prin vânt.

Potrivit cercetătorilor, limitarea activităților în aer liber, precum şi obligativitatea de a purta măşti în spaţiile deschise, mai ales care nu sunt foarte aglomerate, sunt măsuri contra-productive și fără impact asupra situației epidemiologice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0