Oameni in etate - Sputnik Moldova, 1920
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Epidemiolog: Va crește sau nu numărul infectărilor după sărbătorile pascale

© Sputnik / Anatolii KiriakCentrul COVID-19 Chisinau MoldExpo
Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920, 14.04.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Numărul infectărilor cu COVID-19 va crește după sărbătorile pascale, doar dacă cetățenii vor fi neglijenți și nu vor respecta măsurile de protecție. Asta susține medicul epidemiolog Laura Țurcan, de la Agenția Națională în Sănătate Publică.

CHIȘINĂU, 14 apr – Sputnik. Medicul epidemiolog Laura Țurcan,de la Agenția Națională în Sănătate Publică a fost întrebată în studioul Sputnik Moldova dacă numărul infectărilor cu COVID-19 va crește după sărbătorile pascale. 

Centrul COVID-19 Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 13.04.2021
Societate
COVID-19: Mai puține infectări și decese confirmate astăzi
"Sperăm că numărul cazurilor de infectare nu va crește. Asta pentru că se preconizează ca cimitirele să fie închise, iar slujba din noaptea Învierii să fie organizată afară, în aer liber. Sperăm că oamenii și-au învățat lecția, vor fi conștienți și se vor proteja. După un an de la pandemie, trebuie să înțelegem cu toții că cazurile de COVID-19 sunt în continuare într-un număr mare și trebuie să fim prudenți", a declarat Laura Țurcan, medic epidemiolog la ANSP.

Specialiștii în sănătate susțin că autoritățile trebuie să facă controale în piețe, magazine și alte locuri publice, fiindcă doar așa cetățenii vor respecta măsurile de protecție. 

"Măsurile care sunt deja impuse sunt suficiente, dar ele trebuie să fie monitorizate. Noi știm că de multe ori nu sunt respectate măsurile în piețe, magazine. Doar printr-un control strict vor fi respectate. Ce ține de sărbătorile pascale, totul depinde de fiecare dintre noi. Sunt niște măsuri simple și dacă fiecare va purta masca corect, nu sub nas, atunci virusul nu va fi transmis", a spus la rândul său Angela Paraschiv, șefa catedrei Epidemiologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Anterior, premierul interimar Aureliu Ciocoi a spus în studioul Sputnik Moldova că autoritățile ar putea impune măsuri mai dure în perioada sărbătorilor pascale. 

centrul COVID-19 Chișinău MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920, 13.04.2021
Societate
Cum vor fi tratați pacienții cu COVID-19: Protocolul clinic național a fost modificat
"Ce ține de sărbătorile pascale, nu cred că vom avea restricții de circulație, dar suntem în proces de examinare pentru a restricționa slujbele, în special din noaptea de Înviere. Eu am cunoscuți care au trecut prin COVID-19 și preferă să privească slujbele în regim online, s-ar putea lua o decizie în acest sens, dar totul depinde de cum va evolua situația pandemică. Comisia pentru Situații Excepționale din Chișinău este aproape de a închide cimitirele din raza Chișinău de Paștele Blajinilor, căci la acest eveniment se adună mulți oameni", a declarat Aureliu Ciocoi. 

Din 1 aprilie 2021, în Republica Moldova este în vigoare regimul stării de urgență. Parlamentul a adoptat decizia pe 31 martie, la solicitarea Guvernului interimar, care a propus aplicarea acestei măsuri din cauza răspândirii alarmante a noului coronavirus. Potrivit documentului adoptat, starea de urgență este introdusă pentru 60 de zile, din 1 aprilie până pe 30 mai.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0