Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Rezultatele campaniei de imunizare: Eficiența vaccinului împotriva COVID-19

© Inquam Photos / George CalinVaccinare
Vaccinare - Sputnik Moldova, 1920, 13.04.2021
Abonare
Peste 68 de mii de persoane au primit serul împotriva noului coronavirus. Majoritatea dintre ei, adică 60 la sută, sunt lucrători medicali. Datele au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă de către autoritățile din sănătate.

CHIȘINĂU, 13 apr - Sputnik. La mai bine de o lună de când s-a dat startul campaniei de vaccinare, 68 092 de persoane au fost imunizate. Conform datelor oficiale, în țara noastră au primit serul doar 2% din populație.

Vaccin  - Sputnik Moldova, 1920, 13.04.2021
Societate
Începe vaccinarea cu cea de-a doua doză a vaccinului Pfizer

Mai exact, au fost vaccinați 60 la sută din lucrătorii medicali, 24 la sută din cadrele didactice și 30 la sută din asistenții sociali.

Potrivit specialiștilor, în ultimele ultimele săptămâni a scăzut rata morbidității în rândul lucrătorilor medicali cu 75 la sută. Alexei Ceban susține că acest lucru se datorează vaccinării unui număr mare de lucrători medicali.

„Dacă în medie, proporția de infectări în rândul lucrători medicali constituia 12 la sută, în ultimele două săptămâni a scăzut până la trei la sută. Rezultatele vin la aproape o lună și jumătate de la începutul campaniei de imunizare. Nu uităm că răspunsul imun este mult mai complex”, a precizat specialistul ANSP Alexei Ceban.

Aureliu Ciocoi - Sputnik Moldova, 1920, 12.04.2021
Va procura sau nu Guvernul vaccinul chinezesc: Ce spune Aureliu Ciocoi
În cadrul conferinței de presă s-au discutat și efectele adverse ce au fost provocate de vaccine. Astfel, 978 de persoane au prezentat o reacție adverse ușoară ce s-a manifestat prin durere la locul injectării, febră, oboseală, dureri musculare și articulare. Totodată, 39 de persoane au avut o reacție adverse moderată care s-a prezentat prin febra de peste 38,5 și erupții pe piele. Ministerul Sănătății a precizat că niciun caz sever nu a fost înregistrat.

Potrivit specialistului ANSP Alexei Ceban, 0,3% dintre cei vaccinați au avut COVID-19 după ce s-au imunizat. Debutul bolii a avut loc în mediu în cea de-a 11 zi de la administrarea primei doze de vaccin.

„Fiecare persoană care a fost vaccinată trebuie să respecte în continuare toată măsurile de protecție. (…) Nu ne oferă vaccinul din prima zi o protecție de sută la sută, mai ales când răspunsul imun se formează abia după a 14 zi de la administrarea primei doze a vaccinului anti-COVID”, a precizat Ceban.

Conform datelor, în țara noastră au fost aduse până acum 112 970 de doze de vaccin. Este vorba despre 86 400 de doze de Astrazeneca, care a fost redenumit în Vaxzevria, 24 570 de doze de Pfizer și două mii de doze de Sinopharm. 

Amintim că Ministerul Sănătății a anunțat că marți, 13 aprilie, a fost dat startul celei de-a doua etape de vaccinare cu Pfizer. Astfel, cei care au primit prima doză de ser sunt așteptați ca să-și administreze și cea de-a doua doză.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0