CHIȘINĂU, 11 apr – Sputnik. Și în această duminică de 11 aprilie, polițiștii, carabinierii și militarii Armatei Naționale patrulează pe străzile Chișinăului, în special în stațiile de așteptare a transportului public, în parcuri şi zone de agrement, pentru a asigura respectarea normelor și restricțiilor anti-COVID de către cetățeni.
Poliția de Frontieră a reamintit astăzi că și angajații săi asigură ordinea publică și respectarea măsurilor anti-COVID în locurile publice din Chișinău, alături de colegii lor din Poliția Republicii Moldova.
În continuare, patrule ale Poliţiei de Frontieră vor verifica și vor interveni în orice situație de încălcare a legii și vor cere respectarea normelor de profilaxie sanitară anti- COVID:
- Purtarea obligatorie a măștii de protecție individuală;
- Evitarea aglomerațiilor;
- Menținerea ordinii publice.
Polițiștii de frontieră patrulează pe străzile Chișinăului din 6 aprilie.
Reamintim că starea de urgență a fost instituită de Parlament pentru intervalul 1 aprilie – 30 mai 2021.
Militarii care patrulează pe străzi în perioada stării de urgență nu vor purta arme în locurile publice. Acest detaliu l-a precizat pentru Sputnik ministrul interimar al Apărării, generalul Victor Gaiciuc. El a spus că cetățenii ar trebui să vadă în persoana unui militar un om ce le poate acorda sprijin și protecție.
„Sper că oamenii văd într-o persoană ce poartă uniformă militară în primul rând un ajutor și un protector, o persoană disciplinată care poate servi ca model de urmat în lupta împotriva unui inamic invizibil, dar foarte perfid - COVID-19”, a spus Gaiciuc.
„Prezența militarilor pe străzile orașului va contribui la autodisciplinarea cetățenilor”, a apreciat ministrul.
„Conform decretului prezidențial, unitățile Armatei Naționale au venit în ajutorul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, în primul rând ale carabinierilor care patrulează pe străzi. Vom ajuta acolo unde Poliția nu are suficient efectiv”, a declarat ministrul interimar al Apărăii, invitat în studioul Sputnik Moldova.
Astfel, militarii patrulează pe jos, fără a purta armele de serviciu și armele automate (armele de asalt) în locuri publice, deoarece scopul este de le a insufla încredere cetățenilor că situația se află sub control, dar nu pentru a-i speria, potrivit lui Victor Gaiciuc.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova