Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Risc sporit de îmbolnăvire cu tuberculoză în pandemie: Motivul

© Sputnik / Mihai CarausValentina Vilc
Valentina Vilc - Sputnik Moldova, 1920, 11.04.2021
Abonare
Numărul cazurilor noi de tuberculoza ar putea crește. Despre măsurile de prevenire a bolii, în contextul în care infecția se răspândește mai rapid în pandemie, am aflat de la coordonatoarea Programului Național de Combatere a Tuberculozei, Valentina Vilc.
Creștere spectaculoasă a cazurilor de tuberculoză în perioada post-COVID: Iată motivul

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", Valentina Vilc a atenționat asupra riscului răspândirii tuberculozei în perioada pandemiei. Potrivit specialistului, în ultimii ani, în Republica Moldova se înregistra o descreștere de 8-10 procente anual a numărului cazurilor noi de tuberculoză. În condițiile pandemice, în 2020, numărul cazurilor noi și recidivelor a scăzut cu 39 procente. Deși această cifră ar trebui să ne bucure, specialiștii susțin că indicatorul respectiv este unul amăgitor.

"Din cauza restricțiilor și carantinei, nu am depistat toate cazurile de tuberculoză. Aproximativ 25-30 procente au rămas nedescoperite. Situația este alarmantă, deși cifrele arată un număr mic. Dacă nu depistăm la timp această boală, este mult mai greu de tratat și adesea duce la sfârșit letal", a declarat coordonatoarea Programului Național de Combatere a Tuberculozei, Valentina Vilc.

În acest sens, prognozele specialiștilor din sănătate sunt îngrijorătoare la capitolul cazurilor noi de tuberculoză. Stresul prin care a trecut societatea în 2020, la fel este un factor de risc care ar putea declanșa un boom de noi infectări.

Ludmila Ceaglîc - Sputnik Moldova, 1920, 10.04.2021
Fără medic de familie și farmacie: Situația într-o localitate din Moldova
"Încă înainte de pandemie am vorbit mereu despre importanța respectării modului sănătos de viață, a alimentației sănătoase, renunțarea la deprinderile nocive, necesitatea aerisirii încăperilor și respectarea igienei tusei în lupta împotriva tuberculozei. În prezent, toată lumea trebuie să manifeste maximă prudență și să respecte aceste măsuri. Mai mult, suplimentar trebuie purtate măștile, păstrată distanța socială, evitarea locurilor aglomerate. Organismul devine și mai sensibil la COVID-19, ca urmare mai ușor ne putem îmbolnăvi de tuberculoză, iar persoanele infectate sau care renunță la tratament riscă să facă tuberculoză rezistentă", a menționat interlocutoarea.

Valentina Vilc a mai adăugat că am putea asista la o creștere cu 26 procente a cazurilor de deces din cauza tuberculozei după pandemie. În anul 2020, peste 2000 de persoane au fost diagnosticate cu tuberculoză, iar 209 au decedat. Situația în domeniul prevenirii și depistării precoce a tuberculozei rămâne alarmantă în țara noastră, mai ales pe fundalul pandemiei, chiar dacă rata incidenței și mortalității este în ușoară descreștere.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0