Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Crimeea a comentat promisiunea pe care i-a făcut-o Erdogan lui Zelenski

© REUTERS / Murat Cetinmuhurdar/PPORecep Tayyip Erdogan și Volodimir Zelenski
Recep Tayyip Erdogan și Volodimir Zelenski  - Sputnik Moldova, 1920, 11.04.2021
Abonare
Cu astfel de aliați ca Turcia, Zelenski nici de dușmani nu are nevoie, a declarat Aleksandr Molohov.

CHIȘINĂU, 11 apr – Sputnik. Șeful grupului de lucru pentru probleme juridice internaționale în cadrul reprezentanței permanente a Crimeii pe lângă președintele Rusiei, Aleksandr Molohov,  a calificat promisiunea Turciei de a ajuta Ucraina să recapete controlul asupra peninsulei drept „daruri ale Danailor”.

Anterior, președintele turc Tayyip Erdogan, în urma discuțiilor cu omologul său ucrainean Vladimir Zelenski la Istanbul, și-a exprimat sprijinul pentru așa-numita „Platformă Crimeea”. Potrivit acestuia, Ankara susține integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, poziția sa principială este de a nu recunoaște „anexarea” Crimeii

„Așa-numitul sprijin al Turciei pentru ”Platforma Crimeea” seamănă foarte mult cu faimoasa scenă din „Eneida” lui Virgil, când vrei să exclami la fel ca preotul troian: „Teme-te de greci  chiar și când îți aduc daruri (Timeo danaos et dona ferentes). Erdogan are propriile interese de politică externă și în planurile sale, oricum ar evolua lucrurile, cu siguranță nu figurează păstrarea Crimeii pe orbita de influență a Kievului", a declarat Molohov pentru RIA Novosti.

El și-a exprimat siguranța că, având astfel de prieteni ca Turcia, Zelenski nici de dușmani nu are nevoie.

Берлин - Sputnik Moldova, 1920, 18.03.2021
Berlinul a răspuns la apelul Kievului în privița „întoarcerii” Crimeii

”Binecunoscuta „Platformă Crimeea”, cu participarea Ankarei, se va transforma rapid într-o covată spartă”, a adăugat Molohov

„Teme-te de greci  chiar și când îți aduc daruri” este  o expresie latină, întâlnită pentru prima dată în poemul lui Virgil „Eneida”. Este folosită atunci când un cadou sau o faptă bună reprezintă un potențial pericol pentru cel care primește acest ajutor imaginar.

La rândul său, senatorul din partea regiunii Crimeea, membrul comitetului internațional al Consiliului Federației Serghei Țekov, a calificat poziția lui Erdogan drept  încăpățânată și nerealistă.

"Prin pronunțarea repetată a acestei opinii, Crimeea nu se va întoarce în componența Ucrainei ... niciodată. Pe așa-numita ”Platformă Crimeea "poți spune de mii de ori cuvântul ”halva”, însă oricum nu-ți va fi mai dulce în gură și statutul actual al Crimeii ca parte integrantă a Rusiei nu se va schimba", - a declarat el pentru RIA Novosti.

Comentând afirmațiile președintelui Turciei, deputatul Dumei de Stat Ruslan Balbek a opinat că Erdogan a spus ceea ce voia să audă Zelenski.

Sondage: plus de 90% des Criméens s'estiment russes - Sputnik Moldova, 1920, 10.12.2020
Deputat rus: Kievul vrea să atragă Moldova într-o dispută privind Crimeea

"Dar asta nu înseamnă că vorbele vor fi urmate de fapte, pentru că, sincer vorbind, Vladimir Zelenski, ca vârstă, i s-ar potrivi ca fiului Erdogan. Poate că președintele turc a vrut doar să-i spună ceva încurajator tânărului politician", a declarat Balbek pentru RIA Novosti.

Deputatul a mai amintit că Crimeea este deja la locul ei - în Rusia, iar locuitorii săi baștinași „sunt în Crimeea și nu în teritoriile adiacente”. Summitul ”Platformei Crimeea” este programat pentru 23 august. Kievul vrea să discute acolo problema „reîntoarcerii” peninsulei. Ucraina a propus unui șir de  țări, inclusiv Turcia, Franța, Marea Britanie, Germania, Canada și Statele Unite, să se alăture Platformei.

În octombrie, Erdogan a declarat că Ankara nu recunoaște Crimeea ca regiune a Rusiei și intenționează să-i sprijine pe tătarii din Crimeea împreună cu Ucraina. Peninsula i-a cerut liderului turc să nu facă concluzii pripite cu privire la statutul regiunii și să o viziteze personal pentru a se asigura că Crimeea aparține Rusiei.

Recep Tayyip Erdogan - Sputnik Moldova, 1920, 07.10.2020
Erdogan, împotriva tuturor: Turcia inițiază un experiment geopolitic

Președintele Ucrainei, Vldimir Zelenski, se află într-o vizită la Istanbul ca parte a unei reuniuni a Consiliului de cooperare turco-ucrainean la cel mai înalt nivel.

În cadrul discuțiilor cu președintele ucrainean, Recep Tayyip Erdogan a susținut platforma internațională „Platformei Crimeea”. Potrivit lui Erdogan, „Platforma Crimeii” este concepută pentru a „uni” pământurile ucrainene.

Liderul turc a spus că Ankara pledează pentru „integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei”, iar „poziția sa principială este nerecunoașterea anexării Crimeei”.

Erdogan a adăugat că Turcia consideră că "creșterea nivelului de trai al tătarilor din Crimeea, care au fost forțați să părăsească patria lor, <...> este o" obligație istorică și umanitară".

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0