Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Erdogan, împotriva tuturor: Turcia inițiază un experiment geopolitic

Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Erdogan fascinează prin dorința lui de a realiza visul renașterii imperiului otoman, însă conflictualizarea relațiilor cu toate puterile lumii i-ar putea juca festa.

Canada a suspendat autorizațiile pentru exportul în Turcia a producției cu destinație militară. Acest lucru este legat de informațiile potrivit cărora în acțiunile militare din Karabahul de Munte (Nagorno-Karabah) sunt utilizate drone de producție turcească, dotate, la rândul lor, cu senzori și sisteme de orientare cu laser canadiene.

Жилые дома, разрушенные в результате обстрела города Гянджа - Sputnik Moldova
Criza din Karabah devine o problemă internațională

În replică, MAE al Turciei a criticat Ottawa pentru standarde duble și nerespectarea “spiritului de cooperare”, acuzând că aceasta ocupă poziția respectivă de mai mult timp, de la începutul operațiunii militare “Izvorul Păcii”, pe care Turcia a lansat-o în octombrie a anului trecut, în nord-estul Siriei.

Acest incident a completat ”colecția” divergențelor și conflictelor politice externe acumulată de Ankara. Aceste evenimente nu pot fi caracterizate altfel, pentru că se crează impresia că președintele turc a decis să se certe cu toți partenerii internaționali într-o gamă largă de probleme.

Recep Tayyip Erdogan se transformă într-o icoană a patrioților radicali din toată lumea, nu doar a celor turci. Acesta întruchipează visul unui lider național care știe să meargă spre scopul propus, acționând direct, fără să atragă atenția la obstacole și ocupă o poziție oficială extrem de dură în orice chestiune.

Este un caz unic în lumea contemporană, mai ales că este vorba de o putere regională destul de vizibilă precum este Turcia.

Practic, fiecare conducător de stat este supus periodic unor critici pentru o circumspecție exagerată, jumătăți de măsură și disponibilitatea de a accepta niște compromisuri nepotrivite, pentru evitarea unor conflicte, atitudini evazive și chiar defetism. Astfel de obiecții le sunt aduse lui Putin, Trump și Xi. E interesant că deseori astfel de acuzații vin dinspre taberele opuse. Astfel, Angela Merkel este acuzată în același timp de executarea ordinilor de peste ocean și de promovarea unei politici în interesul Kremlinului.

Cauzele unui astfel de fenomen sunt evidente: conducătorul statului, luând o decizie într-o problemă dificilă, este nevoit să ia în considerare un număr atât de mare de factori și limitări, încât la final să obțină un astfel de rezultat care să servească drept pretext pentru diverse acuzații, chiar și până la cele de trădare a intereselor naționale.

Pe un astfel de fundal, președintele turc, desigur, impresionează prin anvergura jocurilor sale geopolitice, cu ignorarea intereselor altor state, prin pozițiile scandaloase și provocatoare și disponibilitatea de a amenința cu forța în orice moment, ceea ce a și făcut deja: Siria, Libia, tensiunile cu grecii, reglări de conturi cu NATO (din cauza S-400), iar acum a venit rândul Karabahului.

Карабах - Sputnik Moldova
Ar putea oare Turcia alunga Rusia din Caucazul de Sud?
Dacă alte puteri, care au tangență cu reglementarea conflictului armeano-azer, mențin o poziție neutră, atunci Turcia nu doar susține Baku, dar și insistă asupra soluționării conflictului pe cale armată – ceea ce este lipsit de sens pentru politica actuală.

Cu alte cuvinte, liderul turc se avântă cu hotărâre spre ținta propusă, de renaștere a măreției neo-otomane a țării sale, și chiar a reușit să înregistreze anumite succese. Trebuie să recunoaștem că un astfel de comportament fascinează într-un anumit fel, în special, în contextul unor jocuri ascunse, obișnuite pentru arena internațională, a unor înțelegeri de culise și plecăciuni diplomatice.

Doar că ar fi prea devreme să judecăm despre eficienței politicii externe turce. Mai mult, cu fiecare nou conflict în care se implică Ankara, sporesc șansele unui final trist.

Ultimii ani au oferit mai multe exemple cum o țară poate rezista în fața unei presiuni externe care o depășește. Însă a fost prezent mereu un singur factor: obținerea sprijinului (fie chiar prin păstrarea unei cooperări economice) din partea altor actori geopolitici. De altfel, acest lucru este important nu doar pentru țările cu posibilități economice reduse, cum ar fi Venezuela, Coreea de Nord sau Iran, ci și pentru marile puteri. Chiar și pentru Rusia, care dispune de un arsenal colosal ce i-ar permite o existență autonomă, relațiile cu China în cea mai dificilă perioadă a tensiunilor cu Occidentul, în 2014-1015, au jucat un rol pozitiv.

Dar și Turcia are ce să-și amintească în acest context – și din evenimentele ale trecutului apropiat. În spatele tentativei de lovitură de stat din vara anului 2016 se zăreau evident Statele Unite, iar Europa nici nu a ascuns că își dorea ca puciul să aibă succes. Puterea și, probabil, viața liderului turc a fost salvată de Moscova, care i-a oferit la timp informații de o importanță majoră.

Президент Турции Реджеп Тайип Эрдоган махает рукой, выступая перед депутатами своей правящей Партии справедливости и развития (ПСР) в парламенте в Анкаре - Sputnik Moldova
Test de rezistență pentru NATO: SUA anunță sancțiuni, Turcia - închiderea bazelor aviatice

Problema nu constă în faptul că Erdogan au uitat foarte repede binele făcut, în marea politică sentimentele nu își au locul.

Mult mai important este altceva: președintele turc ignoră principala lecție a acestei istorii, care constă în faptul că ultimele succese în politica externă a țării au devenit posibile datorită exploatării divergențelor marilor puteri: dintre Rusia și SUA, dintre SUA și Europa, din interiorul Europei. Anume datorită acestui fapt Ankara a obținut o libertate de acțiune în Siria și Libia, pentru că întotdeauna există o putere pentru care era avantajos dacă nu să susțină, cel puțin să nu contracareze următoarea aventură.

Acum, se pare, Recep Tayyip Erdogan s-a încrezut în propria lui forță și noroc în așa măsură, încât în scurt timp a reușit să-și strice relațiile cu toate marile puteri ale planetei, prin avântul militarist și ignorarea intereselor străine.

În astfel de condiții, așa cum arată experiența istorică, izvorul norocului ar putea să sece destul de repede. Motivul unui astfel de eșec deseori devine nu un plan al inamicilor, ci lipsa unei mâini de ajutor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0