Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova, 1920
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Miniștrii de Externe ai Moldovei și Ucrainei au discutat răpirea judecătorului Ceaus

© Sputnik / Miroslav RotariМинистерство иностранных дел и европейской интерграции Республики Молдова
Министерство иностранных дел и европейской интерграции Республики Молдова  - Sputnik Moldova, 1920, 08.04.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Ministrul interimar al Afacerilor Externe și Integrării Europene Aureliu Ciocoi a avut o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Dmitri Kuleba.

CHIȘINĂU, 8 apr – Sputnik. În cadrul discuției, cei doi miniștrii s-au referit la cazul fostului judecător ucrainean Nicolae Ceaus, care a solicitat anterior azil politic în țara noastră, iar zilele trecute a dispărut în circumstanțe deocamdată neelucidate.

 Maia Sandu i-a petrecut pe soldații ce pleacă în Kosovo - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2021
Răpirea judecătorului ucrainean toarnă apă la moara Maiei Sandu

Kuleba l-a informat pe omologul său moldovean că oamenii legii din Ucraina așteptau ca, după finalizarea pozitivă a revizuirii judiciare a recursului privind refuzul acordării azilului în Republica Moldova, fostul judecător să fie extrădat autorităților de la Kiev, în conformitate cu prevederile convențiilor europene și a tratatelor bilaterale. 

Ministrul ucrainean de Externe a subliniat că instituțiile de stat din Ucraina nu sunt implicate în răpirea cetățeanului Nicolae Ceaus și a propus crearea unui grup de lucru comun moldo-ucrainean. pentru stabilirea tuturor circumstanțelor acestui caz, inclusiv locul unde se află la moment fostul judecător.

Aureliu Ciocoi a subliniat la rândul său că, imediat după obținerea informației despre răpire, au intervenit toate instituțiile specializate ale statului, iar pe acest caz a fost pornită o cauză penală de către procurorii din Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale.

”Ambii oficiali au notat că bunele relații de vecinătate între Republica Moldova și Ucraina nu vor fi afectate urmare a acestui caz, iar instituțiile specializate vor coopera strâns pentru clarificarea circumstanțelor dispariției cetățeanului ucrainean”, este menționat într-un comunicat al Ministerului.

Cazul Nicolae Ceaus

Amintim că judecătorul ucrainean Nicolae Ceaus a fost răpit pe 3 aprilie curent chiar în centrul Chișinăului.

Dispariția judecătorului ucrainean a fost anunțată de  avocatul moldovean Iulian Balan. El a făcut un apel către Președinția Republicii Moldova, Procuratura Generală, SIS și toate organele de forță, în care a anunțat răpire clientului său Nicolae Ceaus.

СИБ SIS - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2021
Politică
SIS a reacționat la răpirea judecătorului ucrainean: Ce declară instituția

Ceaus se află pe teritoriul țării noastre după ce a fost acuzat de către autoritățile din Ucraina de luare de mită în valoare de 150.000 de dolari, acesta fiind în proces cu autoritățile Republicii Moldova pentru obținerea azilului politic.

Președintele Maia Sandu a venit cu o reacție, menționând că este inadmisibil ca în Republica Moldova să dispară oameni, indiferent dacă sunt sau nu cetățeni ai Republicii Moldova, indiferent dacă se dovedește sau nu că au comis ilegalități.

Ministrul interimar al Afacerilor Interne Pavel Voicu a declarat anterior că structurile subordonate MAI au lucrat non-stop după răpirea judecătorului Nicolae Ceaus pentru a stabili toate circumstanțele infracțiunii, menționând că o persoană a fost reținută. Oficialul a precizat că răpirea a fost comisă de cetățeni străini. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0