Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Purtătorul rusesc al ”torpilelor Apocalipsei” iese în Oceanul Pacific

© Photo : Министерство обороны РФ / Accesați arhiva multimediaОкеанская многоцелевая система «Посейдон»
Океанская многоцелевая система «Посейдон» - Sputnik Moldova, 1920, 07.04.2021
Abonare
Încercările țărilor NATO de a purta un dialog cu Federația Rusă de pe poziția de forță provoacă, în mod legitim, o împotrivire puternică.

Iar creșterea provocatoare a prezenței armatei americane în apropierea granițelor occidentale ale Rusiei nu poate decât să rezoneze ”cu un ecou” la frontierele occidentale, pacifice ale Statelor Unite. Despre acest lucru le reamintește ”partenerilor” submarinul experimental ”Belgorod” și termonuclearul ”Poseidon”.

Океанская многоцелевая система «Посейдон» - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2021
Răspunsul Rusiei la politica agresivă – ce se știe despre noul submarin

Pe 5 aprilie, o sursă din cadrul complexului militar-industrial a informat că purtătorul dronelor marine ”Poseidon” – submarinul nuclear experimental ”Belgorod” al proiectului 09852 – este deja ”gata de drum” (a fost lansat reactorul). Până în septembrie, submarinul va finaliza testările și își va începe serviciul oceanic. Se desfășoară testările de acostare, adică se verifică calitatea construcției navei, a montajului și reglării echipamentelor, a principalului sistem de alimentare cu energie sub încărcătură, a sistemelor de supraviețuire și siguranță.

Punctul permanent de dislocație a purtătorului ”Poseidonurilor” va deveni una dintre bazele Flotei Pacificului, însă submarinul experimental va putea soluționa sarcinile puse în orice punct al Oceanului Planetar. Conform programului de stat privind armamentul, valabil până în 2027, Rusia va construi trei astfel de submarine.

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anunțat pentru prima dată despre dezvoltarea sistemului ”Poseidon” în 2018 (”Belgorod” a fost lansat pe apă în 23 aprilie 2019), menționând o gamă largă de obiective – grupurile de transport de aeronave, consolidarea costieră și infrastructura inamicului. Cu astfel de instrumente, Putin a promis schimbarea regulilor ”jocului unipolar”. Atunci, oficialii americani și-au arătat în mod deschis disprețuit față de noua armă ca ” o invenție tehnică și imposibil de realizat”. Astăzi, Departamentul de Stat își exprimă preocuparea deosebită cu privire la apariția torpilei nucleare intercontinentale 2M39 ”Poseidon”. Și, în general, ”partenerii” sunt îngrijorați de creșterea și consolidarea Forțelor Marine ale Federației Ruse, în cadrul cărora (potrivit Business Insider) activează în jur de 360 de nave, inclusiv 59 de submarine (12 crucișătoare submarine – cu rachete balistice).

Caracteristici unice

Submarinul atomic multifuncțional ”Belgorod” al proiectului 09852 este o ”reincarnare” experimentală a proiectului 949A ”Antei” de a treia generație, adaptat special pentru sistemul ”Poseidon” (inițial, ”Antei” erau purtători de rachete anti-navă ”Granit”).

Спуск на воду атомной подводной лодки Белгород в Архангельской области  - Sputnik Moldova, 1920, 27.05.2020
Testarea "Poseidon": Pregătiri pentru prima lansare a ”torpilei Apocalipsei”

”Poseidonul” este un instrument foarte serios de stăvilire. Aparatul strategic intercontinental de mare adâncime, cu centrală nucleară, este capabil să se deplaseze la o adâncime de 1000 de metri și la o depărtare de până la 10 mii de kilometri, cu o viteză de 100 de noduri (mai mult de 185 km/h). Testările au confirmat caracteristicile ”incredibile” și raza de acțiune. Autonomul ”Poseidon” este capabil să se deplaseze la adâncimi și viteze care sunt inaccesibile pentru toate submarinele, torpilele și rachetele existente și viitoare ale unui potențial inamic. Nu este ușor să depistezi în ocean o astfel de ”torpilă”, dat fiind faptul că la viteze mici ea se deplasează practic fără a produce zgomot (chiar și în cazul unui contact hidroacustic, inamicul nu are cu ce să ”extragă” drona). Sistemul de control autonom permite detectarea și depășirea frontierelor anti-submarin, alte sisteme de apărare, garantează invulnerabilitate, precizie, un efect de distrugere incredibil. Aparatul cu motor nuclear are o lungime de 24 de metri, un diametru de aproximativ 1,6 metri și poate fi echipat cu muniții obișnuite sau nucleare. Numai Rusia deține o astfel de armă și nicio țară din lume nu dispune de mijloace de protecție împotriva «Poseidon-ului».

Când va decola noul purtător strategic de rachete al Rusiei>>>

Anterior, ”Occidentul colectiv”, în frunte cu SUA, a încercat să ”anuleze” potențialul forțelor strategice nucleare ale Federației Ruse prin extinderea NATO la est și formarea sistemului global PRO în Europa de Est – cu scopul de a desfășura în continuare rachetele ”Tomahawk” și alte rachete cu rază medie de acțiune în apropiere de granițele rusești (pentru a reduce intervalul de timp cuprins între lansarea rachetei și atingerea țintei de către aceasta din urmă). Sistemul intercontinental ”Poseidon” îi ajută pe ”parteneri” să revină la realitatea dură a unei lumi multipolare, unde pedepsirea agresorului este inevitabilă. Nu este surprinzător faptul că ”torpila Judecății de Apoi” a alarmat Comandamentul strategic american (STRATCOM) încă la etapa inițială de testare, în februarie 2019. În cadrul audierilor din Congres, șeful STRATCOM, John Heiten, a menționat că ”Poseidon”, ca un sistem fundamental nou de armament, nu intră sub restricțiile Tratatului New START, iar în SUA nu se dezvoltă analogi.

Рабочая поездка президента РФ В. Путина в Южный федеральный округ - Sputnik Moldova, 1920, 10.01.2020
Rusia
Putin, la exercițiile Marinei Ruse în Marea Neagră cu rachete hipersonice Kinjal - Video

”Belgorod” va deveni un pioner-experimentator. Linia purtătorilor de drone intercontinentale va fi deschisă de către submarinul atomic ”Habarovsk” (proiectul 098531). Principalele caracteristici ale submarinului sunt secrete. Conform datelor din sursele deschise, nava este echipată cu o centrală nucleară fundamental nouă și este capabilă să transporte la bord până la șase drone ”Poseidon”. Are un deplasament de aproximativ 10 mii de tone, o viteză de până la 32 de noduri, o adâncime de imersiune de 500 de metri, o autonomie de 120 de zile și un echipaj de cel puțin 100 de persoane. Corpul submarinului seamănă cu cel mai nou purtător strategic de rachete ”Borei”.

Aici trebuie să ținem cont de faptul că drona este capabilă să ajungă la linia de coastă a Statelor Unite din orice punct al Emisferei Nordice, dar va fi activată numai în contextul agresiunii împotriva Rusiei.

Vă reamintesc că nu Federația Rusă, ci Statele Unite, sub un pretext inventat, s-au retras din Tratatul privind lichidarea rachetelor cu rază medie și mică de acțiune, iar în 2020 au crescut bugetul militar până la 750 de miliarde de dolari (suma este comparabilă cu cheltuielile de apărare ale tuturor celorlalte țări ale lumii). Sistemul oceanic multifuncțional al Rusiei este un avertisment pentru ”parteneri”, un răspuns asimetric la o concentrare periculoasă a potențialului de atac al Pentagonului și NATO în Europa de Est.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu poziția redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0