Potrivit unei surse RIA Novosti din cadrul complexului militar-industrial rus, prima lansare a aparatului subacvatic fără pilor ”Poseidon” a fost programată pentru toamna anului 2020, iar între timp au loc testări ale unor unități și module aparte ale celui mai nou sistem.
Lansarea va avea loc la bordul submarinului nuclear multifuncțional Belgorod (proiectul 949A ”Antei”), care este primul transportator experimenta al celor mai noi aparate fără pilot. Nava experimentală a fost special concepută pentru Poseidon (proiectul 09852) și lansată în aprilie 2019 la Severodvinsk. Testarea însuși submarinului va dura până în 2021, iar dacă vor fi finalizate cu succes, ”Belgorod” și ”Poseidonii” vor intra în dotarea Marinei Ruse.
Primul transportator de aparate intercontinentale fără pilot va fi ulterior submarinul nuclear ”Habarovsk” (proiectul 098531), care urmează să fie lansat pe apă la începutul verii, după care testările vor dura aproximativ doi ani. Nici o țară din lume nu dispune de astfel de sisteme sau mijloace de protecție împotriva ”Poseidon”. Președintele rus Vladimir Putin a anunțat despre dezvoltarea acestei arme într-un mesaj către Adunarea Federală din 2018. Sistemul oceanic multifuncțional Poseidon este răspunsul asimetric al Rusiei la concentrarea periculoasă a potențialului de atac al Pentagonului și NATO în Europa de Est, la formarea sistemului american antirachetă - care poate fi folosit pentru a distruge potențialul de apărare al Federației Ruse.
Prudența manifestată de Rusia nu a fost de prisos - în 2019, Statele Unite, sub un pretext inventat, s-au retras din Tratatul privind eliminarea rachetelor intermediare și cu rază scurtă, au stabilit un precedent pentru distrugerea Tratatului privind armele ofensive strategice și până în 2020 au ridicat bugetul militar până la 750 de miliarde de dolari (comparabil cu cheltuielile de apărare ale tuturor celorlalte țări ale lumii).
O aeronavă fără pilot incredibilă
Poseidon este un vehicul strategic intercontinental de mare adâncime, cu o centrală nucleară capabil să se deplaseze la o adâncime de 1000 de metri la o depărtare de până la 10 mii de kilometri, cu o viteză de 100 de noduri (185 km / h). Testările ”Poseidon” au confirmat caracteristicile unice și capacitatea de aproape nelimitată de navigație fără pilot.
Dispozitivul cu o lungime de 24 de metri cu un diametru de aproximativ 1,6 metri poate fi echipat cu muniții obișnuite sau cu arme termonucleare convenționale și este proiectat pentru a distruge grupuri de portavioane, baze strategice de submarine și infrastructura de coastă a inamicului. Identificarea în ocean a unei astfel de „torpile” nu este o sarcină ușoară, la viteze mici practic nu se aude, dar chiar și în cazul contactului hidroacustic (detectarea), nu ai cum să te aperi. În regimul fără pilot, ”Poseidon” este capabil să se deplaseze la adâncimi și viteze care sunt inaccesibile pentru toate submarinele, torpilele și rachetele existente ale unui inamic potențial.
Sistemul de control autonom permite identificarea și depășirea liniei antisubmarin sau alte sisteme de apărare. Aceasta îi garantează invulnerabilitatea și un efect de distrugere incredibil. Un instrument foarte serios al politicii de îngrădire.
Proiectul rusesc a alarmat Comandamentul Strategic American (STRATCOM) încă de la etapa de testare. În cadrul unor audieri în Congresul american din februarie anul trecut, șeful STRATCOM, John Hayten, a menționat că ”Poseidon”, ca un sistem de arme fundamental nou, nu este supus limitărilor Tratatului START III, iar un proiect similar celui rusesc nu este dezvoltat în Statele Unite. Partea americană a manifestat interes pentru un nou acord care reglementează vehiculele submarine fără pilot dotate cu echipamente militare nucleare și alte sisteme.
Anterior, în SUA au apărut unele prognoze potrivit cărora s-ar presupune că, în cazul unui conflict global, un transportator subacvatic ar putea aduce în apropierea țărmului SUA o bombă termonucleară de 100 de megatone, ceea ce ar putea provoca un tsunami și va spăla întreaga infrastructură de coastă împreună cu transportatorii de aeronave, instalațiile de apărare și orașe întregi. Astfel, nava fără pilot ”Poseidon”, chiar înainte de a fi trecut în dotare, a afectat situația internațională și, în parte, deciziile conducerii militare a mai multor țări neprietenoase Rusiei. Însă fără un motiv întemeiat (de exemplu, un act de agresiune împotriva Federației Ruse), ”Poseidon” nu va acționa niciodată.
Misteriosul „Habarovsk”
Submarinul de ultimă generație ”Habarovsk” este în prezent poate unul dintre cele mai mari secrete militare ale Rusiei. Conform datelor din surse deschise, este cunoscut faptul că nava este dotată cu o centrală nucleară absolut nouă și este capabilă să transporte până la șase ”Poseidoni”, care în presa occidentală au fost numite „torpilele Apocalipsei”.
Are un deplasament de aproximativ 10 mii de tone, dezvoltă o viteză de până la 32 de noduri, adâncime de imersiune de 500 de metri, o autonomie de 120 de zile, și un echipaj de cel puțin 100 de persoane.
Corpul submarinului seamănă cu cel mai recent transportator de rachete strategice ”Borei”. Principalele caracteristici ale navei ”Habarovsk” sunt clasificate. Marina Rusă planifică să aibă în dotarea Flotei de Nord și din Pacific două transportatoare de navelor fără pilor ”Poseidon”.
Aceasta este o generație principial nouă de sisteme de arme strategice subacvatice ale Rusiei. „Deghizarea dublă” a submarinelor nucleare și a torpilelor strategice ”ale Apocalipsei” garantează respingerea oricărui atac nuclear, chiar dacă pe termen lung SUA și NATO vor reuși să creeze un sistem de apărare antiaerian „impenetrabil” pe uscat, pe mare și în spațiu.
”Poseidon” nu este singura dovadă a superiorității tehnologice a Rusiei, însă una foarte impresionantă și în stare să-l ”aducă în simțiri” pe potențialul adversar. Federația Rusă nu încearcă însă să genereze amenințări în mod maniacal. Mai mult, pentru a consolida stabilitatea strategică în lume, Moscova este gata să discute cu partenerii occidentali obligațiuni contractuale corecte, pentru a atinge stabilitatea în lume, ținând cont de capacitățile celor mai recente sisteme strategice de arme rusești.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova