Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Răpirea judecătorului ucrainean: Ciocoi l-a convocat pe ministrul de Interne

© Sputnik / Miroslav RotariGuvern „Ziua ușilor deschise la etajul 5”
Guvern „Ziua ușilor deschise la etajul 5” - Sputnik Moldova, 1920, 06.04.2021
Abonare
O persoană a fost reținută, au fost identificate trei automobile implicate în răpirea judecătorului ucrainean Ceaus, au fost acumulate alte probe, a fost înăsprit controlul la frontieră, potrivit ministrului interimar de Interne.

CHIȘINĂU, 6 apr – Sputnik. Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, l-a convocat în dimineața de marți, 6 aprilie, pe ministrul în exercițiu al Afacerilor Interne (MAI), Pavel Voicu, pe subiectul răpirii cetățeanului ucrainean, judecătorului Nicolae Ceaus.

Pavel Voicu - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2021
Societate
Ministrul interimar de Interne oferă detalii despre răpirea judecătorului ucrainean

Pavel Voicu l-a informat pe Ciocoi despre măsurile întreprinse de instituțiile de drept din momentul recepționării apelului la Serviciul Unic 112, pe 3 aprilie, și cele în desfășurare, potrivit Serviciului de presă al Guvernului.

Voicu a subliniat că, imediat după obținerea informației despre răpire, au intervenit toate instituțiile specializate ale MAI. Totodată, a fost pornită o cauză penală de către procurorii din Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale.

„Instituțiile de drept au adunat probe, au găsit trei automobile, care au fost utilizate în răpirea persoanei, au stabilit traseul deplasării infractorilor și a stabilit cercul de persoane implicate. O persoană a fost reținută”, se arată în comunicatul de presă citat.

Pavel Voicu a mai menționat că Poliția și procurorii au stabilit un cerc de persoane, având cetățenia altui stat, care au intrat în țara noastră începând din 23 martie curent, inclusiv în ziua producerii răpirii.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2021
Politică
Țîrdea: Sunt informații care duc la gândul că Sandu ar avea o implicare directă în răpire

„Informațiile despre aceste persoane sunt verificate minuțios sub diferit aspect. Instituțiile statului au obținut până la ora actuală mai multe probe relevante în dosarul pornit, inclusiv înregistrări video, înscrisuri și amprente digitale”, este menționat în comunicat.

Ministrul a spus că mizează mult pe o colaborare bună cu structurile de drept din Ucraina.

SIS a reacționat la răpirea judecătorului ucrainean: Ce declară instituția>>>

Legat de acest caz, instituțiile statului au înăsprit verificările la toate punctele de trecere a frontierei, conform sursei.

„Ca răspuns la informațiile apărute în spațiul public, despre faptul că o mașină cu numere diplomatice a trecut „prin coridorul verde” fără control vamal, ministrul a precizat că transportul diplomatic are statut special, prevăzut de convențiile și acordurile internaționale, și nu pot fi supuse verificărilor”, menționează Serviciul de presă al Guvernului.

Aureliu Ciocoi și Pavel Voicu au convenit „asupra necesității informării permanente a premierului interimar referitor la desfășurarea anchetei în acest caz de rezonanță”.

Judecătorul ucrainean Nicolae Ceaus a fost anunțat dispărut sâmbătă, 3 aprilie. Luni, 4 aprilie, președintele Maia Sandu a venit cu o reacție și i-a cerut Ministerului de Interne să acționeze imediat.

„Este inadmisibil ca în Republica Moldova să dispară oameni, indiferent dacă sunt sau nu cetățeni ai Republicii Moldova, indiferent dacă se dovedește sau nu că au comis ilegalități”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Ea a precizat că judecătorul ucrainean Ceaus se află pe teritoriul țării noastre după ce a fost acuzat de către autoritățile din Ucraina de luare de mită în valoare de 150.000 de dolari, acesta fiind în proces cu autoritățile Republicii Moldova pentru obținerea azilului politic. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0