CHIȘINĂU, 6 apr - Sputnik. Conform studiului realizat, 35,42% dintre respondenți au preferat vaccinul Sputnik V. Pfizer/BioNTech a obținut încrederea a 18,96% dintre respondenți. Serul AstraZeneca s-a poziționat pe locul trei în rândul moldovenilor. 9,25% dintre participanții la sondaj și-ar dori să fie imunizați cu acest preparat împotriva noului coronavirus.
Totodată, vaccinul Moderna s-a poziționat pe locul patru - cu 1,83%. 0,5% dintre participanții la sondaj au declarat că s-ar vaccina cu serul chinezesc, iar Johnson & Johnson se bucură de popularitate în rândul a 0,39% dintre moldoveni. Aproximativ 20 la sută dintre respondenți au menționat că le este indiferent cu ce vaccin se vor imuniza.
Datele sondajului mai arată că aproape 12 la sută au precizat că nu știu cu ce ser doresc să fie vaccinați, iar 0,48% nu au putut răspunde la întrebare.
Totodată, conform cercetării, peste 48 la sută dintre respondenți au spus că intenționează să se imunizeze, iar peste 44 la sută susțin că nu vor să administreze nici un vaccin. Alți 7,6% nu au decis încă dacă vor să fie vaccinați. Majoritatea celor care-și doresc să se vaccineze fac parte din grupul de vârstă de peste 60 de ani, iar cei mai reticenți la imunizare sunt tinerii cu vârstele cuprinse între 18 și 29 de ani.
Sondajul a fost realizat în luna martie. La cercetarea sociologică au participat 1 314 respondenți, iar marja de eroare este de 2,5%.
Datele Ministerului Sănătății arată că la mai bine de o lună de la începerea procesului de imunizare contra COVID-19 în țara noastră, s-au vaccinat peste 50 de mii de moldoveni.
Precizăm că Republica Moldova a dat startul campaniei de imunizare în data de 2 martie, iar la începutul acestei săptămâni a început cea de-a doua etapă de vaccinare împotriva noului coronavirus.
Potrivit planului național de imunizare împotriva COVID-19, 70% din populația Republicii Moldova ar urma să primească vaccinul.
În prima etapă, vaccinul a fost administrat lucrătorilor din domeniul medical, precum și personalului din cadrul serviciilor de asistență socială.
În cadrul celei de-a doua etape vor fi imunizate persoanele care au depășit vârsta de 60 de ani, cei care au afecțiuni cronice, precum și angajații din cadrul structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului și lucrătorii din sistemul penitenciar.
Abia în cea de-a treia etapă va fi imunizată toată populația, adică cei care nu au fost vaccinați în etapele precedente.
Amintim că Federația Rusă a decis să ofere țării noastre 180 de mii de doze de vaccin ”Sputnik-V” în calitate de ajutor umanitar. Totodată, Republica Moldova va primi peste 100 de mii de doze de vaccinuri Pfizer prin intermediul platformei COVAX. Dozele ar urma să ajungă în țara noastră până la sfârșitul lunii iunie.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova