Educație
Sputnik Moldova vă prezintă informații despre procesul de studii, problemele din învățământ și provocările din acest sector.

Câte școli din Moldolva vor fi închise în anii următori: Răspunsul ministrului Educației

© Sputnik / Артем Житенев / Accesați arhiva multimediașcoală
școală - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, a dat asigurări în studioul Sputnik Moldova că nicio școală din Moldova nu va fi închisă pe durata mandatului său.

CHIȘINĂU, 28 nov – Sputnik. Corneliu Popovici a declarat că este împotriva optimizării instituțiilor de învățământ din Republica Moldova. Ministrul Educației afirmă că în anii următori nu va fi închisă nicio școală, ba din contra, unele dintre cele care au fost lichidate anterior ar putea fi redeschise.

”Categoric nu vom închide școli și vom insista ca autoritățile publice locale de nivelul doi, pentru că asta ține de competența lor, să nu recurgă la astfel de metode. În ultima perioadă, se atestă o lentă stabilizare a numărului de copii în școli. Respectiv, vom avea nevoie să redeschidem unele instituții închise anterior. Potrivit regulamentul, numărul minimal de elevi pentru a deschide o școală este de 91, dar noi vom regândi acest sistem. Părerea mea este că cel puțin copiii din clasele primare trebuie să învețe în localitățile lor”, a declarat Corneliu Popovici.

Ministrul a remarcat că există o problemă stringentă la capitolul transportării elevilor dintr-o localitate în alta, având în vedere că unele autobuze școlare sunt vechi și defecte. 

Корнелиу Попович - Sputnik Moldova
Societate
Ce l-a surprins pe Corneliu Popovici atunci când a venit la Ministerul Educației

”Mii de copii sunt nevoiți să facă naveta zilnic, în condiții destul de precare. Avem un transport neadaptat condițiilor Moldovei. Au fost achiziționate în ultimii ani mijloace de transport care nu fac față, au ieșit din circuit. Este nevoie să fie alocați foarte mulți bani pentru reparație, care nu pot circula din considerente tehnice pe drumurile Moldovei”, a menționat oficialul. 

Corneliu Popovici a remarcat că în ultimii ani s-a diminuat numărul profesorilor, de la peste 37 de mii la 27 de mii de persoane, iar în unele școli pedagogii sunt înlocuiți de persoane care nu au calificarea necesară.

Fluxul de știri
0