Cum au afectat seceta și pandemia industria vinului în 2020

© Photo : Miroslav RotariVinul spumant este de nelipsit de pe masa de Revelion
Vinul spumant este de nelipsit de pe masa de Revelion - Sputnik Moldova, 1920, 06.04.2021
Abonare
Seceta și pandemia au înjumătățit practic în 2020 cantitatea de vin produs în Moldova. Totuși, specialiștii susțin că domeniul își menține potențialul competitiv pentru dezvoltarea ulterioară.

CHIȘINĂU, 6 apr - Sputnik. Pandemia declanșată la nivel internațional, precum și seceta înregistrată în vara anului 2020 au afectat unul dintre cele mai importante sectoare pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova - vinificația. Astfel, în 2020 a fost înregistrată cea mai mică recoltă de struguri și cel mai scăzut randament din ultimii 10 ani. Recolta de struguri a scăzut cu 39,2 %, iar cantitatea vinului produs - cu 42,2 % în raport cu anul 2019. 

Vin - Sputnik Moldova, 1920, 14.11.2020
Societate
Sfaturi de la Gheorghe Gaberi: Cum să vindem mai mult vin
Aceste date au fost făcute publice în cadrul Conferinței Națională „Anul Vitivinicol 2020. Priorități în dezvoltarea sectorului”, organizată la sfârșitul săptămânii trecute de Oficiul Național al Viei și Vinului. 

Specialiștii în vinificație am menționat însă că, datorită politicilor promovate și a unei strategii consecvente în acest domeniu, industria își păstrează potențialul competitiv pentru dezvoltarea ulterioară.

Vinurile produse din roada 2020 sunt excepționale, cu un potențial bogat de maturare.

În pofida prognozelor pesimiste, conform datelor statistice, în anul 2020 exporturile de producție vitivinicolă au scăzut doar cu 12% în volum şi 7% în valoare. În schimb, exporturile vinurilor îmbuteliate a crescut cu 9% în total, creșterea fiind înregistrată în majoritatea țărilor de export.

Moldova riscă să rămână fără lapte de producție autohtonă - Sputnik Moldova, 1920, 19.03.2021
Video
Moldova riscă să rămână fără lapte de producție autohtonă: Care sunt cauzele
În condițiile de competitivitate internațională și pandemie continuă, activitățile de promovare a vinului moldovenesc pe piețele externe rămân a fi esențiale. Remarcabile sunt rezultatele obținute de către companiile vinicole la concursurile internaționale de profil susținute de ONVV și finanțate din FVV, și anume înregistrarea unui număr record de peste 950 medalii, depășind reușitele anului 2019.

În anul 2021 se înregistrează o insuficiență a vinurilor din materie primă de calitate pentru programul de îmbuteliere. Cu toate acestea, analiza soldului producției, arată că nivelul stocurilor și calitatea superioară a materialului vinicol din recolta anului 2020, permite menținerea potențialului ridicat de export.

Pentru a menține progresul exportatorilor de produse vitivinicole moldovenești, dar și pentru a facilita accesul la noi piețe de desfacere, sunt necesare investiții majore în promovarea sectorului vitivinicol. Conform planului strategic aprobat de Consiliul de Coordonare ONVV, în anul 2021 au fost inițiate activități de consolidare a pozițiilor pe piețele de proximitate, dar și acțiuni de accedere către noi piețe de desfacere.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0