Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

O nouă prognoză: Banca Mondială îi prezice Rusiei o redresare rapidă

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Accesați arhiva multimediaПассажиры на платформе Курского вокзала в Москве
Пассажиры на платформе Курского вокзала в Москве - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2021
Abonare
Rusia nu a impus lockdown în contextul celui de-al doilea val de coronavirus, ceea ce i-a permis o ieșire mai rapidă din criză.

CHIȘINĂU, 5 apr – Sputnik. Economia Rusiei se va redresa după criză mai repede decât se aștepta. La această concluzie au ajuns experții Băncii Mondiale – noua prognoză este semnificativ mai bună decât cea din ianuarie. Ce drivere de creștere au văzut în Rusia și ce poate încetini procesul – în materialul analistului RIA Novosti Natalia Dembinskaya.

Anularea restricțiilor și vaccinarea

Вакцинация врачей от коронавируса в Краснодаре - Sputnik Moldova, 1920, 18.02.2021
Rusia
Rusia va înregistra cel de al treilea vaccin împotriva coronavirusului
PIB-ul Rusiei va crește cu 2,9% în 2021 și cu 3,2% în 2022, consideră Banca Mondială. În ianuarie era vorba despre 2,6 și trei procente. "Redresarea, după cum se așteaptă, își va lua avânt, <...> creșterea va accelera <...> pe măsură ce impactul pandemiei va slăbi treptat", accentuează autorii raportului privind economia Europei și a Asiei Centrale.

Pierderile PIB-ului în 2020 au fost mai mici decât cele ale multor altor țări – 3,1%. Acest lucru a și servit ca bază pentru modificarea prognozei.

Relaxarea restricțiilor va contribui la creșterea activă. Rusia nu a impus lockdown din cauza celui de-al doilea val de coronavirus, ceea ce a permis o ieșire mai rapidă din criză. Banca Mondială pornește de la presupunerea că țara va reuși să evite cel de-al treilea val de COVID-19.

Experții Băncii Mondiale consideră vaccinul rusesc și campania de vaccinare începută un driver puternic. În același timp, ei subliniază și riscurile: dacă populația va fi reticentă în ceea ce privește vaccinarea, epidemia va continua.

Italia, prima țară din UE care va produce vaccinul ”Sputnik V” - Video>>>

Noile sancțiuni occidentale vor avea un impact negativ. Sectorul bancar provoacă îndoieli. Potrivit estimărilor economiștilor, piața creditelor ipotecare este supraîncălzită, ceea ce poate înrăutăți calitatea activelor și poate reduce veniturile organizațiilor financiare.

Nivelul sărăciei și bugetul

Banca Mondială crede că nivelul sărăciei în țară va scădea comparativ cu anul trecut, însă până în 2022 va depăși indicatorii de până la pandemie. Autorii raportului menționează că măsurile sociale luate de autorități au permis prevenirea unei sărăciri și mai mari.

În decembrie, și directorul Băncii Mondiale pentru Federația Rusă, Renaud Seligmann, a vorbit despre acest lucru, menționând eficacitatea acțiunilor anticriză ale guvernului.

Международный валютный фонд - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2021
Stabilitatea economiei Ruse în pandemie – raport FMI
Statul a majorat suma cheltuielilor pentru sprijinirea businessului și a populației. Totodată, Banca Centrală are rezerve financiare solide. Experții au evaluat infuziile de capital anticriză la patru procente din PIB (mai mult de patru trilioane de ruble). Acest lucru a limitat sărăcirea țării.

Ministerul Muncii a vorbit anterior despre un nivel de sărăcie de 13%, adică este vorba despre aproape 20 de milioane de oameni.

Banca Mondială a făcut de asemenea și o prognoză în privința bugetului. Anul trecut s-a încheiat cu un deficit de 4,1 trilioane de ruble sau 3,8% din PIB. În 2021, se preconizează un deficit de 1,8%. Iar anul 2022, în general, va fi caracterizat de un surplus.

Recesiunea s-a încheiat

La mijlocul lunii martie, experții Universității Naționale de Cercetare "Școala Superioară de Economie" au declarat că recesiunea poate fi considerată încheiată. "Creșterea principalilor indicatori macroeconomici, în decurs de două trimestre consecutive, la sfârșitul anului 2020, ne permite să vorbim în mod oficial despre sfârșitul recesiunii în Rusia până la începutul anului 2021", scrie în comunicatul "Comentarii despre stat și business", pregătit de Universitatea Națională de Cercetare "Școala Superioară de Economie".

Рабочая встреча президента РФ В. Путина с членами правления РСПП - Sputnik Moldova, 1920, 24.12.2020
Rusia
Rusia a evitat o contracție economică severă în criza creată de Covid

După cum au explicat economiștii, PIB-ul a crescut, în al treilea și al patrulea trimestru, cu 4,2 și 1,7 procente, iar investițiile în capitalul fix – cu 1,2 și 0,4.

Experții au atras atenția și la o scădere relativ mică a activității investiționale. Aceasta confirmă faptului că Rusia se confruntă cu o criză mai puțin dureroasă decât lumea în totalitate. În istoria post-sovietică, așa ceva se întâmplă pentru prima dată.

Mai relaxat decât oriunde în altă parte

În 2020, PIB-ul rusesc a scăzut mai mult decât în anul de criză 2015 (două procente), dar semnificativ mai puțin decât în 2009 (7,8%), au observat analiștii.

"Acest rezultat este demn de remarcat pe fundalul celei mai puternice recesiuni în economia globală de la mijlocul secolului al XX-lea (minus 3,5% potrivit estimărilor preliminare ale Fondului Monetar Internațional), mai ales că criza globală s-a combinat cu o scădere puternică a prețurilor la petrol", se este menționat în analiză.

La începutul lunii februarie, și Fondul Monetar Internațional (FMI) a apreciat acțiunile autorităților ruse la capitolul combaterii pandemiei. În 2021, PIB-ul țării va crește cu trei procente, iar în următorul an – cu 3,9 procente, mai mult decât în ​​SUA sau zona euro, estimează FMI. Printre driverele-cheie, experții au indicat vaccinarea în masă împotriva coronavirusului, sprijinul acordat de stat populației și businessului, rezervele solide și datoria de stat scăzută.

Și analiștii agenției Bloomberg, care au studiat 17 țări în baza a 11 indicatori de stabilitate economică și financiară (în particular, previziunile privind PIB-ul, datoria de stat externă, rezervele de valută, rata reală a dobânzii) au recunoscut Rusia drept o piață promițătoare. În clasamentul final, Rusia a ocupat locul doi.

Experții au remarcat un profil bugetar fiabil și o poziție investițională bună – 30%, precum și rezerve valutare internaționale solide – 587,1 miliarde. Probabilitatea de default este minimă. De asemenea, Bloomberg îi prezice Rusiei o creștere economică destul de bună în 2021 – trei procente.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0