Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Zinaida Greceanîi, apel către Consiliul Europei cu privire la acțiunile Maiei Sandu

© Sputnik / Miroslav RotariZinaida Greceanîi
Zinaida Greceanîi  - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2021
Abonare
Scrisoarea președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, către șeful Consiliului Europei a fost semnată la 1 aprilie și trimisă încă de vineri, însă nu există un răspuns deocamdată, a precizat serviciul de presă al Legislativului.

CHIȘINĂU, 5 apr – Sputnik. Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanii, a făcut apel la secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, să intervină în soluționarea conflictului instituțional dintre președintele țării și Legislativ.

PSRM - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2021
Politică
PSRM comentează cele 100 de zile de aflare a Maiei Sandu în funcția de președinte
Greceanîi a spus că, pe 29 martie, șeful statului, Maia Sandu, a făcut apel la Curtea Constituțională pentru a stabili circumstanțele dizolvării Parlamentului. Motivul trimiterii unei astfel de cereri de către șeful statului a fost eșecul Parlamentului de a numi un Guvern timp de trei luni.

"Corpul legislativ subliniază faptul că nu sunt întrunite condițiile stipulate de Constituție pentru dizolvarea Parlamentului, iar președintele țării a fost informat în permanență cu privire la existența voinței politice de a numi Guvernul și a solicitat în repetate rânduri desemnarea candidaturii majorității parlamentare pentru funcția de premier", se arată în scrisoarea expediată de Zinaida Greceanîi. 

Potrivit președintelui Parlamentului, "în acțiunile șefului statului Maia Sandu, există încercări de a se abate de la obligațiile sale constituționale ca putere neutră și astfel se creează blocaje politice care pot avea consecințe imprevizibile pentru democrație și statul de drept".

"Acțiunile președintelui sunt contrare Avizelor Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (de la Veneția) nr. 886 din 19 iunie 2017 și nr. 954 din 24 iunie 2019", se mai spune în scrisoare.

 

© Photo : пресс-служба парламента МолдовыScrisoarea președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida Greceanîi către Consiliul Europei
Zinaida Greceanîi, apel către Consiliul Europei cu privire la acțiunile Maiei Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2021
Scrisoarea președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida Greceanîi către Consiliul Europei

Președintele Parlamentului consideră „o încercare iresponsabilă a șefului statului de a dizolva Parlamentul, în contextul unei crize de pandemie fără precedent, dar și în condițiile în care există voință politică pentru învestirea unui Guvern”.

"Vă cerem să interveniți în calitate de mediator în conflictul instituțional dintre președintele țării și Parlament pentru a restabili statul de drept și a readuce șeful statului în domeniul constituțional", a spus Greceanîi în scrisoare adresată secretarului general al Consiliului Europei.
© Photo : пресс-служба парламента МолдовыScrisoarea expediată de Zinaida Greceanîi Consiliului Europei
Zinaida Greceanîi, apel către Consiliul Europei cu privire la acțiunile Maiei Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2021
Scrisoarea expediată de Zinaida Greceanîi Consiliului Europei

Situația cu numirea prim-ministrului

Anterior, votul de încredere pentru Natalia Gavrilița, propusă pentru funcția de premier de către Maia Sandu, a eșuat în Parlament. Niciun deputat nu a votat pentru programul candidatului și pentru echipa sa de miniștri.

Mariana Durleșteanu - Sputnik Moldova, 1920, 23.03.2021
Politică
Mariana Durleșteanu - noi dezvăluiri: Ce spune despre politicienii de la Chișinău
Totodată, unele facțiuni au desemnat noi candidați pentru funcția prim-ministru. Candidatul Platformei DA a fost Andrei Năstase. Socialiștii, la rândul lor, au propus-o pe Mariana Durleșteanu, fost ministru de Finanțe și ambasador al Moldovei în Marea Britanie. Pentru nominalizare și sprijin, deputații au creat o majoritate parlamentară care includea 54 de legislatori din fracțiunile PSRM, Partidul Șor și grupul Pentru Moldova.

Sandu nu a fost de acord cu această propunere și a redesemnat-o pe Natalia Gavrilița în calitate de candidată la funcția de șef al Cabinetului de Miniștri. Socialiștii au contestat acest decret la Curtea Constituțională. La 23 februarie, Curtea Constituțională a decis să recunoască drept neconstituțional decretul prezidențial privind desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru al Moldovei. De asemenea, conform deciziei Curții Constituționale, șeful statului era obligat să înceapă noi consultări cu fracțiunile parlamentare.

Guvern - Sputnik Moldova, 1920, 31.03.2021
Politică
Midrigan: Moldova are nevoie de un guvern al salvării naționale
O lună mai târziu, Sandu a revenit la consultări cu fracțiunile parlamentare, iar Mariana Durleșteanu a anunțat pe rețelele de socializare că a decis să refuze oferta de a deveni prim-ministru. În urma consultărilor cu reprezentanții fracțiunilor, președintele l-a desemnat pe liderul PAS, Igor Grosu, pentru funcția de premier. Acest decret a fost contestat de deputați la Curtea Constituțională. Pe 18 martie, Parlamentul a anunțat crearea unei majorități și nominalizarea la funcția de prim-ministru a actualului ambasador al Moldovei în Rusia, Vladimir Golovatiuc. Iar pe 22 martie, Curtea Constituțională a recunoscut decretul prezidențial privind numirea lui Grosu în calitate de candidat la funcția de prim-ministru drept constituțional.

Joi, 25 martie, Parlamentul trebuia să decidă dacă îi oferă vot de încredere Guvernului condus de Igor Grosu, dar încercarea a eșuat din cauza lipsei de cvorum - deputații nu vor mai reveni la problema discutării programului și componența Cabinetului sub conducerea liderului PAS. Reprezentanții majorității parlamentare formalizate și-au reiterat sprijinul pentru candidatul la funcția de prim-ministru Vladimir Golovatiuc și și-au anunțat dezacordul cu privire la dizolvarea Parlamentului.

Vladimir Golovatiuc - Sputnik Moldova, 1920, 26.03.2021
Politică
Ce șanse sunt ca Maia Sandu să semneze decretul de numire a Guvernului Golovatiuc

Șeful statului a încheiat consultări cu fracțiunile parlamentare pe 29 martie. În urma acestor discuții, președintele a spus că există temeiuri legale pentru demiterea actualului Parlament și a adresat o cerere Curții Constituționale.

Miercuri, Parlamentul a declarat starea de urgență din cauza coronavirusului, care a intrat în vigoare pe 1 aprilie și va dura până pe 30 mai. Conform legislației, în timpul stării de urgență, de asediu sau de lege marțială, introdusă în toată țara, nu sunt permise modificări ale Constituție, precum și alegeri pentru autoritățile publice centrale și locale și referendumuri republicane și locale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0