CHIȘINĂU, 5 apr – Sputnik. Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanii, a făcut apel la secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, să intervină în soluționarea conflictului instituțional dintre președintele țării și Legislativ.
"Corpul legislativ subliniază faptul că nu sunt întrunite condițiile stipulate de Constituție pentru dizolvarea Parlamentului, iar președintele țării a fost informat în permanență cu privire la existența voinței politice de a numi Guvernul și a solicitat în repetate rânduri desemnarea candidaturii majorității parlamentare pentru funcția de premier", se arată în scrisoarea expediată de Zinaida Greceanîi.
Potrivit președintelui Parlamentului, "în acțiunile șefului statului Maia Sandu, există încercări de a se abate de la obligațiile sale constituționale ca putere neutră și astfel se creează blocaje politice care pot avea consecințe imprevizibile pentru democrație și statul de drept".
"Acțiunile președintelui sunt contrare Avizelor Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (de la Veneția) nr. 886 din 19 iunie 2017 și nr. 954 din 24 iunie 2019", se mai spune în scrisoare.
Președintele Parlamentului consideră „o încercare iresponsabilă a șefului statului de a dizolva Parlamentul, în contextul unei crize de pandemie fără precedent, dar și în condițiile în care există voință politică pentru învestirea unui Guvern”.
"Vă cerem să interveniți în calitate de mediator în conflictul instituțional dintre președintele țării și Parlament pentru a restabili statul de drept și a readuce șeful statului în domeniul constituțional", a spus Greceanîi în scrisoare adresată secretarului general al Consiliului Europei.
Situația cu numirea prim-ministrului
Anterior, votul de încredere pentru Natalia Gavrilița, propusă pentru funcția de premier de către Maia Sandu, a eșuat în Parlament. Niciun deputat nu a votat pentru programul candidatului și pentru echipa sa de miniștri.
Sandu nu a fost de acord cu această propunere și a redesemnat-o pe Natalia Gavrilița în calitate de candidată la funcția de șef al Cabinetului de Miniștri. Socialiștii au contestat acest decret la Curtea Constituțională. La 23 februarie, Curtea Constituțională a decis să recunoască drept neconstituțional decretul prezidențial privind desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru al Moldovei. De asemenea, conform deciziei Curții Constituționale, șeful statului era obligat să înceapă noi consultări cu fracțiunile parlamentare.
Joi, 25 martie, Parlamentul trebuia să decidă dacă îi oferă vot de încredere Guvernului condus de Igor Grosu, dar încercarea a eșuat din cauza lipsei de cvorum - deputații nu vor mai reveni la problema discutării programului și componența Cabinetului sub conducerea liderului PAS. Reprezentanții majorității parlamentare formalizate și-au reiterat sprijinul pentru candidatul la funcția de prim-ministru Vladimir Golovatiuc și și-au anunțat dezacordul cu privire la dizolvarea Parlamentului.
Șeful statului a încheiat consultări cu fracțiunile parlamentare pe 29 martie. În urma acestor discuții, președintele a spus că există temeiuri legale pentru demiterea actualului Parlament și a adresat o cerere Curții Constituționale.
Miercuri, Parlamentul a declarat starea de urgență din cauza coronavirusului, care a intrat în vigoare pe 1 aprilie și va dura până pe 30 mai. Conform legislației, în timpul stării de urgență, de asediu sau de lege marțială, introdusă în toată țara, nu sunt permise modificări ale Constituție, precum și alegeri pentru autoritățile publice centrale și locale și referendumuri republicane și locale.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova