Comitetul Executiv BNM - în ședință extraordinară

© Sputnik / Мирослав РотарьНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы  - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2021
Abonare
Comitetul Executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis astăzi într-o ședința extraordinară, cu vot unanim, să mențină la același nivel valorile principalelor instrumente de politică monetară.

CHIȘINĂU, 5 apr - Sputnik. Potrivit unui comunicat de presă al BNM, asta înseamnă că rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt este în continuare de 2,65  la sută anual.

Petru Burduja  - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2021
Prețul carburanțilour, din nou, pe agenda Parlamentului - Ce vor să afle deputații
De asemenea, rămân neschimbate ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight: 5,15  la sută și, respectiv, 0,15  la sută anual.

Totodată, normele rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă au fost diminuate cu 2,0 puncte procentuale până la 28,0 la sută din baza de calcul, iar norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă se menține la nivelul actual de 30,0 la sută din baza de calcul.

Decizia respectivă continuă șirul de măsuri ale BNM pentru atenuarea impactului pandemiei și susține relansarea economiei prin impulsionarea cererii agregate. De asemenea, BNM sprijină trendul ascendent al activității de creditare, asigurând suficiența de lichidități adecvate în acest scop,  cu diminuarea costurilor de creditare în susținerea mediului de afaceri. Sprijinul este necesar și pentru a evita efectul „crowding out” odată cu creșterea cererii de finanțare din partea Ministerului de Finanțe.

Valută - Sputnik Moldova, 1920, 31.03.2021
Scumpirile se țin lanț - sărăcia se adâncește: Prognozele experților sunt sumbre în 2021
La baza acestei hotărâri au stat analiza și evaluarea informațiilor asociate lichidității excesive în sistemul bancar. Astfel, după ce luna trecută a fost diminuată cu 2 puncte procentuale norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă, nivelul lichidităților s-a  majorat până la 7,1 miliarde lei la data de 16 martie a. c ., însă ulterior s-a diminuat încontinuu si a atins nivelul de 3,4 miliarde lei la ziua de astăzi.  Această diminuare s-a produs, în deosebi,  pe seama achitării către stat a impozitelor de către agenții economici.

BNM subliniază necesitatea monitorizării continue a situației macroeconomice și la momentul oportun, fără a prejudicia obiectivul său fundamental, va veni cu măsurile necesare în susținerea unui sistem bancar viabil și stabil.

Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe 30 aprilie 2021, conform calendarului publicat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0