Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Scumpirile se țin lanț - sărăcia se adâncește: Prognozele experților sunt sumbre în 2021

© Sputnik / Mihai CarausValută
Valută - Sputnik Moldova, 1920, 31.03.2021
Abonare
Anul 2021 ne-a luat prin surprindere cu scumpirea mai multor produse și servicii, iar această tendință se pare că va continua, în special din cauza haosului care are loc în politica de la Chișinău. Expertul în economie Viorel Gîrbu a explicat cum stau lucrurile.

CHIȘINĂU, 31 mart – Sputnik. Expertul în economie Viorel Gîrbu a declarat în studioul Sputnik Moldova că în ultima perioadă am asistat la scumpirea unui șir de produse, cum ar fi la carburanți, imobile, produse alimentare și medicamente.

Veaceslav Untilă - Sputnik Moldova, 1920, 12.03.2021
Politică
Ce a spus directorul ANRE în Parlament despre majorarea prețurilor la carburanți
"Scumpirile nu sunt foarte mari, iar rata inflației pe economia națională este la nivelul minim din ultimii 20 de ani. Rata inflației se menține sub un procent, ori rata inflației, conform legii, trebuie să fie la nivel de 5%. Desigur, atestăm anumite scumpiri, cum ar fi la combustibil, dar aici sunt mai mulți factori. Este vorba despre creșterile cotațiilor petrolului pe piețele internaționale, întrucât Moldova importă combustibilul în valută, dar sunt și factori obiectivi, ținând cont de comportamentul operatorilor pe piață. Pe piața combustibilului au existat probleme și anterior, când aveam un Guvern plenipotențiar, cu pârghii suficiente ca să întreprindă ceva și tot nu era eficient în acțiunile pe care le implementa", a, declarat expertul economic Viorel Gîrbu.

Viorel Gîrbu a vorbit și despre creșterea prețului la uleiul de floarea soarelui, care a ajuns la 35 de lei pentru un litru la piață și aproape de 50 de lei în unele magazine. 

Линия разлива и фасовки подсолнечного масла - Sputnik Moldova, 1920, 27.03.2021
Societate
Foto - Prețul la ulei a crescut semnificativ: Oamenii își fac rezerve
"Prețurile sunt în continuă schimbare: fie cresc, fie scad. Cu doi ani în urmă au crescut prețurile la cartofi, o realitate neplăcută pentru toți. Acum prețul lor a revenit la normal. În prezent avem scumpiri la ulei, dar se produce în alte țări și se va importa. E firesc acest lucru, deoarece creșterea prețurilor este un mecanism de apărare a cetățeanului față de anumite schimbări din economie. Dacă nu ar crește prețul la ulei, acest produs ar dispărea și nimeni nu ar putea cumpăra nici măcar la un preț mai mare. E mai bine deja să cumperi o cantitate mai mică, decât să nu cumperi deloc. Acum trebuie să fie asigurate compensații de către stat. Anul trecut, criza economică a fost gestionată prost, în special, domeniul agriculturii care a fost afectat de secetă. Statul trebuie să ofere suport agenților economici ca oferta să fie mai mare sau să ajute păturile social vulnerabile să facă față scumpirilor", a mai spus Gîrbu. 

O situație dificilă se atestă și în domeniul sănătății. Expertul în economie mai spune că politicile statului din ultimii 30 de ani au fost greșite, de asta și Republica Moldova continuă să se afle în sărăcie. 

Молдавские леи - Sputnik Moldova, 1920, 18.08.2020
Societate
Amenzi usturătoare pentru cei care au majorat prețul la medicamente și produse alimentare
"Moldova se confruntă cu o criză fără precedent, o griză atât de gravă în domeniul sănătății nu am avut niciodată până acum. Criza economică din anul trecut a fost una destul de adâncă. Încercăm să gestionăm cumva aceste probleme pe termen scurt și mediu sau încercăm să soluționăm problemele de lungă durată cu care se confruntă Moldova. Aici fiecare decide pentru sine. Politica dusă de președintele țării este îndreptată către încercarea de soluționare a problemelor de lungă durată, cum ar corupția sau actul de administrare, iar alte partide sunt axate pe soluționarea problemelor de scurtă durată. Eu nu cred că aceste abordări privind soluționarea crizelor de scurtă durată sunt corecte, fiindcă noi de 30 de ani încercăm să facem asta și oricum ne confruntăm cu o sărăcie continuă. Trebuie să abordăm problemele mai adânc, dar, așa sau altfel, criza politică și economică agravează situația cetățenilor și afectează păturile social-vulnerabile", a precizat Viorel Gîrbu.

Заседание нового парламента Молдавии - Sputnik Moldova, 1920, 30.03.2021
Un nou guvern sau alegeri parlamentare anticipate - Ce spune Voronin
În concluzie, expertul a menționat că prognozele pentru 2021 sunt pesimiste, mai ales dacă politicienii de la Chișinău nu vor găsi numitor comun, ca să fie numit un Guvern funcțional.

"Economia noastră e mică și slabă, dar și rezistentă. Agenții economici sunt obișnuiți să se descurce pe cont propriu. Cel mai mare risc este că multe întreprinderi vor falimenta, sectorul HoReCa este acum grav afectat, sectorul comerțului la fel. Exodul populației, salariile mici și sărăcie mare, acestea sunt prognozele, dar vedem cum evoluează factorul politic. Avem nevoie de o guvernare eficientă, un Guvern responsabil, însă dacă criza politică va evolua până la sfârșitul anului, atunci sigur că problemele se vor agrava", a explicat Viorel Gîrbu, expert economic.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0