Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Prețul carburanțilour, din nou, pe agenda Parlamentului - Ce vor să afle deputații

© Sputnik / Mihai CarausPetru Burduja
Petru Burduja  - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2021
Abonare
Deputatul Petru Burduja consideră că orice intervenție a Parlamentului sau a Guvernului în aspectul formării prețurilor la produsele petroliere nu trebuie să dăuneze pieței, iar procesul nu trebuie să fie politizat.
Prețul carburanțilour, din nou, pe agenda Parlamentului - Ce vor să afle deputații

După ce Parlamentul a acordat vot de neîncredere Consiliului de Administrație al ANRE, deputații sunt în așteptarea unui raport exhaustiv din partea Consiliului Concurenței privind cauzele care au dus la majorarea prețurilor la carburanți. Președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe a Legislativului, deputatul Petru Burduja, spune că Parlamentul încă nu a clarificat cine se face responsabil de creșterea galopantă a prețurilor la carburanți. După câteva audieri și mai multe inițiative legislative, deputații urmează să stabilească prin lege care va fi formula finală de stabilire a prețurilor la produsele petroliere.

Stație de alimentare, carburanți - Sputnik Moldova, 1920, 31.03.2021
Politică
Companii petroliere au obiecții la un proiect de lege discutat în Parlament – document
Petru Burduja spune că orice intervenție a Parlamentului sau a Guvernului în aspectul formării prețurilor la carburanți nu trebuie să dăuneze pieței, iar procesul nu trebuie să fie  politizat.

„Parlamentul a dat un semnal clar că ANRE și Consiliul Concurenței nu își fac bine treaba. Totodată, stabilirea prețurilor sub supravegherea unui consiliu consultativ desemnat de Parlament sau implicarea Guvernului în stabilirea marjei de profit pentru importatori ar putea dăuna sau politiza aceste procese. Aici vom trebui să fim prudenți pentru a nu diminua din independența Regulatorului”, a precizat Petru Burduja.

Deputatul mai spune că ar fi rezonabil ca ANRE să plafoneze prețurile la carburanți, iar aceste procese să fie monitorizate și de societatea civilă.

Автомобиль сотрудников Украинской полиции в Киеве - Sputnik Moldova, 1920, 31.03.2021
Societate
Lockdown total la Kiev – piețele închise și doar cu permis special în transport
„Parlamentul a dat un semnal Regulatorului că lucrurile în acest domeniu merg prost. Noi înțelegem că ANRE nu poate influența piața produselor, dar ei sunt cei care monitorizează procesele chiar și post-factum. Regulatorul, dar și Consiliul Concurenței ar trebui să intervină pentru că la anumite etape nu s-au întreprins acțiuni necesare pentru a nu admite înțelegeri de cartel și creșteri galopante a prețurilor la carburanți. Așteptăm raportul Consiliului Concurenței și eu sper că în acel raport noi vom obține răspunsurile necesare”, a concluzionat Petru Burduja.

Parlamentul examinează mai multe inițiative legislative privind plafonarea prețurilor pe piața produselor petroliere. În primele trei luni ale anului, prețul carburanților a crescut cu aproape 20%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0