Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum își propune municipalitatea să soluționeze problema parcărilor în Chișinău

© Sputnik / Руслан Кривобок / Accesați arhiva multimediaParcare pe trotuar
Parcare pe trotuar  - Sputnik Moldova, 1920, 04.04.2021
Abonare
Primăria vrea să înceapă în acest an să soluționeze problema parcărilor în Capitală. În acest sens, municipalitatea își propune să reglementeze locurile de parcare existente și să caute locuri pentru parcările cu plată. 

Cum te poți pomeni fără mașină în Capitală  - Sputnik Moldova, 1920, 31.03.2021
Video
Cum te poți pomeni fără mașină în Capitală
CHIȘINĂU, 4 apr - Sputnik. Viceprimarul Capitalei Victor Chironda a declarat pentru Sputnik Moldova că în prezent se lucrează la un proiect ce ar presupune reglementarea parcărilor existente și oferirea altor modalități de parcare prin oraș. Totodată, Chironda a precizat că a fost demarat un studiu de fezabilitate pentru proiectul ce vizează parcările cu plată din oraș.

„În acest an vom reorganiza circulația în zona centrală a orașului și ar urma să marcăm și să delimităm toate locurile de parcare pe perimetrul centrului istoric, astfel încât șoferii să știe exact unde este permisă parcare și unde nu. Aceste lucrări se vor efectua pe parcursul acestui an”, a declarat viceprimarul Victor Chironda. 

Chironda susține că în Capitală este ireal să asiguri locuri de parcare pentru fiecare mașină, pentru că sunt deja peste 200 de mii de vehicule în oraș, iar numărul crește anual. Astfel, municipalitatea își propune să diversifice modalitatea de circulație prin oraș și să asigure locuri de parcare doar pentru cei care au nevoie și pentru un anumit interval de timp.

Парковка - Sputnik Moldova, 1920, 27.01.2021
Societate
Cum va arăta parcarea supraetajată din Chișinău: Sunt publicate schițele

„Examinăm posibilitatea identificării terenurilor pentru amenajarea parcărilor la periferia orașului și conectarea acestora cu sistemul transportului public, astfel încât oamenii care vin în oraș să aibă și posibilitatea să circule cu transportul public, lăsându-și mașina la marginea orașului. Avem o serie de măsuri pentru eficientizarea sistemului de transport public, ca să motiv oamenii să folosească mai puțin transportul personal și să reducem numărul de oameni care vin la serviciu în fiecare zi cu automobilul personal și ocupă locurile de parcate pe parcursul întregii zile”, a mai spus Chironda.

Viceprimarul a precizat că în prezent doar oamenii legii pot sancționa șoferii care parchează neregulamentar, dar municipalitatea își propune să modifice cadrul legal, astfel încât să poată interveni și ea în asemenea cazuri și să poată pedepsi șoferii care încalcă regulile. Totodată, Chironda a mai spus că se examinează și un eventual proiect de parcări supraetajate, dar realizarea acestuia ar necesita un parteneriat public-privat, deoarece costurile sunt mari, iar municipalitatea nu și le poate asuma.

Эвакуатор. - Sputnik Moldova, 1920, 27.03.2021
Societate
Ce se întâmplă în Chișinău: Mai mulți șoferi au descoperit că le-au dispărut mașinile

Totuși, până municipalitatea va soluționa problema, șoferii se plâng că nu au locuri de parcare și parchează mașina pe unde apucă, iar în unele cazuri se pot pomeni cu automobilul evacuat. Potrivit ofițerilor, nu se solicită evacuarea mașinilor în orice caz, ci doar în cazurile mai grave, atunci când automobilul parcat poate crea situații de accident ori împiedică libera circulație a altor vehicule. 

„Toți înțeleg că nu dispunem de atâtea locuri de parcare, dar poliția are ca obiectiv diminuarea numărului de accidente rutiere și aici o să mă refer la mașinile care sunt parcate în adiacentul trecerilor pietonale, care nu respectă distanța până la trecere sau inclusiv pe trecerea de pietoni, în stațiile de transport public, care provoacă impedimente în circulația liberă a conducătorilor auto. Evacuăm și acele unități de transport care, la solicitările cetățenilor, au blocat accesul la tomberoanele cu gunoi, ori sunt parcate pe gazon. Evacuăm automobilele care încalcă în mod grosolan regulamentul circulației rutiere și pe cele care pot genera o situație de accident”, a menționat inspectorul principal al INSP Andrei Putin.

Militari pe o stradă din Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 02.04.2021
Mobilizare generală: Tot efectivul de polițiști iese în stradă să patruleze
Potrivit inspectorului principal, șoferul poate afla dacă automobilul său a fost evacuat după ce accesează site-ul parcarespeciala.md sau dacă sună la Serviciul 112. Ulterior, acesta trebuie să meargă la Poliție pentru a i se elibera procesul verbal, dar și un certificat de eliberare a mijlocului de transport.

Mașina îi poate fi întoarsă șoferului doar după ce el prezintă certificat de la poliție. Totodată, conducătorul auto este nevoit să achite serviciul de evacuare, care costă 790 de lei pentru o mașină ce nu depășește masa de 3,5 tone. De asemenea, se achită și fiecare oră în care mașina se află în parcarea specială. Ora costă 12 lei.
Amenda pentru parcarea neregulamentară constituie între 900 și 1 500 de lei, dar șoferii primesc și patru puncte de penalizare. Totodată, amenda pentru parcarea neregulamentară și blocarea accesului variază între 1 500 și 3 000 de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0