Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Cum te poți pomeni fără mașină în Capitală

Abonare
Lipsa parcărilor rămâne o mare bătaie de cap pentru șoferii din Chișinău, care deseori sfidează regulile și își lasă mașinile pe unde apucă. Cei mai impertinenți parchează în intersecții, în stațiile de așteptare și chiar pe trecerile de pietoni.

În cazul în care parchează neregulamentar, șoferii pot descoperi stupefiați că le-a dispărut automobilul. Și asta pentru că Poliția poate solicita evacuarea automobilului. Aceste servicii sunt prestate de o companie privată, care are un contract semnat cu Inspectoratul General al Poliției. Mulți conducători auto sunt deseori nedumeriți, nu știu cum să acționeze și unde să se adreseze ca să-și recupereze vehiculul. Sputnik Moldova a căutat răspunsuri la toate aceste întrebări și vă prezintă un reportaj video la acest subiect.

Poliția a explicat pentru Sputnik Moldova în ce situații este solicitată intervenția evacuatorului – de obicei asta se întâmplă în cazul încălcărilor grave.

„Evacuăm și acele unități de transport, la solicitările cetățenilor, care blochează accesul la tomberoanele cu gunoi, sunt parcate pe gazon, acele automobile care sunt parcate din cale afară”, a declarat Andrei Putin, inspector principal al INSP.

Парковка - Sputnik Moldova, 1920, 27.01.2021
Societate
Cum va arăta parcarea supraetajată din Chișinău: Sunt publicate schițele
În momentul în care au sesizat o încălcare, ofițerii încearcă să identifice șoferul și să-l informeze. Totuși, dacă agentul constatator nu reușește să găsească conducătorul automobilului parcat neregulamentar, atunci recurge la metoda de evacuare a mijlocului de transport.

Potrivit Poliției, după ce mașina este ridicată de evacuator, ea este dusă la parcarea cu plată, unde stă până la sosirea șoferului. Mulți conducători auto care descoperă că le-a dispărut mașina de multe ori nu știu unde să se adreseze ca să afle de unde poate să și-o revendice.

Oamenii legii spun că șoferul poate afla dacă automobilul său a fost evacuat după ce accesează site-ul parcarespeciala.md sau dacă sună la Serviciul 112. Ulterior, acesta trebuie să meargă la Poliție pentru a i se elibera procesul verbal, dar și un certificat de eliberare a mijlocului de transport. Mașina îi poate fi întoarsă șoferului doar după ce el prezintă certificat de la poliție.

Totodată, conducătorul auto este nevoit să achite serviciul de evacuare, care costă 790 de lei pentru o mașină ce nu depășește masa de 3,5 tone. De asemenea, se achită și fiecare oră în care mașina se află în parcarea specială. Ora costă 12 lei.

Amenda pentru parcarea neregulamentară constituie între 900 și 1 500 de lei, dar șoferii primesc și patru puncte de penalizare. Totodată, amenda pentru parcarea neregulamentară și blocarea accesului variază între 1 500 și 3 000 de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0