Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Critici dure în adresa CSE privind decizia de a interzice plimbările în parcuri

© Sputnik / Anatolii Kiriakлюди вышли на прогулку в парк во время карантина
люди вышли на прогулку в парк во время карантина  - Sputnik Moldova, 1920, 03.04.2021
Abonare
Mai mulți oficiali sunt revoltați de decizia Comisiei pentru Situații Excepționale ce interzice plimbatul oamenilor prin parcuri. Totodată, aceștia salută decizia Comisiei municipale, care a decis să le permită oamenilor să se plimbe în parcurile din Chișinău.

CHIȘINĂU, 3 apr - Sputnik. Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale ce prevede interzicerea plimbărilor prin parcuri, păduri și zone de agrement a trezit un val de nemulțumiri în rândul populației. Totodată, mai mulți oficiali și-au făcut publică opinia în raport cu acest subiect și au cerut membrilor CSE să-și revizuiască deciziile.

Orașul Soroca în carantină - Sputnik Moldova, 1920, 03.04.2021
Societate
A fost anulată o restricție care îi nemulțumea pe mulți - Video

Într-o postare pe Facebook, ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi, a criticat dur decizia CSE și a menționat că a solicitat să fie întrunită din nou Comisia pentru Situații Excepționale pentru a revizui decizia privind interzicerea plimbărilor prin parcuri și păduri. 

„Cei ce promovează asemenea decizii trebuie să fie conștienți că starea de urgență nu oferă mandat pentru "bezpredel" (nelegiuire - n.n.) și orice limitare trebuie să fie justificată, or dispozițiile CSE și eventualele sancțiuni pe seama unor dispoziții nejustificate se contestă în instanța de judecată, fiind supuse și controlului parlamentar. Totodată trebuie să se înțeleagă că CSE nu este platformă pentru PR politic, dar pentru a ne lupta cu pandemia”, a scris Fadei Nagacevschi.

Cu o reacție în acest sens a venit și deputatul Ruxanda Glavan care a menționat că în acestă perioadă dificilă, oamenii au nevoie să aibă o imunitate puternică, iar lipsa de oxigen și de vitamina D pot influența negativ sistemul imunitar. 

Decizia de a interzice plimbările în aer liber până la sfârșitul lunii mai va dăuna și mai mult sănătății populației

Avion  - Sputnik Moldova, 1920, 03.04.2021
Societate
Alertă de călătorie: În ce țară se impune carantina hotelieră pentru moldoveni
„Cunoaștem cu toții, aerul curat întărește organismul și fortifică sistemul respirator. În același timp, soarele ajută organismul să producă vitamina D, care contribuie inclusiv la întărirea imunității. De asemenea, soarele determină celulele T, care luptă împotriva infecțiilor, să acționeze rapid, în acest mod ajutând organismul uman să anihileze virușii și bacteriile. Tocmai de aceea consider că decizia Comisiei pentru Situații Excepționale de a interzice plimbările în aer liber până la sfârșitul lunii mai este una greșită și va dăuna și mai mult sănătății populației”, a scris deputatul Glavan pe pagina sa de Facebook. 

Ruxanda Glavan a cerut revizuirea acestei decizii de către CSE. Totodată, ea a precizat că oamenii trebuie lăsați să se plimbe, dar cu respectare normelor de protecție împotriva COVID-19.

Militari pe o stradă din Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 02.04.2021
Mobilizare generală: Tot efectivul de polițiști iese în stradă să patruleze
La scurt timp după ce primarul Capitalei a anunțat despre decizia Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a municipiului Chișinău de a permite plimbările prin parcurile și pădurile orașului, fostul președinte Igor Dodon a scris pe canalul său de Telegram că salută această decizie și că oamenii trebuie să iasă din case, dar cu respectarea tuturor regulilor sanitare impuse de autorități. 

Precizăm că sâmbătă, 3 aprilie, primarul Capitalei a anunțat într-un live pe pagina sa de Facebook că plimbările prin parcurile Chișinăului sunt permise, doar că oamenii trebuie să nu iasă mai mult de trei persoane într-un grup, să meargă la plimbare cu fie membrii familie și să poarte mască de protecție.

Amintim că joi, 1 aprilie, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) s-au întrunit într-o ședință în care s-au decis mai multe măsuri de protecție în perioada stării de urgență. Printre noile măsuri impuse joi de CSE se numără și interzicerea aflării persoanelor în spații publice, cum ar fi parcuri, păduri, zone de agrement, terenuri de joacă sau terenuri sportive. 

Starea de urgență a fost instituită pe o perioadă de 60 de zile, din 1 aprilie și până pe 30 mai.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0