COMRAT, 1 apr – Sputnik, Maxim Topal. Potrivit Direcției principale Ocrotirea Sănătății din Găgăuzia, în raionul Ceadâr-Lunga au ajuns în total 42 de doze de vaccinuri Pfizer/BioNTech. Dintre acestea, 12 doze au fost puse la dispoziția spitalului raional și 30 – a Centrului local de Sănătate.
"Din acest lot, la Centrul de sănătate Ceadâr-Lunga au fost vaccinați 20 de angajați ai Centrului de reabilitare Ceadâr-Lunga. La includerea în baza de date a inventarului de vaccinuri, această categorie de lucrători din domeniul sănătății a fost atribuită coloanei "Alt personal". Astfel, afirmațiile conform cărora "21 de doze de vaccin Pfizer au dispărut din sistem", nu corespund adevărului.”, a precizat Comitetul Executiv al Găgăuziei.
Serviciul de presă al bașcanului UTA Găgăuzia și-a exprimat regretul că mediile de informare care au răspândit aceste informații false, nu a solicitat informații oficiale.
”Sistemul de sănătate al Autonomiei lucrează practic de acu un an fără zile de odihnă, salvând zi de zi viețile oamenilor . Comitetul Executiv al Găgăuziei își exprimă recunoștința față de lucrătorii medicali pentru profesionalismul lor, pentru devotamentul lor profesiei și pentru grija față de oameni”, a conchis autoritatea executivă a Autonomiei.
Declarația președintelui Moldovei, Maia Sandu, a răsunat la in post local de televiziune. Vorbind despre modul în care a fost distribuit primul lot de vaccin împotriva coronavirusului Pfizer/BioNTech, șeful statului a spus că din cei vaccinați „688 de persoane fac parte din categoria ”rude” și alte 139 sunt funcționari publici care nu sunt eligibili pentru vaccinarea în prima etapă”.
Maia Sandu a adus exemple din mai multe regiuni ale țării. Printre ele a fost și Găgăuzia.
"La Ceadâr-Lunga, doar opt medici au fost vaccinați. Iar 21 de doze de vaccin au mers în afara sistemului", a declarat președintele.
Ea și-a anunțat intenția de a se adresa la Procuratură.Conform Planului Național de Imunizare, vaccinarea împotriva COVID-19 în țara noastră va avea loc în trei etape:
În prima etapă, care se desfășoară în prezent, sunt imunizați lucrătorii din domeniul medical și personalul/ beneficiarii din cadrul serviciilor de asistență socială.
Etapa a doua prevede vaccinarea adulților cu vârsta mai mare de 60 ani, persoanelor cu comorbidități, angajaților structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului și lucrătorilor sistemului penitenciar.
În etapa a treia va fi imunizată populația generală, indiferent de vârstă, care nu a fost inclusă în primele etape.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova