Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Va contesta Sandu la Curtea Constituțională introducerea stării de urgență? Iată ce spune

© Sputnik / Mihai CarausMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 01.04.2021
Abonare
Șeful statului a comentat decizia parlamentului de a introduce stare de urgență în Moldova din cauza coronavirusului.

CHIȘINĂU, 1 apr - Sputnik. Președintele Maia Sandu a declarat miercuri seară că nu intenționează deocamdată să conteste la Curtea Constituțională hotărârea Parlamentului privind instituirea stării de urgență până pe 30 mai, dar nu exclude acest lucru.

„Nu are nimic în ea care să spună foarte clar ce înseamnă starea de urgență, cum aceste măsuri, care lipsesc, măsurile din stare de urgență, vor conduce la micșorarea numărului de oameni care se infectează, cum vor fi compensați cei care de pe urma acestor măsuri vor ave de pierdut anumite venituri și cum bugetul le va compensa.

Șeful statului așteaptă acțiuni concrete de la guvern pentru a reduce numărul de infectări și decese din cauza COVID.

Orașul Soroca în carantină - Sputnik Moldova, 1920, 31.03.2021
Societate
Măsuri ca pe timp de război: Ce se va întâmpla după instituirea stării de urgență

După cum a menționat președintele la un post de televiziune, trebuie să pornim de la faptul că țara se află într-o situație foarte dramatică - un număr mare de decese și infecții.

„Reieșind din situația dificilă în care ne aflăm, vreau totuși să sper că guvernul, în ciuda faptului că astăzi a apărut nepregătit în parlament, va lua unele măsuri concrete și va spune ce este o „stare de urgență ”: va face a, b, c, d și în două până la trei săptămâni vom reduce semnificativ numărul de infectări, presiunea asupra instituțiilor medicale va scădea și spitalele vor putea salva mai multe vieți”, a spus Sandu.

Joi, 1 aprilie, în Moldova a intrat în vigoare regimul stării de urgență care se va menține până în data de 30 mai, în conformitate cu hotărârea Parlamentului din 31 martie 2021.

Ce-i drept, nu se cunoaște deocamdată ce fel de restricții anume îi așteaptă pe cetățeni - decizii în acest sens abia urmează să fie luate de către Comisia pentru Situații Excepționale. Totuși, exponenții formațiunilor care au votat miercuri pentru instituirea stării de urgență susțin că nu se va ajunge la un lockdown general. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0