Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ultima oră: Stare de urgență în toată țara pentru două luni

© Photo : Miroslav RotariMilitari pe o stradă din Chișinău
Militari pe o stradă din Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 31.03.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
După lungi dezbateri, deputații au decis să voteze pentru instituirea Stării de Urgență în toată țara.

CHIȘINĂU, 31 mart - Sputnik. Deputații au votat proiectul de hotărâre privind instituirea stării de urgență. Inițiativa legislativă a fost înaintată de către un grup de deputați, întrucât Guvernul în demisie nu are dreptul să propună instituirea stării de urgență. 

Aureliu Ciocoi s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov - Sputnik Moldova, 1920, 31.03.2021
Societate
Ciocoi: vom ajunge la 80-100 de morți pe zi

Pentru această inițiativă au votat deputații PSRM și cei din Platforma „Pentru Moldova”. Astfel, pe teritoriul Republicii Moldova a fost instituită starea de urgență pentru o perioadă de două luni - aceasta va intra în vigoare joi, 1 aprilie, și se va menține până pe 30 mai.

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco a propus instituirea stării de urgență pentru 15 zile, iar ulterior, în funcție de evoluția situației epidemice, să se revină la extinderea sau întreruperea stării excepționale. Propunerea nu a fost susținută. 

În prezentarea sa, prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a spus că nu a avut altă soluție.

„Ieri am avut ședință. Nu am văzut altă soluție decât să vin cu propunerea, repet, propunerea ca Parlamentul să vină cu inițiativa instituirii stării de urgență”, a declarat în plen premierul interimar. 

Măsuri ca pe timp de război: Ce se va întâmpla după instituirea stării de urgență>>>

Potrivit lui Aureliu Ciocoi, medicii afirmă că "numărul de decese va ajunge până la 80-100 pe zi". "Mortalitatea în ultimele două săptămânii - 14 decese la 100 000 de persoane, mortalitatea totală - 138 de decese la 100 000 de persoane. La capitolul mortalitate s-a înregistrat o creștere semnificativă cu peste 30 la sută doar în ultimele două săptămâni", a argumentat Ciocoi.

Premierul interimar a mai precizat că rata incidenței de infectare a depășit de câteva ori norma în baza căreia se instituie Codul Roșu. El a mai spus că la ședințele pe care are cu membrii Consiliului Consultativ al Medicilor pe lângă prim-ministru i se cere în mod expres să înăsprească restricțiile, pentru că nu se poate miza doar pe vaccinare.

Прибытие рейса с вакциной Sputnik V в Аргентину - Sputnik Moldova, 1920, 31.03.2021
Societate
Dodon: Când va ajunge în Moldova vaccinul „Sputnik V”

"Vaccinarea trebuie să fie însoțită de restricții, restricții pe care actuala Comisie Națională de Sănătate Publică nu le poate aplica, pentru că nu are un astfel de mandat", a spus Ciocoi, invocând drept exemplu cazul în care a dispus ca numărul de pasageri în transportul public să nu depășească 50 la sută din capacitatea de transportare și imediat s-a declanșat greva transportatorilor.

Trebuie precizat că Guvernul interimar a recomandat Parlamentului să instituie stare de urgență, dar fără o listă de acțiuni care ar putea fi urmate în cazul instituirii stării de urgență. Ministrul în demisie al Justiției, Fadei Nagacevschi, spune că abia astăzi secretarul general al Guvernului adună informații pentru a constitui un program de acțiuni. Ministrul interimar spune că „mâine vor fi consolidate acțiunile care vor fi întreprinse”.

De cealaltă parte, prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi spune că după votul Parlamentului pentru instituirea stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale se va întruni în ședință pentru aprobarea unui plan de acțiuni. Acest lucru i-a nemulțumit pe deputați. După dezbaterile care au durat de mai bine de două ore, majoritatea legislatorilor s-au pronunțat însă pentru instituirea stării de urgență.

Măsurile din proiectul de Hotărâre privind instituirea stării de urgență

Art.1 - Se declară stare de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în perioada 1 aprilie – 30 mai 2021.
Art.2 – Pe perioada stării de urgență Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri:
1)    Instituirea unui regim special de intrare și ieșire din țară
2)    Instituirea unui regim special de circulație pe teritoriul țării
3)    Introducerea regimului de carantină și luarea altor măsuri sanitare antiepidemice obligatorii
4)    Stabilirea unui regim special de lucru pentru toate entitățile
5)    Interzicerea desfășurării adunărilor, manifestațiilor publice și a altor acțiuni de masă
6)    Dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de alimente și de alte produse de strictă necesitate
7)    Coordonarea activității mijloacelor de informare în masă privind:
a)     Informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situații și protecția populației.
b)    Familiarizarea populației cu regulile de comportare în timpul situației excepționale
c)     Introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații
8)    Modificarea procedurii de numire în funcția și destituire a conducătorilor agenților economici și a instituțiilor publice
9)    Interzicerea demisiei lucrătorilor, cu excepția cazurilor prevăzute de actele normative, pentru această perioadă
10)  Chemarea cetățenilor pentru prestări de servicii în interes public în condiția legii
11)  Efectuarea în mod stabilit de lege, a rechizițiilor de bunuri în scopul prevenirii și lichidării consecințelor situațiilor care au impus declararea stării de urgență
12)  Efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0