Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ciocoi: vom ajunge la 80-100 de morți pe zi

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaAureliu Ciocoi s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov
Aureliu Ciocoi s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov - Sputnik Moldova, 1920, 31.03.2021
Abonare
Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a prezentat în Parlament un scenariu apocaliptic în cazul în care deputații nu vor susține prin vot instituirea stării de urgență.

CHIȘINĂU, 31 mart – Sputnik. Potrivit lui Aureliu Ciocoi, medicii afirmă că "numărul de decese va ajunge până la 80-100 de oameni pe zi".

Ședința Parlamentului RM - Sputnik Moldova, 1920, 31.03.2021
În Parlament am văzut de toate, dar asta e prea de tot
El a făcut această afirmație în cadrul prezentării de la tribuna Parlamentarului a proiectului de hotărâre prin care Legislativul ar urma să instituie starea de urgență în medicină.

Guvernul a venit cu această inițiativă în baza Raportul Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova privind situația pandemică din țară și necesitatea declarării stării de urgență.

În debutul ședinței, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a declarat că "Guvernul în demisie nu are inițiativa legislativă de a propune instituirea stării de urgență. Inițiativa o are un grup de deputați, dar premierul interimar Aureliu Ciocoi va prezenta de ce s-a ajuns în situația dată".

Ciocoi a afirmat că rata incidenței a depășit de câteva ori norma în baza căreia se instituie Codul Roșu.  

"În ultimele două săptămâni a fost înregistrată o dinamică negativă. În data de 28 martie au fost înregistrate per total 226 521 de cazuri de cazuri de îmbolnăviri de COVID -18, dintre care cazuri active 19926, aproape 20 de mii. Incidența în ultimele 14 zile - 635 de cazuri la o sută de mii de persoane, în condițiile în care Codul Roșu se instituie la incidența de 100 de cazuri la 100 de mii de persoane. Media pe țară a fost la data de 28 martie de 635 de cazuri la o sută de mii", a declarat Ciocoi.  

Și la capitolul mortalitate lucrurile stau prost, după cum afirmă premierul interimar.

"Mortalitatea în ultimele două săptămânii - 14 decese la 100 000 de persoane, mortalitatea totală - 138 de decese la 100 000 de persoane. La capitolul mortalitate s-a înregistrat o creștere semnificativă cu peste 30 la sută doar în ultimele două săptămâni", mai spus Ciocoi.

Cu referire la gravitatea bolii, premierul interimar a spus că formele grave reprezintă 8,6%, formele medii  - 10,8% și formele simptomatice și ușoare - 80,6%.

Noul Prim-ministru învestit astăzi, Ion Chicu, a fost prezentat angajaților Cancelariei de Stat de către Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. - Sputnik Moldova, 1920, 31.03.2021
Politică
Dodon face sau nu coaliție cu Chicu dacă ajunge în Parlament
Ciocoi a spus că, așa stând lucrurile, la ședințele pe care are cu membrii Consiliului Consultativ al Medicilor pe lângă prim-ministru, i se cere în mod expres să înăsprească restricțiile pentru că nu se poate miza doar pe vaccinare. "Vaccinarea trebuie să fie însoțită de restricții, restricții pe care actuala Comisie Națională de Sănătate Publică nu le poate aplica, pentru că nu are un astfel de mandat", a spus, dând exemplu cazul în care aceasta a dispus ca transportul de călători să se efectueze la capacitatea de 50 la sută și imediat s-a declanșat greva transportatorilor.

Tot așa, după închiderea piețelor, guvernul a fost atacat în judecată, trecerea procesului de instruire în format online a provocat protestul părinților.  

"CNSP nu are mandat să întreprindă acțiuni drastice", a concluzionat Aurel Ciocoi.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0