Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Un nou guvern sau alegeri parlamentare anticipate - Ce spune Voronin

© Sputnik / Ruslan Shalapuda / Accesați arhiva multimediaЗаседание нового парламента Молдавии
Заседание нового парламента Молдавии - Sputnik Moldova, 1920, 30.03.2021
Abonare
Cel de-al treilea președinte al Republicii Moldova și liderul Partidului comuniștilor, Vladimir Voronin, a venit cu un apel către clasa politică și Curtea Constituțională în problema instalării unui nou guvern sau declanșării alegerilor parlamentare anticipate.

Premierul Ion Chicu a avut o întâlnire cu ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan - Sputnik Moldova, 1920, 12.03.2021
Americanii ne arată cine sunt adevărații stăpâni ai Moldovei
CHIȘINĂU, 30 mart – Sputnik. Liderul comunist s-a adresat membrilor Parlamentului, ai Curții Constituționale și președintelui Maia Sandu. El acuză partidele parlamentare și, în general, clasa politică de faptul că urmărește interesele electorale în timp ce "zilnic, în Moldova se îmbolnăvesc mii și mor zeci de oameni". El spune că "deseori bolnavilor li se refuză spitalizarea" și că "de acum se caută posibilități de a extinde cimitirele, nu ajung sicrie pentru cei care au decedat și trebuie să fie înmormântați".

Vladimir Voronin este necruțător cu întreaga clasă guvernantă, de care spune că îi este rușine.  

"Sentimentul de rușine mi-l provoacă faptul cum în această îngrozitoare situație se comportă așa-numita clasă guvernantă a Moldovei. Vă am în vedere pe dumneavoastră, domnilor deputați în Parlament, și pe dumneavoastră, doamnă Președinte", a afirmat Voronin într-o adresare făcută publică marți dimineața.

Fostul președinte al țării Vladimir Voronin, care a condus statul în tocmai două mandate (anii 2001-2009), afirmă că acest comportament al politicienilor de astăzi este unul nerușinat și iresponsabil:

Ion Cristoiu - Sputnik Moldova, 1920, 02.03.2021
Ce spune cel mai mare jurnalist român despre Maia Sandu
"Dar spuneți-mi, vă rog, în care altă țară comportamentul politicienilor este atât de nerușinat și iresponsabil ca al dumneavoastră? În toate țările afectate de pandemie clasa politică se consolidează, încadrându-se activ în depășirea acestei nenorociri comune prin grija față de sănătatea oamenilor, prin întreprinderea măsurilor necesare pentru salvarea vieților omenești. Pe când dumneavoastră, cei care vă aflați la guvernare, sunteți preocupați de un iarmaroc politic de partajare a puterii”.

El îi acuză că, deși "oamenii se îmbolnăvesc și mor în fiecare zi, în fiecare ceas, timp de un an de la începutul pandemiei, aceștia nu au propus niciun program de salvare a oamenilor", "nu au cumpărat nici o doză de vaccin".

Și nici măcar nu s-au adunat cel puțin o dată ca să discute în comun situația creată și să propună soluții pentru depășirea crizei epidemiologice și social-economice.

Протест в Кишиневе 6 декабря - Sputnik Moldova, 1920, 18.02.2021
Sandu, responsabilă de creșterea prețurilor la carburanți
În aceste condiții, Voronin cere să fie pus capăt luptelor politice. El se adresează în mod special Curții Constituționale, afirmând că "instanța trebuie să le refuze atât deputaților, cât și președintelui țării examinarea nesfârșitelor apelări stupide care intervin din partea lor". Și asta în ideea că "orice discuții cu tema alegerilor parlamentare anticipate să fie amânate până la stabilizarea totală a situației epidemiologice din țară".

După care, spune Voronin, președintele și Parlamentul să formeze un guvern funcțional: "dumneavoastră sunteți obligați ca, în cel mai scurt timp, să formați și să confirmați un guvern plenipotențiar, care să-și asume organizarea și întreaga responsabilitate pentru realizarea măsurilor de ameliorare a complicatei situații epidemiologice din țară".

În încheiere, liderul PCRM spune că, dacă clasa guvernantă nu va face acest lucru, noile jertfe ale pandemiei vor fi pe conștiința ei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0