Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Parlamentul instituie stare de urgență ca să nu fie dizolvat

© Sputnik / Miroslav RotariTeodor Cârnaț
Teodor Cârnaț - Sputnik Moldova, 1920, 31.03.2021
Abonare
Expertul Teodor Cârnaț este de părere că, în cazul în care Curtea Constituțională va constata că se întrunesc condițiile legale pentru dizolvarea Parlamentului, iar Legislativul va institui stare de urgență, anticipatele ar putea fi amânate până în toamnă.
Expert: Starea de urgență ar putea să amâne data alegerilor parlamentare

Заседание нового парламента Молдавии - Sputnik Moldova, 1920, 30.03.2021
Un nou guvern sau alegeri parlamentare anticipate - Ce spune Voronin
Expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț a descris un scenariu posibil privind evoluția situației politice. El afirmă că decretul privind dizolvarea Parlamentului ar putea să nu intre în vigoare chiar dacă Curtea Constituțională a Moldovei va constata că se întrunesc condițiile legale pentru dizolvarea actualului Parlament. Cârnaț face referire la câteva prevederi din legislație de care deputații majoritari ar putea să facă uz pentru a amâna intrarea în vigoare a decretului președintelui privind dizolvarea Legislativului.

Premierul Ion Chicu a avut o întâlnire cu ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan - Sputnik Moldova, 1920, 12.03.2021
Americanii ne arată cine sunt adevărații stăpâni ai Moldovei
„Competența de a introduce starea de urgență îi revine Parlamentului, iar pentru a institui această stare Legislativul face referire la raportul Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică care gestionează situația epidemiologică din Republica Moldova în contextul răspândirii infecției COVID-19. Raționamentul deputaților va consta în faptul că Parlamentul va face referire la legea privind regimul stării de urgență de asediu și de război din 2010. Bineînțeles, că demersul va veni din partea unui Guvern demisionar. Dar în legea cu privire la Guvern există o prevedere care îi oferă posibilitatea unui Guvern demisionar să acționeze în unele probleme care nu necesită amânare. Dacă, noi interpretăm lucru acesta extensiv, atunci s-ar putea ca Parlamentul, având la bază demersul președintelui, după ședința CSS, către Guvern ca să introducă starea de urgență ca o situațe excepțională de la regula de bază. Asta înseamnă că pe perioada stării de urgență nu poate fi dizolvat Parlamentul, ceea ce presupune că intrarea în vigoare a decretului de dizolvare a Parlamentului  să fie amânat până după expirarea stării de urgență”, a precizat Teodor Cârnaț.

Ion Cristoiu - Sputnik Moldova, 1920, 02.03.2021
Ce spune cel mai mare jurnalist român despre Maia Sandu
Cârnaț mai spune că starea de urgență ar putea să dureze două luni de zile, însă Parlamentul este în drept să prelungească acest termen, iar asta înseamnă că alegerile parlamentare ar putea să se desfășoare în toamna anului 2021. Totodată, expertul nu exclude că hotărârea Parlamentului privind introducerea stării de urgență ar putea fi declarată neconstituțională de către CCM pe chestiuni de procedură. Însă, dacă nu va exista o asemenea sesizare, atunci, cu siguranță, vom avea alegeri parlamentare în toamnă.

Cabinetul de Miniștri a votat o hotărâre care presupune transmiterea Parlamentului a unui raport al Comisiei pentru Situații Excepționale, privind necesitatea declarării stării de urgenta. Parlamentul urmează să se întrunească în ședință plenară miercuri, unde ar putea fi examinată propunerea Guvernului, privind instituirea stării de urgență în Republica Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0