Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cine și cum influențează politica Maiei Sandu – expert

© Photo : Preşedinţia Republicii MoldovaМайя Санду в ходе онлайн- встречи с главой ВОЗ
Майя Санду  в ходе онлайн- встречи с главой ВОЗ - Sputnik Moldova, 1920, 31.03.2021
Abonare
Luni, președintele Maia Sandu a avut consultări cu fracțiunile care ai format o majoritară formalizată în Parlament, însă nu și-a schimbat opinia cu privire la alegerile anticipate. Expertul a analizat de ce se întâmplă anume așa.

CHIȘINĂU, 31 mart – Sputnik. Există temeiuri legale pentru demiterea actualului Parlament, a declarat luni președintele Moldovei, Maia Sandu, după ce a purtat discuții cu fracțiunile parlamentare.

Фадей Нагачевский - Sputnik Moldova, 1920, 29.03.2021
Politică
Ministrul Nagacevschi a comentat noua sesizare depusă de Maia Sandu la CC

”Am decis să sesizez astăzi Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor constituționale de dizolvare a Parlamentului. Dacă Curtea Constituțională va spune că există circumstanțe, voi dizolva Parlamentul și vom merge la judecata oamenilor”, a menționat Sandu.

Potrivit șefului statului, Parlamentul a eșuat să aleagă un Guvern din două încercări și după 45 de zile de la prima solicitare de învestitură, iar de la demisia Guvernului Chicu au trecut mai mult de 3 luni.

Dar, după cum a declarat politologul Boris Șapovalov în studioului Sputnik Moldova, intenția Maiei Sandu de a organiza alegeri anticipate într-un timp cât mai scurt nu este condiționată deloc de grija față de oameni și de problemele lor de zi ci zi, ci este  dictată din exterior, de așa-numiții parteneri externi ai țării.

"Situația politică din țară este extrem de alarmantă. Este evident că Sandu nu va renunța la solicitarea sa, ori, mai exact - la capriciu, acest lucru este evident. Această ambiție este dictată în primul rând de ambasadorii UE și SUA în Moldova, precum și cel al României. Lor nu le place când forțele politice de stânga sunt la putere în țară ", a declarat interlocutorul.

Potrivit expertului, o astfel de poziție a țărilor occidentale în politica externă este determinată de inadmisibilitatea, din punctul lor de vedere, edificării unei politică prietenoasă față de Rusia de către Moldova. Perioada crize politice profunde în țară, prelungită deja pe parcursul a trei luni, care a fost provocată deliberat, în opinia lui Șapovalov, este o confirmare concludentă a acestui fapt.

Stanislav Pavlovschi - Sputnik Moldova, 1920, 26.03.2021
Expert: Va lua sau nu în serios Maia Sandu propunerea majorității parlamentare

"De la bun început, nimeni nu a avut de gând să țină cont de opinia majorității parlamentare și a cetățenilor Moldovei. Au existat două sarcini clare. Prima - în politica lui Sandu interesele statului ca atare nu sunt prezente. A doua – în acțiunile ei sunt urmărite clar interesele politice personale", a adăugat Șapovalov.

Potrivit politologului, principalul pentru noul președinte al Moldovei, Maia Sandu, și partidul care îi este loial este sporirea numărului de mandate în Parlamentul țării, pentru aceasta au nevoie de alegeri anticipate. Expertul a amintit că o poziție mai echilibrată în actuala situație de criză politică au adoptat forțele de centru-stânga, care în cooperarea de politică externă se ghidează de paradigma oruentată spre edificarea relațiilor atât cu Vestul, cât și cu Estul. Însă în condițiile Moldovei, Occidentul vede teritoriul țării doar ca o zonă tampon, iar de interesele cetățenilor „rechinii” unei politici atât de agresive nu sunt deloc îngrijorați.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0