Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Va lua sau nu în serios Maia Sandu propunerea majorității parlamentare

© Sputnik / Rodion ProcaStanislav Pavlovschi
Stanislav Pavlovschi - Sputnik Moldova, 1920, 26.03.2021
Abonare
Expertul în drept Stanislav Pavlovschi consideră că ar fi o absurditate constituțională să soliciți dizolvarea Parlamentului în cazul în care există o majoritate parlamentară cu un candidat cu șanse reale de a fi învestit.
Expert: Va lua sau nu în serios Maia Sandu propunerea majorității parlamentare

Președintele Maia Sandu a invitat fracțiunile la consultări pentru a le întreba dacă poate să dizolve Parlamentul după cele două tentative eșuate de învestire a Guvernului. Mai mulți experți sunt de părere că eșuarea celor două tentative nu ar constitui un temei pentru dizolvarea Parlamentului, iar hotărârea din 22 martie a Curții Constituționale le sugerează actorilor politici că la consultările dintre Maia Sandu și fracțiunile parlamentare majoritatea parlamentară are posibilitatea să abordeze problema învestirii guvernului.

Victor Pușcaș - Sputnik Moldova, 1920, 25.03.2021
Politică
Ce urmează după eșecul lui Grosu: Anticipate sau încă un candidat la funcția de premier?

De asemenea, Curtea menționează că, în cazul unor noi consultări după eșuarea acordării votului de încredere pentru guvernul propus, majoritatea parlamentară absolută formalizată poate să înainteze un candidat pentru funcția de prim-ministru. Tot experții au menționat că dizolvarea Legislativului nu este o acțiune la discreția președintelui care poate avea rațiuni politice, dar dizolvarea Parlamentului poate surveni doar ca o sancțiune pentru Parlament, în cazul în care el nu poate învesti un Guvern.

Expertul în drept Stanislav Pavlovschi spune că  ar fi o absurditate constituțională ca președintele să dizolve Legislativul în cazul care există o majoritate parlamentară cu un candidat cu șanse reale de a fi învestit

„Dizolvarea Parlamentului nu poate avea loc automat, iar logica consultărilor între șeful statului și fracțiuni nu este dizolvarea Parlamentului. Ar fi o absurditate constituțională în cazul care există o majoritate parlamentară cu un candidat cu șanse reale de a fi învestit și din acest considerent să dizolvi Parlamentul ar fi o formalitate de nepermis într-o societate democratică”, a mai spus Pavlovschi.

Constituția prevede  că, în cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0