Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ministrul Nagacevschi a comentat noua sesizare depusă de Maia Sandu la CC

© Sputnik / Rodion ProcaФадей Нагачевский
Фадей Нагачевский - Sputnik Moldova, 1920, 29.03.2021
Abonare
Ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi, a comentat decizia președintelui Maia Sandu de a sesiza din nou Curtea Constituțională, pentru ca aceasta să constate că Parlamentul poate fi dizolvat.

CHIȘINĂU, 29 mart – Sputnik. Ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi, a apreciat că, urmare a depunerii de către președintele Maia Sandu a noii sesizări la Curtea Constituțională (CC), „iar putem ajunge la o situație care ne va duce ,,faima” în lume”.

Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 29.03.2021
Politică
Cum a comentat Igor Dodon decizia Maiei Sandu de a merge din nou la CC

„Dreptul de a dizolva Parlamentul este un ultima ratio instrument de a soluționa o criză constituțională, cauzată de imposibilitatea formării Guvernului sau blocarea procedurii legislative. Dacă nicio cale nu există, dizolvarea Parlamentului poate fi considerată ca o obligație a Președintelui”, a menționat Fadei Nagacevschi într-o postare pe Facebook.

„Pe de altă parte, dacă alte căi există, dacă, spre exemplu, partidele reprezentând o majoritate parlamentară au ajuns la înțelegerea privind formarea Guvernului, o asemenea obligație nu poate exista. Dizolvarea Parlamentului într-un asemenea caz și adâncirea crizei constituționale sau crearea unei noi crize poate fi chiar considerată o violare a obligațiilor constituționale a Președintelui ca putere neutră”, a adăugat ministrul interimar al Justiție.

El reamintește, în context, că o majoritate parlamentară, formată din 54 de deputați socialiști și din Platforma „Pentru Moldova”, „și-a exprimat expres voința de învesti un Guvern”.

Ministrul interimar al Justiției subliniază că „CC doar emite un aviz (opinie)”. 

Briefing de presă al candidatului desemnat la funcția de prim-ministru Igor Grosu - Sputnik Moldova, 1920, 29.03.2021
Politică
Cum a comentat Igor Grosu anunțul de astăzi al Maiei Sandu

„Răspunderea politică și juridică pentru o eventuală decizie de dizolvare contrară voinței Parlamentului, este în sarcina Președintelui RM. Iar putem ajunge la o situație care ne va duce ,,faima” în lume...”, a comentat Fadei Nagacevschi.

El a mai precizat că punctul 40 din avizul Comisiei de la Veneția din iunie 2019 prevede: „...în lumina scopului art. 85 din Constituție, obligația Președintelui de a avea consultări cu fracțiunile parlamentare ar urma să fie privite drept căi de a epuiza toate posibilitățile de a forma un Guvern sau de a debloca procedura de adoptare a legilor după expirarea termenului de 3 luni, înainte de a decide dizolvarea Parlamentului”.

„Chiar îmi este interesant cum va acționa Președintele RM în cazul în care Parlamentul se va întruni și va adopta legi, nerecunoscând un eventual decret de dizolvare”, a mai scris ministrul.

Maia Sandu a anunțat, după consultările avute pe 29 martie cu formațiunile parlamentare, că „Parlamentul a eșuat să aleagă un Guvern din două încercări și după 45 de zile de la prima solicitare de învestitură, iar de la demisia Guvernului Chicu au trecut mai mult de 3 luni”.

Maia Sandu a declarat că sunt întrunite circumstanțele legale pentru dizolvarea Parlamentului și „dacă Curtea Constituțională va spune că există circumstanțe, voi dizolva Parlamentul și vom merge la judecata oamenilor”. 

Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 29.03.2021
Politică
Ultima oră: Maia Sandu insistă pe dizolvarea Parlamentului

Socialiștii au insistat ca Vladimir Golovatiuc să fie desemnat candidat la funcția de premier prin decret prezidențial, existând o majoritate parlamentară din 54 de deputați gata să instaleze noul guvern.

Fostul președinte Igor Dodon, liderul PSRM, a criticat decizia Maiei Sandu și a anunțat că „socialiștii vor face uz de toate căile constituționale, legale și politice pentru a nu admite alegeri anticipate parlamentare în plină pandemie, pentru a proteja cetățenii și a-i asigura cu cel puțin 1 milion de vaccinuri”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0