Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Scandalul grâului poate deveni un nou motiv de tensiuni sociale în Moldova

© PhotoСбор урожая
Сбор урожая - Sputnik Moldova, 1920, 30.03.2021
Abonare
După ce Maia Sandu i-a cerut Guvernului să asigure „securitatea alimentară a țării”, apelul ei a fost preluat de unii activiști. Cu toate acestea, experții care comentează situația pentru Sputnik Moldova consideră că nu există un motiv real pentru proteste.

CHIȘINĂU, 30 mart – Sputnik. În portul Giurgiulești continuă, pe 30 martie, o acțiune de protest al cărei scop declarat este „prevenirea exportului de grâu din rezerva de stat”. Protestatarii, cea mai mare parte a cărora o constituie susținătorii partidului „Democrația - acasă”, inclusiv liderul acestuia, Vasile Costiuc, au reluat acțiunile active,  încercând să împiedice pătrunderea camioanelor cu grâu pe teritoriul portului și, provocând, pe parcurs, ciocniri cu polițiștii. Totuși, camioanele au putut să treacă prin porțile portului.

Inspectoratul Național de Patrulare al IGP - Sputnik Moldova, 1920, 30.03.2021
Altercații la Portul Giurgiulești: protestatarii spun că au venit trupele speciale

„Numărul protestatarilor din port nu este acum mai nare de zece persoane. Acțiunile lor nu depășesc limitele prevăzute de lege. Cu toate acestea, angajații noștri monitorizează ordinea publică în port. Camioanele cu grâu n-au părăsit teritoriul portului Giurgiulești”, a declarat pentru Sputnik Moldova ofițerul de presă al Poliției Cahul, Cristina Ciobanu.

Reamintim că spiritele în portul Giurgiulești s-au încins pe 29 martie, după ce președintele ttps://sputnik.md/economics/20210329/34169517/Maia-Sandu-s-a-adresat-Guvernului--ce-a-solicitat.html„să ia măsuri pentru a asigura securitatea alimentară a țării” și să impună restricții temporare la exportul grâului din rezervele de stat ale Moldovei. Apelul șefului statului a fost preluat de câteva zeci de activiști, care presupun că „grâul este furat din țară” și pe acest temei au blocat unul dintre drumurile care duc spre port.

Aproape imediat însă, afirmația președintelui Sandu despre rezerva de stat ca sursă de grâu pentru export a început să fie infirmată. Astfel, deputatul din partidul „Platforma DA”, vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari, a spus că informațiile făcute publice de șeful statului sunt „departe de realitate”. 

El a afirmat că mu a fost exportat niciun kilogram de cereale din rezervele de stat. Aceasta este o problemă pusă incorect, deoarece rezerva de stat nu poate fi implicată în export. Am analizat situația, aflând că o companie agricolă din nordul țării încearcă acum să-și exporte produsele, a afirmat Slusari.

Ион Пержу - Sputnik Moldova, 1920, 29.03.2021
Politică
Ministrul interimar al Agriculturii i-a răspuns Maiei Sandu

Totodată, Agenția pentru Rezerve Materiale a difuzat o informație potrivit căreia rezervele alimentare de grâu ale Moldovei constituie 125% din volumul cuvenit.

În plus, conform declarației conducerii Agenției, care este citată de mass-media locală, acum este efectuată procedura de reînnoire a aproape 17 mii de tone de grâu din recolta anului 2016, iar rezervele vor fi completate până pe 1 octombrie curent.

Ministrul interimar al Agriculturii, Ion Perju, consideră de asemenea „nefondate” acuzațiile făcute de președinte. Perju afirmă că în prezent Moldova  este asigurată în volum deplin cu toate produsele alimentare de importanță socială și că populația nu are absolut niciun motiv de îngrijorare.

„Ce poate fi mai de ajutor fermierilor, decât interzicerea exportului de produse agricole? Ce poate fi mai atractiv pentru investitori, decât intervenția brutală a statului în relațiile comerciale externe? Ce poate fi mai încurajator pentru antreprenori, decât implicarea conducătorilor statului în redistribuirea unor piețe?” – într-un asemenea mod sarcastic a reacționat fostul prim-ministru Ion Chicu la inițiativa președintelui Sandu, care, practic, cu text deschis, a vorbit despre o componentă politică în „problema grâului”.

În acest sens, unii experți economici din Moldova sunt de acord cu el. 

Супермаркет - Sputnik Moldova, 1920, 03.02.2021
Producția agricolă a Moldovei a scăzut, dar prețurile n-au crescut – iată secretul

„Interdicția anunțată de președinte este o decizie absolut absurdă, populistă", a declarat pentru Sputnik Moldova doctorul în economie Mihail Poisic.

„Din păcate, deciziile Maiei Sandu se remarcă adeseori prin superficialitatea viziunilor despre starea economiei Moldovei și modul în care trebuie gestionată această economie. O bună parte din grâul pe care Moldova îl exportă este grâu furajer. Nu este potrivit pentru scopuri alimentare, pentru că are un nivel foarte scăzut de gluten, ceea ce este o consecință directă a sărăciei noastre și a nivelului tehnologic scăzut”, a spus expertul.

O problemă gravă pentru țară, potrivit lui Poisic, este alta -  calitatea materiei prime a economiei moldovenești - jumătate din export se face din materii prime furnizate de client, iar două treimi sunt alcătuite din materii prime primitive - grâu, porumb, nuci, floarea soarelui.         

„Toate acestea nu sunt procesate în țară - la aceasta ar trebui să se gândească președintele”, a spus Poisic. 

Погрузочно-разгрузочные работы в контейнерном терминале морского торгового порта - Sputnik Moldova, 1920, 19.02.2021
Scădere la ambele capitole: Cât a exportat și cât a importat Moldova în 2020 – expert

„Cineva a spus, fără a verifica informația, că grâul este exportat din rezerva de stat. Președintele a crezut aceste informații, unii deputați au negat-o, iar conducerea Agenției în general a declarat că se face o reînnoire planificată a rezervelor. Adică, exact ca în gluma respectivă: ori lui i-au furat blana, ori el a furat-o, dar ceva la sigur nu este în regulă cu haina”, a comentat expertul economic Galina Șelari. În opinia ei, problema este că în Republica Moldova timp de 30 de ani nu a fost creat un mecanism de monitorizare a situației cu rezervele și nu numai a celor de grâu.

Lipsa unor informații clare despre acest aspect nu doar că are ca urmare dezinformarea populației, dar mai și predispune la tot felul de speculații politice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0