Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Altercații la Portul Giurgiulești: protestatarii spun că au venit trupele speciale

© Sputnik / Miroslav RotariInspectoratul Național de Patrulare al IGP
Inspectoratul Național de Patrulare al IGP - Sputnik Moldova, 1920, 30.03.2021
Abonare
Protestatarii care țin blocate câteva camioane pline cu grâu destinat expertului la intrarea în Portul Giurgiulești au intrat în conflict verbal cu oamenii legii prezenți în număr mare acolo.

CHIȘINĂU, 30 mart – Sputnik. Polițiștii le cer protestatarilor în frunte cu Vasile Costiuc să deblocheze accesul în port, dat fiind că acțiunea lor este ilegală.

Protestatarii cer ca autoritățile să stopeze exportul de grâu, dat fiind că, potrivit lor, în țară ar exista un deficit de grâu alimentar.  

Protestatarii afirmă că acesta ar fi un caz fără precedent în istoria Republicii Moldova, dat fiind că nicio guvernare și niciun guvernant nu și-au permis să submineze securitatea alimentară a țării prin exportului grâului alimentar.

Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 29.03.2021
Maia Sandu s-a adresat Guvernului – ce a solicitat
Amintim că adepții lui Vasile Costiuc au acționat de această manieră după ce președintele Maia Sandu i-a solicitat Guvernului să impună restricții temporare la exportul grâului din rezervele de stat, în scopul asigurării securității alimentare a țării.

Mai exact, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a adresat luni Guvernului cu solicitarea de a aproba de urgență o Hotărâre prin care să impună restricții temporare la exportul grâului din rezervele de stat, ”în contextul informațiilor apărute în public cu privire la riscul exportului de grâu din rezervele de stat în an de secetă”. Sandu i-a cerut Guvernului să acționeze imediat în scopul asigurării securității alimentare a țării și a menționat că va sesiza  Procuratura Generală în legătură cu posibilele cazuri de implicare a instituțiilor statului în vânzarea rezervelor de stat ”cu prejudicii aduse țării și cetățenilor”.

A urmat reacția ministrul interimar al Agriculturii, Ion Perju, care a afirmat că ”Republica Moldova este asigurată alimentar la toate produsele social importante (inclusiv grâu)”, în corespundere cu Modului provizoriu de determinare şi calculare a bugetului minim de consum aprobat prin hotărâre de Guvern, și ”NU există temei de îngrijorare în rândul populației”.

Министерство Внутренних Дел - Sputnik Moldova, 1920, 22.11.2019
Societate
Numiri la Ministerul de Interne: Cine este noul șef interimar al Poliției Capitalei
El a precizat că atribuțiile de administrare a rezervelor de stat țin în exclusivitate de competența Agenției Rezerve Materiale din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, care este desemnată în calitate de autoritate responsabilă, în conformitate cu Legea cu privire la rezervele de stat şi de mobilizare.

”De asemenea, potrivit art. 11 al aceleiași legi, eliberarea bunurilor din rezervele de stat în vederea împrospătării cu decalaj în timp şi cu titlu de împrumut, cu excepţia stocului intangibil (care constituie 30% din cantitate), se realizează pe un termen de până la 12 luni, la decizia Agenției Rezerve Materiale în baza unei garanții bancare sau financiare, cuantumul căreia va asigura cantitatea de bunuri scoasă din stocuri, precum și în baza achitării prealabile a plății pentru împrumut, în condițiile lipsei datoriilor față de rezervele de stat”, explică ministrul.

Totodată, amintește ministrul, în conformitate cu prevederile art. 12 din Acordul încheiat cu Organizația Mondială a Comerțului, Republica Moldova nu poate institui o restricție la export, pe fundalul angajamentelor asumate la semnarea acestuia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0